Υγειονομικό προσωπικό με προστατευτικό εξοπλισμό στη ΜΕΘ του νοσοκομείου στο Σεριάτε της βόρειας Ιταλίας | EPA/FILIPPO VENEZIA
Επικαιρότητα

Το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν τα χειρότερα νούμερα μολύνσεων και θανάτων από το φθινόπωρο και οι πολιτικοί ανακοινώνουν ξανά αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα
Protagon Team

Η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν για μία ακόμα φορά αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα και επιβάλλουν νέα lockdown, καθώς αυξάνονται ραγδαία οι μολύνσεις και οι θάνατοι.

Κι ενώ οι εμβολιασμοί, που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Δεκεμβρίου στην ΕΕ, προχωρούν με αργούς ρυθμούς, το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του από τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς έχουν κυριαρχήσει οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικές. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το τρίτο κύμα του κορονοϊού είναι εδώ, σε όλη την Ευρώπη.

Οπως γράφει ο Observer, πολλές χώρες ετοιμάζονται να εφαρμόσουν αυστηρά lockdown τις επόμενες ημέρες, σε αντίθεση με τη Βρετανία, που χάρη στο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων, αρχίζει να βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ.

Στην Ιταλία, που κατέγραψε 27.000 κρούσματα και 380 νεκρούς την Παρασκευή, αυξήθηκαν οι απαγορεύσεις. Σε όλη τη χώρα καταργήθηκε η κίτρινη ζώνη (η οποία προέβλεπε μεγαλύτερη ευχέρεια μετακίνησης και λειτουργίας των καταστημάτων) μέχρι τις αρχές Απριλίου, ενώ το Πάσχα των Καθολικών θα βρει τους Ιταλούς για δεύτερη χρονιά κλεισμένους στα σπίτια τους.

«Εναν χρόνο μετά το ξεκίνημα της πανδημίας, δυστυχώς αντιμετωπίζουμε νέο κύμα μολύνσεων. Η μνήμη τού τι συνέβη την περσινή άνοιξη είναι ζωντανή και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξανασυμβεί», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

Ετσι, από σήμερα, Δευτέρα, έκλεισαν τα σχολεία, τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ενώ οι πολίτες θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.

Στη Γαλλία, η κατάσταση έχει επίσης χειροτερέψει και ο υπουργός Υγείας Ολιβιέρ Βεράν ανακοίνωσε ότι κάθε 12 λεπτά ένας άνθρωπος μπαίνει στην Εντατική, σε κάποιο νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι επιστήμονες πιέζουν τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώσει αυστηρό lockdown σε όλη τη χώρα.

Στη Γερμανία, 12.674 κρούσματα ανακοινώθηκαν το Σάββατο, τρεις χιλιάδες περισσότερα από τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας λοιμωδών νόσων είπε ότι η χώρα μπαίνει στο τρίτο κύμα της Covid-19.

Στην Πολωνία, την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων, 17.260, το υψηλότερο νούμερο από τον Νοέμβριο. Νέα μέτρα θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα. Στη χώρα, τα περισσότερα σχολεία είναι κλειστά, ενώ η εστίαση λειτουργεί μόνο με παράδοση κατ’οίκον.

Αντίστοιχη αύξηση κατέγραψαν οι αρχές σε Ουγγαρία και Τσεχία, ενώ οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι θα χειροτερέψουν και άλλο τα νούμερα τις επόμενες εβδομάδες.