Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μάριο Ντράγκι σε έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup το Φεβρουάριο του 2015 | The Council of the European Union / SOOC
Επικαιρότητα

Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη: Το Βερολίνο στηρίζει Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παίρνει το μέρος της ΕΚΤ παρά την αρνητική απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Κινείται εντός των ορίων της» για να φέρει σε πέρας το «διαβολικά δύσκολο» έργο της δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών
Protagon Team

Το είδαμε και αυτό: ο Σόιμπλε να στηρίζει Ντράγκι. O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν συμφωνεί με την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και δεν διστάζει να το πει. Κατά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κάνουν λάθος όσοι υποστηρίζουν ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινήθηκε εκτός των ορίων δικαιοδοσίας της με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Την Τρίτη, όπως η Suddeutsche Zeitung ανέφερε σε δημοσίευμά της, το ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων έναντι δανεισμού είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η στάση του «σκληρού» Σόιμπλε στο ζήτημα είναι μία ακόμα ένδειξη ότι κάτι έχει αλλάξει στη στάση του Βερολίνου τους τελευταίους μήνες αναφέρει η «Corriere della Sera». Η δημόσια εκδήλωση διαφωνίας σχετικά με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη γερμανική πολιτική ζωή. Ειδικά, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, ένα από τα κύρια ζητήματα της οποίας είναι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Πολλοί στο Βερολίνο επικρίνουν την πολιτική Ντράγκι, καθώς θεωρούν ότι πλήττει τους γερμανούς πολίτες που αποταμιεύουν, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τις βιομηχανίες της Γερμανίας.

Δεν είναι επίσης σύνηθες ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης να σχολιάζει αρνητικά την απόφαση ενός θεσμικού οργάνου. Αλλά συνέβη και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το Βερολίνο βλέπει στην Ευρώπη μία διαφορετική κατάσταση από εκείνη που υπήρχε μόλις πριν από έναν χρόνο και εκτιμά πως σε πολλά ζητήματα – περιλαμβανομένου εκείνου του ρόλου της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι – οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παραμερίσουν τις όποιες διαφωνίες τους και να δοκιμάσουν να προχωρήσουν με βήματα αργά και προσεκτικά στον δρόμο της οικονομικής ενοποίησης.

Την Τρίτη το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του σχετικά με αγωγή που είχαν καταθέσει γερμανοί πολίτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) της ΕΚΤ είναι παράνομο, διότι στην ουσία αποτελεί μέσον χρηματοδότησης χωρών της Ευρωζώνης, πράξη που απαγορεύεται ρητά από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ΕΚΤ ίσως πράγματι να ξεπέρασε τα όριά της και παρέπεμψε το ζήτημα στο Ευρωδικαστήριο με το αίτημα να αποφασίσει εκείνο σχετικά.

Οι γερμανοί δικαστές έκριναν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΚΤ παραβίασε μία από τις προϋποθέσεις για την αγορά κρατικών ομολόγων, ότι δηλαδή οι αγορές πρέπει να γίνονται από τη δευτερογενή αγορά και όχι απευθείας κατά την έκδοση των ομολόγων. Διότι σε αυτή την περίπτωση αποτελεί άμεση χρηματοδότηση του κράτους. Στην πραγματικότητα η ΕΚΤ παρεμβαίνει μόνο στη δευτερογενή αγορά. Αλλά κατά την κρίση του γερμανικού δικαστηρίου από τη στιγμή που οι τίτλοι κάποιων κρατών αρχίζουν να σπανίζουν, η «έλλειψη αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει στις αγορές τη βεβαιότητα ότι τα ομόλογα αυτά αγοράζονται de facto από το ευρωσύστημα».

«Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη» δήλωσε ο Σόιμπλε σε μία ημερίδα που οργάνωσε την Τρίτη η εφημερίδα Handesblatt . Κατά την άποψή του η ΕΚΤ χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο για να φέρει σε πέρας το «διαβολικά δύσκολο» έργο της, δηλαδή να ασκήσει μία ενιαία νομισματική πολιτική προς όφελος όλων των χωρών. Αλλά ούτε και η Bundesbank θεωρεί παράνομη την ενέργεια της ΕΚΤ. Παρότι η γερμανική κεντρική τράπεζα ασκεί συχνά κριτική στον Ντράγκι, στο συγκεκριμένο ζήτημα πάντοτε υποστήριζε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι εντός της δικαιοδοσίας της ΕΚΤ.

Κατά συνέπεια, αναφέρει η «Corriere della Sera», είναι λανθασμένη η εκτίμηση ότι η Γερμανία τάχθηκε κατά της ΕΚΤ, όπως υποστήριξαν ορισμένοι ευρωπαίοι αναλυτές. Απλώς το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέφρασε μία άποψη σχετικά με την αγωγή μερικών πολιτών, αλλά η πολιτική γραμμή του Βερολίνου και της Bundesbank βρίσκονται στην αντίθεη κατεύθυνση. Αλλωστε σε τελική ανάλυση, στις χώρες όπου η διάκριση των εξουσιών λειτουργεί πραγματικά, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.