Η εικόνα στον νυχτερινό ουρανό των Σερρών | WorldWeathernews24Tv
Επικαιρότητα

Το «Βόρειο Σέλας»… εμφανίστηκε στην Ελλάδα – «Ματωμένος» ουρανός πάνω από τη Μακεδονία

Το φαινόμενο προκλήθηκε από μια εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα. Πού ήταν ορατό και πότε είχε ξανασυμβεί
Protagon Team

Eικόνες σπάνιες, εικόνες εξαιρετικής ομορφιάς: όσοι είχαν την τύχη να στρέψουν το βλέμμα τους στον νυχτερινό θόλο της Βόρειας Ελλάδας, είδαν να κάνει την εμφάνισή του ένα ουράνιο φαινόμενο κοινό στους πόλους από όπου και αντλεί την ονομασία του, Βόρειο ή Νότιο Σέλας, σπανιότατο όμως σε περιοχές νοτιότερου γεωγραφικού πλάτους, όπως είναι η Ελλάδα.

Το φαινόμενο, στην κόκκινη εκδοχή του, έγινε ορατό έως τα Βαλκάνια, αλλά και νοτιότερα εντός ελλαδικού χώρου, σε Σέρρες και άλλες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά, το φαινόμενο προκλήθηκε από μια εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο του Σέλαος στη χώρα μας. Τελευταία φορά που έγινε ορατό και, μάλιστα, στην Αθήνα, ήταν στις 20 Νοεμβρίου του 2003.

Οπως εξηγεί σχετικό δημοσίευμα του Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βόρειου Σέλαος οφείλεται σε «συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), έπειτα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του ήλιου, η οποία κατευθύνεται προς τη Γη».

Εξόχως αναλυτική και επεξηγηματική ήταν και η σχετική ανάρτηση της διακεκριμένης Φυσικού Τίνας Νάντσου.