Ελληνας, μόνιμος κάτοικος του Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, είναι το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του και έχει ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με τον Γιώργο Σουρβίνο, καθηγητή Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Ο 44χρονος άνδρας είχε φτάσει στις 26 Νοεμβρίου στην Αθήνα και ακολούθως από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πήρε πτήση για τα Χανιά.
Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να παραμείνει περίπου ένα μήνα, καθώς ήθελε να περάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων μαζί με την οικογένειά του.
Παρόλο που ήταν εμβολιασμένος και είχε έρθει μέσω ευρωπαϊκής χώρας στην Ελλάδα, το σύστημα PLF αποκάλυψε ότι ερχόταν από τρίτη χώρα και συγκεκριμένα από τη Νότια Αφρική και έτσι σήμανε συναγερμός.
Αμεσα, οι αρμόδιοι του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των συνόρων στα αεροδρόμια, υπέβαλαν τον άνδρα σε rapid test, το οποίο ήταν αρνητικό.
Ωστόσο, επειδή είχε ήπια συμπτώματα (καταρροή και χαμηλό πυρετό), με δική του πρωτοβουλία έκανε κάθε μέρα rapid test. Και ενώ την πρώτη και τη δεύτερη μέρα το τεστ ήταν αρνητικό, την τρίτη μέρα βγήκε θετικό.
Αμέσως, ζήτησε από το διαγνωστικό εργαστήριο να ενημερώσει τον ΕΟΔΥ ότι είχε έρθει από χώρα που βρίσκεται σε συναγερμό λόγω της μετάλλαξης Ομικρον και η διαδικασία που ακολούθησε ήταν να μπει σε καραντίνα στο σπίτι του, αφού δεν είχε βαριά συμπτώματα, και να ληφθεί δείγμα για γονιδιωματική ανάλυση, προκειμένου να διευκρινιστεί με ποιο στέλεχος του ιού είχε μολυνθεί.
Ακολούθως, ενημέρωσε τους ειδικούς για όλες τις στενές επαφές του, ώστε άμεσα να μπουν όλοι σε καραντίνα και να υποβληθούν σε τεστ. Μέχρι σήμερα, καμία επαφή δεν έχει διαγνωστεί θετική στον κορονοϊό. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει άλλο κρούσμα και δεν έχει προκληθεί συρροή.
«Είναι ευτυχής η συγκυρία που γνωρίζουμε την προέλευση και δεν είναι ένα τυχαίο κρούσμα στην κοινότητα» λέει ο κ. Σουρβίνος.
«Το περιμέναμε ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα και στη χώρα μας και το χειριζόμαστε σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες που έχουμε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Περικλής Ζαούτης.
Ο ίδιος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης, ενώ υπάρχουν πολλά κενά και σχετικά με τη νοσηρότητα. «Το εμβόλιο είναι πολύ πιθανόν να παρέχει ανοσία σε έναν βαθμό και έτσι παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο», είπε ο κ. Ζαούτης.
Διευκρινίζεται ότι στη Νότια Αφρική έχουν εγκριθεί και χορηγούνται εμβόλια της Johnson & Johnson και της Pfizer.