Οι τουρκικές φρεγάτες «Ουρούτς Ρέις» και «Γκιοκόβα» και το φορτηγό «Τσίρκιν»: τρία καράβια που «αλώνισαν» ανενόχλητα στην Ανατολική Μεσόγειο τον Ιούνιο | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Το τουρκικό φορτηγό πλοίο που αναστάτωσε το ΝΑΤΟ

Πώς τον περασμένο Ιούνιο το πλοίο «Τσίρκιν», που μετέφερε όπλα από την Κωνσταντινούπολη στη Λιβύη, λίγο έλειψε να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση εντός του πλαισίου της Ατλαντικής Συμμαχίας. Οι κατηγορίες της Γαλλίας και η προκλητικότητα της Τουρκίας
Protagon Team

Το Λιβυκό, ως γεωπολιτικό πρόβλημα, απέδειξε ότι στους κόλπους της η Δύση έχει δεχθεί και ανέχεται ένα μεγάλο… καλαμπούρι, που όμως πλέον έχει καταστεί περισσότερο επικίνδυνο παρά γραφικό ακόμη και για το ίδιο το δυτικό στρατόπεδο: η Τουρκία είναι αποδεδειγμένα ο καπετάν Φασαρίας στην Ανατολική Μεσόγειο (και όχι μόνο εκεί), ο «πειρατής» με την προβιά του «συμμάχου» που διαταράσσει την ενότητα του ΝΑΤΟ συνειδητά.

Τα προ μηνός διαδραματισθέντα στο Αιγαίο και στο Λιβυκό με το φορτηγό πλοίο «Τσίρκιν», που συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά σκάφη τελικά ξεφόρτωσε παρανόμως όπλα στη Λιβύη αφού προηγουμένως έπλευσε αδιαφορώντας για τις κλήσεις τριών πολεμικών πλοίων άλλων ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, φανερώνουν και στον πιο δύσπιστο την παρόξυνση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Repubblica κάνει έναν χρήσιμο απολογισμό των γεγονότων του περασμένου Ιουνίου. Γράφει πώς τα όπλα έφτασαν στον στρατό του «αναγνωρισμένου» Σαράζ, στη Μιζουράτα, από ένα φορτηγό πλοίο που απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη και εν πλω κατάφερε να αποφύγει τους αλλεπάλληλους ελέγχους τριών συμμαχικών φρεγατών (μίας ελληνικής, μίας ιταλικής και μίας γαλλικής).

Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι στη συγκεκριμένη ιστορία απειλήθηκε ακόμη και σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Το παρακάτω σχεδιάγραμμα της Repubblica είναι ένα συνοπτικό και κατατοπιστικό χρονικό των συμβάντων.

Οι Γάλλοι σήκωσαν το θέμα και μέσα στο ΝΑΤΟ. Προσωπικώς, δε, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την «επιθετική στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο». Οι Τούρκοι απέδωσαν αρχικώς τα πάντα σε «παρεξήγηση», αλλά τελικά επιτέθηκαν με ιταμότητα στη Γαλλία απαιτώντας τη «συγγνώμη» της! (Αυτά δήλωσαν με πάσα σοβαρότητα τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου όσο και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.)

Συνάντηση Μακρόν και Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ το 2018. Τον προηγούμενο μήνα οι Γάλλοι διαπίστωσαν… εμπειρικά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας μέσα στη Συμμαχία | Ludovic Marin/Pool via REUTERS/File Photo

Η Repubblica σημειώνει χωρίς επιφυλάξεις και μία ενδιαφέρουσα πληροφορία για τους υπάρχοντες συσχετισμούς στο σύγχρονο, διευρυμένο ΝΑΤΟ, κάτι που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την ηγεσία της Συμμαχίας: «Η Γαλλία εξοργίστηκε και έθεσε το θέμα στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας αμηχανία. Ζήτησε υποστήριξη των υπολοίπων συμμάχων. Αλλά, όπως έγραψε και η εφημερίδα Le Monde, από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ, μόνο οκτώ τη στήριξαν»…