Επειτα από δυο αποτυχημένες παρουσίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2014 και το 2018, η Ισπανία είχε ταξιδέψει στο Κατάρ με μεγάλες φιλοδοξίες. Ηταν μάλλον αναμενόμενο, ο πρόωρος αποκλεισμός της στους «16» του τουρνουά, και μάλιστα από το Μαρόκο -όχι από κάποιο ποδοσφαιρικό θηρίο-, να στοιχίσει στον προπονητή της, Λουίς Ενρίκε, τη δουλειά του. Το μεσημέρι της Πέμπτης η ισπανική ομοσπονδία ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας τους, για την οποία και ο ίδιος δεν είχε αντίρρηση.
Από τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού ο Ενρίκε επιχείρησε να αναστήσει το «τίκι-τάκα»: το περιλάλητο στιλ παιχνιδιού που πριν από μια δεκαπενταετία είχε λανσάρει η πρώην ομάδα του, η Μπαρτσελόνα, και είχε υιοθετήσει η εθνική ομάδα της Ισπανίας επί των ημερών του Βιθέντε ντελ Μπόσκε. Με αυτό κυριάρχησαν στα γήπεδα για αρκετά χρόνια, κερδίζοντας τρόπαια, αλλά και τον θαυμασμό φίλων και αντιπάλων. Ταυτοχρόνως, προχώρησε σε μια εκτεταμένη ανανέωση, γεμίζοντας το ρόστερ της «Φούρια Ρόχα» με νεανικό ταλέντο.
Η συνταγή ήταν δοκιμασμένη και επιτυχημένη, όμως υπήρχαν δυο βασικά προβλήματα. Πρώτον, για αυτό το (κάποτε) ακαταμάχητο passing-game, πλέον έχουν ανακαλυφθεί αντίδοτα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο άνθρωπος που το τελειοποίησε και το ανήγαγε σε επιστήμη, άρχισε σιγά – σιγά να το εγκαταλείπει. Εκεί που έπαιζε χωρίς κλασικό σέντερ-φορ, με «ψευτοεννιάρι», πήγε και αγόρασε για την κορυφή της επίθεσης της Μάντσεστερ Σίτι τον Χάαλαντ: μια μηχανή του γκολ.
Δεύτερον, εκείνα τα χρόνια το ισπανικό «τίκι-τάκα» είχε θεαματικά αποτελέσματα, επειδή το εφάρμοζαν ποδοσφαιριστές – θρύλοι: ο Τσάβι, ο Αντρές Ινιέστα, ο Νταβίδ Σίλβα, ο Νταβίδ Βίγια, ο Φερνάντο Τόρες, ο Σεσκ Φάμπρεγκας, ο Κάρλες Πουγιόλ… Μπορεί στο μέλλον, ο Πέδρο να γίνει Τσάβι και ο Γκάβι, Ινιέστα. Αλλά, προς το παρόν, δεν είναι παρά πολλά υποσχόμενα ταλέντα, που αυτό το παιχνίδι δεν μπορούν να το υποστηρίξουν.
Ο Ενρίκε επάνδρωσε την εθνική ομάδα της Ισπανίας με βασικό κριτήριο τη συμβατότητα των παικτών της με το «τίκι-τάκα». Απέκλεισε ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν αυτής της σχολής. Εφτασε στο σημείο να προτιμήσει για «αιχμή του δόρατος» τον Ασένσιο, και όχι τον Αλβαρο Μοράτα, τον μόνο καθαρόαιμο φορ που διέθετε, ο οποίος στα τρία ματς των ομίλων είχε σκοράρει τρία γκολ. Και το παράκανε με την ανανέωση, επειδή τα νέα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα ό,τι τους διδάξεις.
Με αντίπαλο τη χαμηλής δυναμικότητας Κόστα Ρίκα, ή τη Γερμανία που δεν έχει ταχείς αμυντικούς, η Ισπανία φάνηκε να λειτουργεί ικανοποιητικά. Αλλά, όταν βρήκε μπροστά της τους Ιάπωνες και τους Μαροκινούς, που κάλυπταν όλους τους κενούς χώρους, τρέχοντας ασταμάτητα, το αέναο «τίκι-τάκα» τους βοήθησε να ροκανίσουν τον χρόνο χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους για το τέρμα τους. Με ποσοστό κατοχής μπάλας που έφτανε το 80%, οι Ισπανοί δεν κατάφερναν να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Στο τέλος, στο μοιραίο παιχνίδι με το Μαρόκο, ξόδεψαν πάνω από χίλιες πάσες για να κάνουν μόλις ένα σουτ προς την αντίπαλη εστία. Ηταν στιγμές, που έπαιζαν λες και συμμετείχαν σε διαγωνισμό πάσας, και δεν νοιάζονταν για το γκολ. Στα διπλανά γήπεδα, η Γαλλία, η Βραζιλία, η Αγγλία, η Ολλανδία, με δυο τρεις πάσες έφταναν στα απέναντι γκολπόστ.
Επέμεινε να ζήσει ή να πεθάνει, προσηλωμένος στο εμμονικό του σχέδιο. Γιατί άλλες ιδέες, δεν είχε. Οι δηλώσεις του μετά τον αποκλεισμό της Ισπανίας από το Μαρόκο «σόκαραν» τα ισπανικά media περισσότερο και από το αποτέλεσμα: «Είμαι κάτι περισσότερο από ικανοποιημένος. Το πλάνο που είχαμε, οι ιδέες μου, εκτελέστηκαν άρτια από τους παίκτες μέσα στο γήπεδο. Δημιουργήσαμε αρκετές ευκαιρίες για να νικήσουμε».
Στη διάρκεια της θητείας του ο Ενρίκε οδήγησε την εθνική Ισπανίας σε δύο Final Four του Nations League, και έφτασε στα ημιτελικά του περσινού Euro. Στο Κατάρ, όμως, όπου η ομάδα απέτυχε για τρίτη διαδοχική φορά σε Μουντιάλ, φάνηκε πως κάτι έπρεπε να αλλάξει. Σε ψηφοφορία που διενήργησε η ιστοσελίδα της εφημερίδας Marca το 77% όσων πήραν μέρος, απάντησαν ότι η Ισπανία χρειάζεται νέο ομοσπονδιακό τεχνικό. Αυτός θα είναι ο Λουίς ντε λα Φουέντε, μέχρι σήμερα προπονητής της Κ21.