O Μπιλάλ Ερντογάν, μαζί με τον πατέρα του, σε εκδήλωση του AKP στην Αγκυρα το 2014 | REUTERS/Stringer/File Photo/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Το Reuters εμπλέκει τον Μπιλάλ Ερντογάν σε σκάνδαλο με μίζες

Οι Αρχές Καταπολέμησης της Διαφθοράς σε ΗΠΑ και Σουηδία εξετάζουν καταγγελία ότι θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας δεσμεύθηκε να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες, στην περίπτωση που ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν τη βοηθούσε να εξασφαλίσει κυρίαρχη θέση στην αγορά της Τουρκίας
Protagon Team

Λίγες εβδομάδες μετά την πανηγυρική επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει έναν νέο «πονοκέφαλο»: τον γιο του, Μπιλάλ.

Τούτο διότι αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters εμπλέκει τον Μπιλάλ Ερντογάν σε υπόθεση δωροδοκίας σε μια διεθνή υπόθεση με αμερικανικές και σουηδικές προεκτάσεις.

Οπως ανέφερε το δημοσίευμα του Reuters, οι Αρχές Καταπολέμησης της Διαφθοράς στις ΗΠΑ και τη Σουηδία εξετάζουν καταγγελία ότι θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας που εδρεύει στη Σουηδία δεσμεύθηκε να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες, στην περίπτωση που ο Μπιλάλ Ερντογάν τη βοηθούσε να εξασφαλίσει κυρίαρχη θέση στην αγορά της Τουρκίας για την αποκλειστική διάθεση μιας συσκευής αλκοτέστ.

Το Reuters σημείωσε πάντως ότι τελικά δεν καταβλήθηκαν μίζες, αφού η εταιρεία, η Dignita Systems AB, εγκατέλειψε το πρότζεκτ.

Επίσης, το Reuters τόνισε ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα εάν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο γιος του γνώριζαν ή είχαν ανάμειξη στο σχέδιο μίζας της εταιρείας. Πάντως οι δύο χώρες ανέθεσαν σε ειδικό πράκτορα να ξεκινήσει έρευνες για το αν έχουν παραβιαστεί οι κανόνες της νομοθεσίας περί δωροδοκίας.

Οπως αναμενόταν, η πλευρά Ερντογάν αντέδρασε έντονα κατά του Reuters. O επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας του τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, έκανε λόγο για αβάσιμους ισχυρισμούς και «φερόμενες» ειδήσεις και σενάρια, ενώ μίλησε για «μελανό σημείο» και ένα «αξιοθρήνητο παράδειγμα ενός μέσου ενημέρωσης 171 χρόνων που ταπεινώνει δημόσια τον εαυτό του».

Ερντογάν «τουρκικά» τα Στενά των Δαρδανελίων

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν συνεχίζει τα παζάρια για να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: μεταξύ άλλων, ζητά να μετονομαστούν τα Στενά των Δαρδανελίων σε «τουρκικά».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου Al Monitor, οι τουρκικές απαιτήσεις για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, φέρονται να καθυστερούν την αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, την πιο φιλόδοξη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η Αγκυρα ζητά τώρα οι κρίσιμες πλωτές οδοί που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο να αναφέρονται ως «τουρκικά Στενά» αντί για «Στενά», κάτι που θα έδινε στην Τουρκία μεγαλύτερο έλεγχο στις θαλάσσιες περιοχές.

Στο μέτωπο της Σουηδίας ο Ερντογάν για να δώσει την έγκριση για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επιμένει για αυστηρότερα νομοθετικά μέτρα που θα απαγορεύουν ακόμα και διαδηλώσεις οπαδών του ΡΚΚ στη σουηδική πρωτεύουσα. Αναμένεται συνάντηση του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και τούρκων αξιωματούχων με Σουηδούς ομολόγους τους για να εξετάσουν την πιθανότητα προόδου στο θέμα της Σουηδίας, πριν από το Βίλνιους.

Η σκληρή στάση της Τουρκίας απέναντι στη Σουηδία στοχεύει να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα μπορέσει να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ αναβάθμισης των οποίων οι πωλήσεις εμποδίζονται από το αμερικανικό Κογκρέσο.