Οσα βιώνει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια με τα παρατεταμένα κύματα ακραίου καύσωνα, την ξηρασία και το λιώσιμο των πάγων δεν είναι παρά μια μικρή πρόγευση από όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες δεκαετίες, τονίζουν γάλλοι επιστήμονες.
Προβλέπουν μάλιστα ότι αν δεν γίνει κάτι δραστικό για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (και πράγματι τα όσα γίνονται δεν επαρκούν), μέχρι το 2100 η θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί έως και 7 βαθμούς Κελσίου!
Σε αυτήν την περίπτωση οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα θα είναι τεράστιες. Φυσικά ο άνθρωπος και τα κράτη όλου του κόσμου δεν θα μείνουν ανεπηρέαστα.
Πρόκειται για έρευνα γάλλων κλιματολόγων, οι οποίοι «έτρεξαν» μια μεγάλη προσομοίωση σε υπερυπολογιστές. Πάνω από 100 επιστήμονες συνεργάστηκαν για ένα έργο που χρειάστηκε έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί.
Οι προσομοιώσεις που αναπτύσσουν οι επιστήμονες σε μεγάλα εργαστήρια στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Κίνα και στην Ιαπωνία έχουν αποδειχθεί ένα από τα πιο αξιόπιστα εργαλεία τόσο για την πρόβλεψη των τάσεων στο κλίμα όσο και για επαλήθευση των θεωρητικών μοντέλων, όπως γράφει η εφημερίδα Le Monde. Τα νεότερα μοντέλα μπορούν μάλιστα να αναπαράγουν καλύτερα τη δυναμική του κλίματος και την αναπάντεχη δράση παραγόντων όπως οι υδρατμοί, οι οποίοι επιταχύνουν την υπερθέρμανση.
Τα σενάρια που εξέτασαν οι γάλλοι ειδικοί δείχνουν ότι τουλάχιστον μέχρι το 2040 θα υπάρξει συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία θα φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική εποχή (σήμερα είμαστε στον έναν βαθμό). Αυτό θα είναι ανεξάρτητο από τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου και οφείλεται στην αδράνεια – το κλίμα χρειάζεται τον χρόνο του για να αντιδράσει.
Από εκεί και πέρα όμως όλα εξαρτώνται από τις πολιτικές για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.
Τα χειρότερα σενάρια, αυτά για μια οικονομική ανάπτυξη που θα «τρέφεται» από τα ορυκτά καύσιμα, θα οδηγήσουν σε αύξηση κατά 6,5 με 7 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Πρόκειται για πρόβλεψη κατά έναν βαθμό χειρότερη σε σχέση με τα μέχρι τώρα εκπονηθέντα αρνητικά σενάρια.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι γάλλοι επιστήμονες, είναι μια αύξηση πολύ μεγάλης κλίμακας, σε πολύ μικρό διάστημα – μόλις ενός αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που φέρνουν με την τελευταία περίοδο υποχώρησης των παγετώνων που πέρασε ο πλανήτης, η οποία είχε διάρκεια 10.000 χρόνια μέσα στα οποία η θερμοκρασία ανέβηκε μόλις 3-4 βαθμούς Κελσίου.
Μόνο ένα από τα οκτώ σενάρια που εξέτασαν οι επιστήμονες είναι αυτό που επιτρέπει κάποια αισιοδοξία. Είναι αυτό της συμμόρφωσης με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, η οποία ζητεί τον περιορισμό της αύξησης σε 2 βαθμούς και αν είναι δυνατόν μόνο σε 1,5 βαθμό Κελσίου. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται εξαιρετικά δραστικά μέτρα.
Οι γάλλοι επιστήμονες σημειώνουν ότι η αύξηση κρύβει στην πραγματικότητα περιφερειακές διαφορές.
Ερημοποίηση στη Μεσόγειο
Εως το τέλος του αιώνα η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι περισσότερο εμφανής σε περιοχές όπως η Αρκτική, όπου ως το 2080 τα μοντέλα προβλέπουν την πλήρη εξαφάνιση της ήδη συρρικνωμένης παγοκάλυψης. Σε ζώνες του πλανήτη όπου οι βροχές είναι συχνές, τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν. Αντίθετα, στη Μεσόγειο θα επιταχυνθεί η ερημοποίηση.
Αλλού, όπως στη δυτική Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή θα πάρει τη μορφή ολοένα και πιο συχνών ή ισχυρών κυμάτων καύσωνα. Από το 2050, τουλάχιστον στα πιο δυσμενή σενάρια, φαινόμενα όπως ο καύσωνας του 2003 που σκότωσε 70.000 ανθρώπους στη Δυτική Ευρώπη θα είναι κανονικότητα.