Ηταν περασμένα μεσάνυχτα όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς εμφανίστηκε στην αίθουσα Τύπου του Ρολάν Γκαρός, εμφανώς καταβεβλημένος από τον αγώνα του στον πρώτο γύρο του δεύτερου Γκραν Σλαμ της σεζόν, ο οποίος διήρκεσε τρεις ώρες και 32 λεπτά. Η φωνή του, ίσα που ακουγόταν. Δυσκολευόταν να συγκεντρωθεί για να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, και δυο φορές ξέχασε τι ήθελε να πει. «Είναι και αρκετά αργά», τόνισε, ζητώντας συγνώμη από το ακροατήριό του.
Δεν είπε πολλά: «Πρέπει να δουλέψω σκληρά για να πάρω πράγματα στη ζωή. Δεν έρχονται εύκολα, όμως αρνούμαι να τα παρατήσω. Ετσι γίνεται με μένα. Δεν σκέφτεσαι ότι θα γυρίσει το ματς, όταν χάνεις με 2-0. Απλά παίζεις κάθε πόντο, και ελπίζεις ότι η προσπάθειά σου θα ανταμειφθεί. Αυτή η κατάσταση είναι σαν ένα βουνό που πρέπει να ανέβεις. Κατάφερα να το ανεβώ και να πάρω το μομέντουμ».
Νωρίτερα, στην on court συνέντευξή του, ο κορυφαίος έλληνας τενίστας όλων των εποχών είχε εξηγήσει γιατί δυσκολεύτηκε τόσο πολύ να νικήσει τον 20χρονο Ιταλό, Λορέντσο Μουζέτι, Νο.66 στην παγκόσμια κατάταξη: «Πνευματικά δεν ήμουν καλά. Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη, αλλά δεν ήμουν εκεί, ήμουν αλλού. Ημουν εκνευρισμένος με τον εαυτό μου. Τι έκανα για να νιώθω έτσι, ή για να αξίζω μια τέτοια πρεμιέρα σε Γκραν Σλαμ… Νομίζω ότι σκεφτόμουν το μέλλον. Σκεφτόμουν άλλα πράγματα, αντί να είμαι ολοκληρωτικά παρών σε αυτό που έκανα εκείνη τη στιγμή. Το μαχητικό μου ένστικτο βγήκε στο τρίτο σετ. Δεν είχα άλλη επιλογή».
Μέχρι τα μέσα του δεύτερου σετ ο Στέφανος ήταν αγνώριστος. Βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 σετ (5-7, 4-6), όμως στη συνέχεια βρήκε το κουράγιο να αντιδράσει, και να μην πέσει στην «παγίδα» που όλα τα φαβορί «τρέμουν» στις πρεμιέρες τους στα major τουρνουά. Κέρδισε τα τρία επόμενα σετ (6-2, 6-3, 6-2), ολοκληρώνοντας μια ανατροπή που δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμη και για τους top του αθλήματος, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός τους. Για τον ίδιο τον Τσιτσιπά αυτή ήταν, μόλις, η τρίτη φορά στην καριέρα του που τα κατάφερε, σε αγώνα των πέντε σετ. Το είχε κάνει και στον πρώτο γύρο του Ρολάν Γκαρός 2020. Εχανε με 2-0 από τον Τζάουμε Μουνάρ, όμως στο τέλος τον νίκησε και έκανε μια σπουδαία πορεία, την οποία διέκοψε στους ημιτελικούς ο Νόβακ Τζόκοβιτς (3-2).
Είναι, ίσως, ένα καλό «σημάδι» για τη συνέχεια, το ότι ο 23χρονος τενίστας μας γλίτωσε από… τα δόντια μιας έκπληξης πρώτου μεγέθους. Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το εφετινό Ρολάν Γκαρός «του έκλεισε το μάτι». Στην κλήρωση της περασμένης Πέμπτης έστειλε τον Τζόκοβιτς, τον Ναδάλ, τον Αλκαράθ και τον Ζβέρεφ στην απέναντι πλευρά του ταμπλό, που σημαίνει ότι ο Στέφανος μπορεί να βρει μπροστά του κάποιον από αυτούς μόνο στον τελικό. Μέχρι τότε, ο (θεωρητικά) πιο δυνατός του αντίπαλος θα είναι ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ, του οποίου οι επιδόσεις στο χώμα δεν είναι τόσο… τρομακτικές, όσο εκείνες στα σκληρά κορτ.
Σίγουρες νίκες δεν υπάρχουν στο τένις – φάνηκε και χθες. Ωστόσο, οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές παρά ποτέ για τον Τσιτσιπά, στην προσπάθειά του να επαναλάβει την περσινή του επιτυχία (να φτάσει στον τελικό του Ρολάν Γκαρός) και -γιατί όχι;- να κατακτήσει το πρώτο του γκραν-σλαμ τρόπαιο. Μαζί με τον Τζόκοβιτς και τον Αλκαράθ είναι τα φαβορί του τουρνουά (με ένα μεγάλο ερωτηματικό δίπλα στο όνομα του Ράφα Ναδάλ, λόγω του τραυματισμού του στο πόδι). Οχι μόνον επειδή ο δρόμος του προς τον τελικό δείχνει ορθάνοιχτος, αλλά και γιατί αυτή τη στιγμή μετράει τις περισσότερες νίκες (32) από κάθε άλλον τενίστα μέσα στο 2022, και έχει πραγματοποιήσει μια εξαιρετική σεζόν στο χώμα (15-3).
Υπάρχει και η παράδοση, που τον θέλει κάθε χρόνο να τα πηγαίνει καλύτερα από τον προηγούμενο στο Παρίσι. Στην πρώτη του παρουσία στο κυρίως ταμπλό του Ρολάν Γκαρός, το 2017, αποκλείστηκε στον 1ο γύρο. Το 2018 έφτασε στον 2ο. Το 2019, στον 4ο. Το 2020, στους ημιτελικούς, όπου ο Τζόκοβιτς τον «λύγισε» στο πέμπτο σετ. Και το 2021, στον τελικό, αποκλείοντας, μεταξύ άλλων, τον Μεντβέντεφ και τον Ζβέρεφ. Αν και προηγήθηκε με 2-0, πάλι ο Τζόκοβιτς τον κράτησε μακριά από το τρόπαιο. Εκτοτε, ο Στέφανος δεν το πλησίασε ξανά. Μεσολάβησε και η χειρουργική επέμβαση στον τραυματισμένο του αγκώνα. Το ότι προχώρησε έως τον ημιτελικό του Αυστραλιανού Οπεν, στις αρχές του 2022, ήταν μια πραγματική υπέρβαση.
Ο επόμενος αντίπαλός του, ο Τσέχος Ζντένεκ Κόλακ, Νο 114 στον κόσμο, είναι πρωτάρης στο κυρίως ταμπλό μεγάλου τουρνουά. Χαμηλό εμπόδιο. Αρκεί ο Τσιτσιπάς… να «είναι εκεί».