Είχε σκλάβους, αλλά και έβαλε τις βάσεις για την ίδρυση ενός από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου ο σερ Χανς Σλόαν, τον οποίο απαρνείται πλέον τον πνευματικό του παιδί.
Το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να αφαιρέσει την προτομή του Σλόαν ενώ τον αποκάλεσε εκ των υστέρων «ιδιοκτήτη σκλάβων», σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από τις αποικιοκρατικές ρίζες.
Την αποκάλυψη στην Telegraph έκανε ο νέος διευθυντής του Μουσείου, ο Γερμανός Χάρτβιγκ Φίσερ: «Τον σπρώξαμε από το βάθρο του. Δεν πρέπει να κρύβουμε τίποτα, η θεραπεία είναι γνώση», εξήγησε και πρόσθεσε ότι το Μουσείο κάνει μια ευρύτερη προσπάθεια να παραδεχτεί τους δεσμούς του με τη δουλοκτησία.
Η προτομή του Σλόαν τοποθετήθηκε σε μια ασφαλή βιτρίνα μαζί με άλλα αντικείμενα τα οποία αναφέρονται στην εκμετάλλευση και το πλιάτσικο που ασκούσε η Βρετανική Αυτοκρατορία. Μεταξύ τους είναι αντικείμενα που συνελέγησαν στα ταξίδια του μεγάλου θαλασσοπόρου Τζέιμς Κουκ.
Ο Σλόαν χρηματοδότησε τη συλλογή έργων τέχνης χάρη στις φυτείες ζαχαροκάλαμου που είχε η οικογένεια της συζύγου του στη Τζαμάικα. Στη διαθήκη του δώρισε στο κράτος τα 71.000 αντικείμενα που κατείχε, τα οποία έγιναν η «μαγιά» για το Μουσείο.
Το αναγκαστικό κλείσιμο του Μουσείου λόγω της πανδημίας, αλλά και το κίνημα Black Lives Matter, αποδείχθηκαν καταλύτες για την επανεξέταση του παρελθόντος του. Εξάλλου ταυτόχρονα, σε πολλές περιπτώσεις στις ΗΠΑ, αλλά και τη Βρετανία, διαδηλωτές αποκαθήλωσαν αγάλματα προσωπικοτήτων που συνδέθηκαν με ένα «μαύρο» παρελθόν διακρίσεων, καταπίεσης και βίας κατά μειονοτήτων.
Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η επανεξέταση του πώς προβάλλονται τα εκθέματα όλου του Μουσείου. «Θέλουμε να μιλήσουμε περισσότερο για το πώς ιδρύθηκε το Μουσείο», εξήγησε ο Φίσερ.
Για την ακρίβεια, όχι όλων των εκθεμάτων. Αν και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στο δαιδαλώδες κτίριο σε νέες «θεματικές διαδρομές», οι οποίες θα περνούν από εκθέματα-προϊόντα πλιάτσικου, αυτές δεν θα συμπεριλαμβάνουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα…