O Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε το τέλος του QE, στο οποίο ουδέποτε κατάφερε να ενταχθεί η Ελλάδα... | SOOC
Επικαιρότητα

To QE πέρασε και δεν ακούμπησε – αποκλεισμένη η Ελλάδα και από τη διάδοχη κατάσταση

Το τέλος του κολοσσιαίου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος παρουσίασε μια διάδοχη φάση – και πάλι αποκλεισμένη η Ελλάδα
Protagon Team

Ηταν η μεγάλη ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας. Αλλά μας έτυχαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι χειρισμοί της που έφεραν τη χώρα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο κολοσσιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που με επιτυχία εφάρμοσε για να τονώσει τη ζήτηση και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Το τραγικό μάλιστα είναι ότι η Ελλάδα θα είναι αποκλεισμένη και από την επόμενη φάση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Ο ιταλός διοικητής της ΕΚΤ αποφάσισε να θέσει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (ύψους 1,1 τρισ. ευρώ) στα τέλη Δεκεμβρίου, όμως θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στις αγορές, επανεπενδύοντας σε τίτλους χρέους έσοδα που αποκομίζει από τα ωριμάζοντα ομόλογα που έχει ήδη αγοράσει.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη ο Ντράγκι δήλωσε πως οι επανεπενδύσεις θα γίνονται στις «δικαιοδοσίες» όπου ωριμάζουν τα προηγούμενα ομόλογα, άρα τα έσοδα από γερμανικά ομόλογα που λήγουν θα χρησιμοποιούνται για την αγορά άλλων γερμανικών χρεογράφων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να αγοράσει ελληνικό χρέος, καθότι ουδέποτε επένδυσε σε ελληνικούς τίτλους στην πρώτη φάση της ποσοτικής χαλάρωσης λόγω αβεβαιότητας για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο Ντράγκι δεν έδωσε συγκεκριμένες διευκρινίσεις για την χώρα μας. Το προηγούμενο διάστημα η ΕΚΤ είχε αποφύγει να αποσαφηνίσει εάν η Ελλάδα, η οποία δεν έλαβε μέρος στην ποσοτική χαλάρωση, θα μπορούσε να ενταχθεί στις επανεπενδύσεις.

Οπως σημειώνει το skai.gr, η δράση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά χρέους αυξάνει την ζήτηση και συνεπώς συμπιέζει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού, κάτι που ωφελούσε ιδιαίτερα τα σχέδια της Ελλάδας για πλήρη επάνοδο στις αγορές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται αυτή την στιγμή στο 4,22%.