Η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το μεσημέρι της Παρασκευής εκτιμάται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ότι είναι μία κομβικής σημασίας παράμετρος για τις εξελίξεις.
Με το προσφυγικό πρόβλημα να προσλαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας, οι διαθέσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα του στενού επιτελείου συνεργατών του Πρωθυπουργού δεν συμπίπτουν με αυτές της αντιπολίτευσης.
Οπως ήδη έδειξε με σαφήνεια στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star ο Αλέξης Τσίπρας, βλέπει και αυτό το πρόβλημα υπό το πρίσμα της δικής του εξουσίας και όχι με βάση τις εθνικές διαστάσεις του προβλήματος.
Αυτό είναι και το κλίμα στις τάξεις των χαμηλότερων κλιμακίων της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Τις παραινέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής ή οικουμενικής, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου τις αντιλαμβάνεται ως προσπάθεια υπονόμευσης και δόλιας υφαρπαγής της εξουσίας. Οχι ως αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση μίας εθνικής κρίσης, η οποία δεν διευθετείται με κανέναν τρόπο σε περιβάλλον κοινωνικής έντασης και σύγκρουσης.
Κατά τις εκτιμήσεις προσώπων που έχουν μεν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξακολουθούν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει και σε αυτήν την συνάντηση αξιώνοντας συναίνεση για την δική του πολιτική, ενδεχομένως και απαιτώντας στήριξη για την ενδεχόμενη παρεμπόδιση ενός κειμένου συμπερασμάτων της επικείμενης συνόδου της ΕΕ, την προσεχή Δευτέρα.
Μία τέτοια στήριξη είναι προδιαγεγραμμένο ότι δεν πρόκειται να λάβει.
Κατά τις εκτιμήσεις όμως των ίδιων πηγών που έχουν γνώση για τις εσωτερικές συζητήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο, στους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα και των στενών συνεργατών του, έχουν ήδη γίνει κάποιες συζητήσεις για το ενδεχόμενο να επιλεγεί μία λύση σωτηρίας (δικής τους, κατ’ αρχάς και δευτερευόντως της χώρας).
Οι ρόλοι στο Μαξίμου
Σύμφωνα με αυτές τις συζητήσεις, ο κ. Τσίπρας είναι πιθανώς διατεθειμένος ακόμη και να θυσιάσει κάποιους από το στενό περιβάλλον του, – τους οποίους κατά βάση θέλει να θυσιάσει ο Νίκος Παππάς, του οποίου η θέση στο Μαξίμου είναι απολύτως και αποκλειστικά συνδεδεμένη με την παρουσία του κ. Τσίπρα – κατά κάποιους ισχύει και το αντίστροφο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αμέσως επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές, ίσως όσο και οι πρώτες δύο εβδομάδες του περυσινού Ιουλίου.
Το Συμβούλιο των Αρχηγών της Παρασκευής θα καταδείξει πώς και με πόσο σθένος θα αντισταθεί ο Πρωθυπουργός στις πιέσεις της μείζονος και ήσσονος αντιπολίτευσης για μία υιοθέτηση άλλης πολιτικής.
Το αν θα προχωρήσει στην συνέχεια σε ανασχηματισμό, όπως εκτιμούν και διακινούν κάποιοι, ή άλλου είδους κινήσεις θα κριθεί και από τις εξελίξεις.
Οι οποίες δεν θα αργήσουν να σχηματοποιηθούν, καθώς την Δευτέρα πραγματοποιείται μία Σύνοδος Κορυφής που θα κρίνει το status της Ελλάδας στην Ενωση, σχεδόν ταυτόχρονα με την συνεδρίαση ενός ακόμη eurogroup, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για την διαχείριση της καρκινοβασίας του ελληνικού προγράμματος.