Ημέρα μνήμης στις Βρυξέλλες, εκεί όπου πέντε χρόνια πριν οι τζιχαντιστές είχαν σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο | REUTERS/Yves Herman/Pool
Επικαιρότητα

Το Βέλγιο δεν ξεχνά – πέντε χρόνια από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες

Ηταν 22 Μαρτίου 2016 όταν ο ISIS έσπειρε τον τρόμο και τον θάνατο στην καρδιά της Ευρώπης σε βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό με απολογισμό 32 νεκρούς και 340 τραυματίες
Protagon Team

«Αλίν, Πατρισιά, Λεοπόλντ, Ζιλ, Τζοανά, Λουμπνά….» Το Βέλγιο δεν ξέχασε. Εν μέσω πανδημίας η χώρα απέτισε φόρο τιμής στους 32 νεκρούς των τζιχαντιστικών επιθέσεων της 22ας Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες, με μια σειρά από λιτές τελετές που διοργανώθηκαν στα σημεία των επιθέσεων, στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και στον σταθμό «Μαλμπέκ» του μετρό.

Λίγο μετά τις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας), ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη, αμφότεροι φορώντας μαύρα παλτά, στάθηκαν μπροστά σε μια τοιχογραφία αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων στον σταθμό Μαλμπέκ (16 νεκροί), αφού παρευρέθησαν στην εκφώνηση των ονομάτων τους.

Συνοδευόμενοι από τον πρωθυπουργό Αλεξάντρ Ντε Κρο και τη σύζυγό του, συνομίλησαν με συγγενείς των θυμάτων, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν απευθείας. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, όπως και στο αεροδρόμιο στη διάρκεια μιας παρόμοιας τελετής μία ώρα νωρίτερα για τα υπόλοιπα δεκαέξι θύματα, την ακριβή ώρα που σημειώθηκαν οι εκρήξεις πριν από πέντε χρόνια.

Η 22α Μαρτίου 2016 παραμένει χαραγμένη ως η ημερομηνία που πραγματοποιήθηκαν οι χειρότερες επιθέσεις στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λίγα άνθη και μερικές σκέψεις για τα θύματα της επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών (Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS)
Τραυματίες από τις επιθέσεις περιμένουν την έναρξη της τελετής μνήμης στις Βρυξέλλες (REUTERS/Yves Herman/Pool)
Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου καταθέτει στεφάνι στον σταθμό του μετρό των Βρυξελλών όπου εκδηλώθηκε μία από τις συντονισμένες επιθέσεις της 22ας Μαρτίου 2016 (Christophe Licoppe/Pool via REUTERS)
Το βασιλικό ζεύγος βαδίζει μαζί με την Κάρεν Νόρθσιλντ, επιζήσασα των επιθέσεων (REUTERS/Yves Herman/Pool)

Τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε o ΙSIS, εξαπέλυσαν τρεις καμικάζι που προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό 340 ανθρώπων.

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός που βρίσκεται εν ζωή από την ομάδα των τζιχαντιστών που χτύπησαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015 (130 νεκροί), είχε συλληφθεί στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύλληψή του επιτάχυνε την ανάληψη δράσης από τα άλλα μέλη αυτού του τρομοκρατικού πυρήνα στο Βέλγιο.