Κινέζοι ταξιδιώτες περιμένουν στην ουρά για να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού στο αεροδρόμιο του Μιλάνου, την Πέμπτη | REUTERS/Jennifer Lorenzini
Επικαιρότητα

Το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Τι αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε η Στέλλα Κυριακίδου στους υπουργούς Υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των πτήσεων με κινέζους τουρίστες από τις αρχές Ιανουαρίου
Protagon Team

Eπιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό στην Κίνα.

Η επίτροπος αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η κυρία Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση, που ανησυχεί τις Βρυξέλλες.

Η Ισπανία αγνόησε την προτροπή των Βρυξελλών για «συντονισμένη δράση»

Προς το παρόν, μόνο η Ιταλία και η Ισπανία στην ΕΕ υποβάλουν σε υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού τους ταξιδιώτες που καταφθάνουν από την Κίνα.

Η Μαδρίτη ανακοίνωσε το νέο μέτρο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ισπανία θα απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Υγείας.

«Σε εθνικό επίπεδο, θα εφαρμόσουμε ελέγχους στα αεροδρόμια κατά τους οποίους θα απαιτείται από όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID-19 ή πιστοποιητικό που να δείχνει πλήρες σχήμα εμβολιασμού», δήλωσε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Καρολίνα Νταρίας.

Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας δεν διευκρίνισε πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

«Ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι η πιθανότητα νέα παραλλαγμένα στελέχη που δεν ελέγχονται να εμφανιστούν στην Κίνα», υπογράμμισε η Νταρίας.

Η ίδια σημείωσε επίσης ότι η Ισπανία εργάζεται «για την σύγκληση συνόδου υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση στην κρίση», επιβεβαιώνοντας ως εκ τούτου ότι η Μαδρίτη ανέμενε περισσότερα από την σύνοδο που έγινε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

«Γνωρίζουμε την σημασία που έχει να δρούμε με συντονισμένο τρόπο, αλλά και την σημασία να δρούμε με ταχύτητα», συνέχισε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, αναφερόμενη [στην υγειονομική κατάσταση της χώρας», η οποία κατέβαλε βαρύ τίμημα στην πανδημία.