Τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα.
Στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου θα πρέπει οι δείκτες των ρολογιών να γυρίσουν μία ώρα μπροστά, ώστε να δείχνουν 04:00.
Το οποίο σημαίνει ότι χάνουμε μια ώρα ύπνου!
Ισως, όμως, να είναι η τελευταία φορά που θα γίνει η αλλαγή χειμερινής-θερινής ώρας, αφού στην ΕΕ έχει ανοίξει η συζήτηση για την κατάργησή της.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όλα τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να τηρούν αυτό το μέτρο της αλλαγής. Για παράδειγμα, ο γείτονάς μας Ερντογάν, έχει δώσει διαταγή να μην αλλάζει ποτέ η ώρα. Οπου, εάν θελήσει, μπορεί να ορίσει ότι η ώρα είναι πάντα, για παράδειγμα, δύο το μεσημέρι.
Υπενθυμίζεται πως ψήφισμα υπέρ της διερεύνησης των συνεπειών της αλλαγής ώρας υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Μαρτίου, ζητώντας από την Κομισιόν -εφόσον χρειαστεί- να παρουσιάσει σχέδιο αναθεώρησης της Οδηγίας για τη συγκεκριμένη πρακτική.
Το βέβαιο μέχρι τώρα -ή μήπως όχι;- ήταν πως βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά -είπαμε, όπως ξέραμε μέχρι τώρα- κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ηλιο.
Στην Ελλάδα, η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά – μια ιδέα που, όμως, εγκαταλείφθηκε γρήγορα.
Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70 όμως -και συγκεκριμένα μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973- αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, τελικά, εφαρμόστηκε -επί μονίμου βάσεως- από το 1975.
Είχε σημάνει η Μεταπολίτευση και, βασικά, η ώρα για επιστροφή στη δημοκρατία και στην Ευρώπη.