Οταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες. Κατά μείζονα λόγο: όταν δίνεις δύναμη σε έναν αμοραλιστή και άφρονα πολιτικό, δεν μπορείς παρά να περιμένεις τη στιγμή που θα ξεφύγει από τα όρια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έπρεπε να το είχε υπολογίσει καλύτερα: οι εναγκαλισμοί του με τον τσετσένο ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ πολύ σύντομα θα αποτελούσαν κηλίδα στο πέτο του σακακιού του.
Ο Καντίροφ είναι ένας ιδιόμορφος συνδυασμός: είναι δουλικά προσκείμενος στον ρώσο πρόεδρο, αλλά ταυτόχρονα και μια μακάβρια φιγούρα. Είναι δημιούργημα της απολυταρχίας του Πούτιν, αλλά και ένα πολιτικό γκόλεμ. Ως άλλος Σμερντιάκοφ, από τους Αδελφούς Καραμαζόφ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, το μόνο που επιθυμεί είναι εκπληρώνει τις επιθυμίες του αφέντη του. Τούτο, βέβαια, δεν του απαγορεύει να έχει αναγορεύσει τον εαυτό του «μαχητή του Πούτιν» και να συμπεριφέρεται ωσάν λυσσασμένος σκύλος δίχως λουρί.
Η μόνιμη ατάκα του, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του ιστότοπου Politico για τα έργα και τις ημέρες του Καντίροφ, είναι η εξής: «Οσο με υποστηρίζει ο Πούτιν, μπορώ να κάνω ό,τι θέλω». Τέτοιου είδους μάντρα δεν γίνεται να περνούν απαρατήρητα.
Ως άλλος Σμερντιάκοφ από τους Αδελφούς Καραμαζόφ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, το μόνο που επιθυμεί είναι εκπληρώνει τις επιθυμίες του αφέντη του
Ωσπου έρχεται η στιγμή που ο δημιουργός βλέπει το δημιούργημά του να του δημιουργεί προβλήματα. Ως άλλος Φρανκενστάιν, ο Καντίροφ τείνει να εξελιχθεί σε αιχμηρό αγκάθι στα πλευρά του Πούτιν. Τη στιγμή που ο τελευταίος αναζητεί εναγωνίως γέφυρες με τη Δύση έτσι ώστε να πετάξει από πάνω του τον βρόγχο των μέτρων που του έχουν επιβληθεί. Η εξτρεμιστική δράση του Καντίροφ, όμως, δεν είναι και το καλύτερο «διαβατήριο» για τις πραγματικές προθέσεις του Κρεμλίνου.
Η «λευκή» κάρτα
Οι καλά γνωρίζοντες λένε πως ο Πούτιν έδωσε στον Καντίροφ «λευκή κάρτα» για να προχωρήσει κατά το δοκούν στην Τσετσενία, αλλά όχι και για τη Ρωσία. Μετά τη δολοφονία του πολιτικού Μπαρίς Νεμτσόφ, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Καντίροφ έχασε την πρόσβασή του στα σαλόνια του Κρεμλίνου. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι απώλεσε και τη δυναμική του. Ας μην ξεχνάμε πως ο Καντίροφ ζει σαν Πασάς στην Τσετσενία χάρη στην απλόχερη βοήθεια του Πούτιν. Ως αντάλλαγμα, ο τσετσένος πολεμιστής του προσφέρει στρατιώτες και πιστούς ψηφοφόρους. Πάντως, οι περισσότεροι Τσετσένοι εμφανίζονται χαρούμενοι να υποστηρίζουν τον Καντίροφ. Υπό την ηγεσία του και με τον πακτωλό χρημάτων από τη Μόσχα, η Τσετσενία μετατράπηκε από μια μεταπολεμική χώρα της μιζέριας σε παράδεισος ανοικοδόμησης.
Είναι πλέον ανεξέλεγκτος
Ο Καντίροφ είναι πλέον τόσο ανεξέλεγκτος που υπό το άλλοθι της λατρείας του προς τον Πούτιν δεν διστάζει να επιτίθεται σε αντιπάλους του ρώσου προέδρου, κάποιους δε να τους «καθαρίζει». Συχνά πυκνά αναφέρεται σε «ξένους πράκτορες» που επιβουλεύονται τη Ρωσία, άρα και την Τσετσενία, ενώ πρόσφατα, σε κεντρική συγκέντρωση στην Τσετσενία, οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του Πούτιν και του Καντίροφ. Ποιος τις μοίρασε; Μα, φυσικά ο δεύτερος. Δεν θέλει με τίποτα να κρύψει τη σχέση του με τον ηγέτη της Ρωσίας.
Οπως δεν κρύβει και το γεγονός ότι μια σειρά Ρώσων που αντιτίθενται στον Πούτιν, έχουν μπει στη «μαύρη» λίστα του. Ενας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γκρόζνι βρέθηκε νεκρός στις 19 Δεκεμβρίου. Προηγουμένως είχε προλάβει να δημοσιεύει ένα άρθρο στο διαδίκτυο, σφόδρα αρνητικό για τον Πούτιν.
Αλλάζει η κοινή γνώμη στη Ρωσία
Αυτό που αρχίζει να εξοργίζει τους Ρώσους με τον Καντίροφ είναι ότι ολοένα και πιο συχνά χρησιμοποιεί τη ρητορική του Στάλιν, ενός ανθρώπου που ακόμη και σήμερα είναι μια γκρίζα φιγούρα για πολύ κόσμο. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Ρωσία έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Καντίροφ έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ο «σκύλος» της Τσετσενίας θα σταματήσει να γαυγίζει. Μόνο που αυτός εκτός από το κάνει θόρυβο, δαγκώνει κιόλας…