Ο πυρηνικός πόλεμος και η παγκόσμια καταστροφή –σε Δύση και Ανατολή, σε Βορρά και Νότο– ουδέποτε ήταν πιο κοντά. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον όλεθρο. Αυτή είναι η εκτίμηση των συντακτών του Bulletin of Atomic Scientists, οι οποίοι κάθε χρόνο μετρούν συμβολικά, μέσω του λεγόμενου Doomsday Clock, πόσο κοντά είναι η Γη στο τέλος της.
Ως «μεσάνυχτα» στο συγκεκριμένο χρονόμετρο νοείται το πυρηνικό ολοκαύτωμα: όσο πιο κοντά σε αυτό το συμβολικό μεσονύχτι πλησιάζει ο λεπτοδείκτης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Μάλιστα από το 2007 δεν εξετάζεται μόνο η περίπτωση πυρηνικού πολέμου αλλά και η απειλή της κλιματικής αλλαγής. Ο πόλεμος στη Γάζα δεν αναφέρθηκε ως επιβαρυντικός παράγων.
Η εφετινή εκτίμηση των επιστημόνων, η οποία κοινοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου, είναι ότι απέχουμε μόλις 90 δευτερόλεπτα από την «Αποκάλυψη». Οι ίδιοι έκριναν ότι το πιο επίφοβο στοιχείο είναι «ο πόλεμος που προκάλεσε η επιθετικότητα της Μόσχας κατά του Κιέβου», μάλιστα το Δελτίο Τύπου με τη σχετική ανακοίνωση το εξέδωσαν στα αγγλικά, στα ρωσικά και στα ουκρανικά.
Το Doomsday Clock υπάρχει από το 1947, δηλαδή από την απαρχή του Ψυχρού Πολέμου, στο πλαίσιο του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, έγραψε η Corriere della Sera. Η θέση της βελόνας ενημερώνεται σε ετήσια βάση από το επιστημονικό συμβούλιο του περιοδικού, συνήθως το δεύτερο μισό κάθε Ιανουαρίου.
Αρχικά το ρολόι είχε ρυθμιστεί στις 23.53, επομένως επτά λεπτά πριν από την καταστροφή. Και άρχισε να πλησιάζει τα «μεσάνυχτα» με την πρώτη σοβιετική πυρηνική δοκιμή, το 1949. Εφθασε στα 2 λεπτά το 1953 εξαιτίας της βόμβας υδρογόνου. Κατά τη δεκαετία του ‘60 οι πρώτες συνθήκες περί περιορισμού των πυρηνικών όπλων έφεραν κάποια υποχώρηση, αν και με σκαμπανεβάσματα.
Το ρολόι απείχε από τα «μεσάνυχτα» 3 λεπτά το 1984, όταν το Κρεμλίνο μποϊκοτάρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρόναλντ Ρίγκαν, χαρακτήρισε τη Σοβιετική Ενωση «αυτοκρατορία του κακού». Η μέγιστη απόσταση από την ατομική σύγκρουση καταγράφηκε με τη διάλυση της ΕΣΣΔ και το υποτιθέμενο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1991: 17 λεπτά.
Εκτοτε, με τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η κατάσταση επιδεινώθηκε, και το ρολόι έσπασε τα ρεκόρ του. Το 2018 επιστρέψαμε στα 2 λεπτά πριν από τα «μεσάνυχτα», αφού οι επιστήμονες έκριναν ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΕΣΣΔ είχε παροξυνθεί. Το 2020 το Doomsday Clock έφθασε στα 100 δευτερόλεπτα από το τέλος του κόσμου. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία, πάντα σύμφωνα με τους επιστήμονες του Bulletin of Atomic Scientists, μας έφερε ενάμιση λεπτό από τον όλεθρο.