| REUTERS/Lee Smith/File Photo
Επικαιρότητα

Το Βέλγιο δεν θα χορηγεί (προς το παρόν) το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 55 ετών

Η χώρα, που έχει χτυπηθεί σφοδρά από την πανδημία, συντάσσεται με άλλες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που δεν συστήνουν το σκεύασμα ελλείψει επαρκών δεδομένων
Protagon Team

Το Βέλγιο αποφάσισε να μην χορηγεί μέχρι νεοτέρας το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 σε άτομα άνω των 55 ετών, ελλείψει επαρκών δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Η χώρα, που έχει πληγεί σφοδρά από την πανδημία με περισσότερους από 21.000 νεκρούς, ακολουθεί τις συστάσεις που έχουν ήδη εκδώσει άλλες χώρες της ΕΕ, μειώνοντας ωστόσο το όριο.

Οι υγειονομικές Αρχές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας όρισαν τα 65 έτη ως το ηλικιακό όριο πέραν του οποίου το εμβόλιο δεν συστήνεται, ελλείψει επαρκών δεδομένων.

Στο Βέλγιο, η απόφασή αυτή, που βασίζεται στη γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας, είναι «προσωρινή», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

«Μπορεί σε έξι ή οκτώ εβδομάδες να έχουμε επιπλέον δεδομένα, είναι πιθανόν η γνωμοδότηση να αλλάξει», εξήγησε ο υπουργός την Τρίτη, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Το εμβόλιο της AstraZeneca εναντίον της Covid-19 είναι το τρίτο που παίρνει το πράσινο φως της ΕΕ, έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna. Την περασμένη εβδομάδα η χρήση του εγκρίθηκε από τη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων για τους άνω των 18 ετών, χωρίς ηλικιακό όριο. Το Βέλγιο, που έχει παραγγείλει 7,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, αναμένεται να αρχίσει να το χορηγεί την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από μια πρώτη παράδοση 80.000 δόσεων στις 7 Φεβρουαρίου.

Η αρμόδια ομάδα εργασίας (Task force vaccination) αναμένεται να αποφασίσει για ποιους προορίζεται. Εδώ και πέντε εβδομάδες, οι πρώτοι εμβολιασμοί αφορούσαν τους τροφίμους και εργαζόμενους 1.500 οίκων ευγηρίας της χώρας, κατόπιν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Συνολικά, σχεδόν 300.000 άνθρωποι έχουν λάβει στο Βέλγιο μια πρώτη δόση του εμβολίου (το 3,22% του πληθυσμού άνω των 18 ετών) και περίπου 30.000 τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.