Κάρλος Αλκαράθ: ο πληρέστερος τενίστας που εμφανίστηκε ποτέ στα κορτ σε τόσο μικρή ηλικία | REUTERS/Stephanie Lecocq
Επικαιρότητα

Το τρίτο τατού του Κάρλος Αλκαράθ

Ενα μήνα (και κάτι) αφότου έκλεισε τα 21, ο Κάρλος Αλκαράθ έγινε ο νεαρότερος αθλητής στα χρονικά του επαγγελματικού τένις (από το 1968) που κατάφερε να κερδίσει γκραν-σλαμ τρόπαιο σε όλες τις επιφάνειες: στη σκληρή του Αμερικανικού Οπεν, στο γρασίδι του Γουίμπλεντον και στο χώμα του Ρολάν Γκαρός. Την Κυριακή στο Παρίσι χρίστηκε διάδοχος του θρόνου των «Big-3»
Sportscaster

Το 2022 κατέκτησε το Αμερικανικό Οπεν – ήταν τινέιτζερ ακόμη. Στο αριστερό του μπράτσο φέρει ένα τατού με την ημερομηνία (11/09/22) του πρώτου του major τίτλου.

Πέρυσι κατέκτησε το Γουίμπλεντον, νικώντας στον τελικό τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Στον δεξιό του αστράγαλο «χτύπησε» την ημερομηνία (16/07/23) του δεύτερου θριάμβου του σε γκραν-σλαμ τουρνουά. Και μια φράουλα.

Το τρίτο του τατού θα απεικονίζει τον Πύργο του Αϊφελ και θα αναγράφει τη χθεσινή ημερομηνία (09/06/24). Το βράδυ της Κυριακής στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε ένα παιδικό του όνειρο. Βιντεάκι που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου δείχνει τον 12χρονο -τότε- Κάρλος Αλκαράθ να λέει στην κάμερα: «Θέλω να κατακτήσω το Γουίμπλεντον και το Ρολάν Γκαρός».

Στα 16 του ήταν, ήδη, το «παιδί – θαύμα» του παγκόσμιου τένις. Στα 19 πάτησε την κορυφή του ranking – κανείς στο παρελθόν δεν το είχε κατορθώσει σε τόσο νεαρή ηλικία. Αλλά αυτό που πέτυχε χθες στο κορτ του «Φιλίπ Σατριέ», πιστοποιεί ότι ο Αλκαράθ είναι το μέλλον του αθλήματος. Ενα μήνα (και κάτι) αφότου έκλεισε τα 21, έγινε ο νεαρότερος αθλητής στα χρονικά του επαγγελματικού τένις (από το 1968) που κατάφερε να κερδίσει γκραν-σλαμ τρόπαιο σε όλες τις επιφάνειες: στη σκληρή του Αμερικανικού Οπεν, στο γρασίδι του Γουίμπλεντον και στο χώμα του Ρολάν Γκαρός.

Στα 56 προηγούμενα χρόνια, μόνο έξι θρυλικοί τενίστες είχαν γράψει στο βιογραφικό τους αυτό το επίτευγμα: ο Τζίμι Κόνορς, ο Ματς Βίλαντερ, ο Αντρέ Αγκάσι, ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Ράφα Ναδάλ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία. Εφόσον ο Αλκαράθ κατακτήσει και το Αυστραλιανό Οπεν μέσα στην επόμενη τριετία (το 2025, το 2026, ή το 2027), θα υπογράψει ακόμη ένα σπουδαίο ρεκόρ: θα γίνει ο νεαρότερος παίκτης στην open era, που θα έχει σηκώσει το τρόπαιο και στα τέσσερα μεγάλα τουρνουά. Ο συμπατριώτης του ο Ναδάλ το είχε πετύχει στα 24.

Οπως τονίζουν οι Times, ο Αλκαράθ είναι ο πληρέστερος τενίστας που εμφανίστηκε ποτέ στα κορτ σε τόσο μικρή ηλικία. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο σπάνιο ταλέντο του. Ο ίδιος αποκάλυψε πέρυσι ότι ως τινέιτζερ ξόδεψε αμέτρητες ώρες μελετώντας στο YouTube βίντεο από αγώνες του Ναδάλ στο χώμα, του Τζόκοβιτς σε σκληρό τερέν, και των Φέντερερ – Μάρεϊ στο γρασίδι, προκειμένου να αντιγράψει τις ιδιαίτερες τεχνικές που απαιτεί κάθε επιφάνεια. «Μεγάλωσα παίζοντας στο χώμα. Αλλά, αν θέλω να γίνω ένας από τους καλύτερους παίκτες στον Κόσμο, πρέπει να είμαι ανταγωνιστικός σε όλα τα τερέν», δήλωσε μετά τη νίκη του στον ημιτελικό της Παρασκευής.

Στον τελικό βρέθηκε να χάνει με 2-1 σετ από τον 27χρονο Αλεξάντερ Ζβέρεφ, όμως πέτυχε μια θεαματική ανατροπή, για να επικρατήσει 3-2 σε έναν συναρπαστικό αγώνα που κράτησε τέσσερις ώρες και 19 λεπτά. Πονούσε (δέχτηκε δυο τρεις φορές τις υπηρεσίες του φυσικοθεραπευτή του), αλλά κατάφερε να φτάσει στον θρίαμβο, σχεδόν κουτσαίνοντας, βελτιώνοντας το εκπληκτικό ρεκόρ που κατέχει στα παιχνίδια των πέντε σετ (11 νίκες, μια ήττα). Οταν ρωτήθηκε γι’ αυτό στη συνέντευξη Τύπου, απάντησε: «Οι τοπ παίκτες παίζουν το καλύτερό τους τένις σε κάτι τέτοιες στιγμές. Φροντίζω να δείχνω στον αντίπαλο ότι είμαι φρέσκος, σαν να παίζουμε το πρώτο γκέιμ του ματς. Φυσικά, σε αυτό το σημείο παίζει σημαντικό ρόλο η πνευματική δύναμη».

Ο 21χρονος από τη Μούρθια έχει κερδίσει και τους τρεις τελικούς που έχει παίξει στη νεαρή καριέρα του. Εχει κατακτήσει τρεις γκραν-σλαμ τίτλους, όσους και ο 39χρονος Βαβρίνκα ή ο 37χρονος Μάρεϊ. Το παιχνίδι του είναι γεμάτο ενθουσιασμό, θεαματικό, απολαυστικό. Μαζί με τους θεατές φαίνεται να το χαίρεται και ο ίδιος. Οι πόντοι του είναι για highlights. Αν δεν αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμών (που τον έχουν ταλαιπωρήσει υπερβολικά πολύ για την ηλικία του), στο τέλος της καριέρας του το κορμί του δεν θα χωράει άλλα τατού.