Το σκάνδαλο διαφθοράς που συνδέεται με το Κατάρ και συνταράσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε μια πιο δύσκολη στιγμή για τις φτωχές σε αέριο χώρες της ΕΕ -και ειδικά για τη Γερμανία.
Αλλά ως σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το Κατάρ είναι μία χώρα ζωτικής σημασίας για τα σχέδια της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την ώρα που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.
Μάλιστα, όπως σημειώνει το Politico, η σημασία του Κατάρ ως αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου, αναμένεται να αυξηθεί κατά τους προσεχείς μήνες, προσθέτοντας ακόμα ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στη διπλωματική εξίσωση για τις χώρες της ΕΕ, αν οι βελγικές αρχές εμπλέξουν επίσημα την Ντόχα στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ειδικά οι Γερμανοί, που αναζητούν «απελπισμένα» να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας, διαπίστωσαν ότι στην «ενεργειακή γεωπολιτική», σπανίως υπάρχουν εύκολες επιλογές, επισήμανε το Politico.
Το 2022, οι συνολικές εισαγωγές LNG από το Κατάρ αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 5% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Ωστόσο, η σημασία του Κατάρ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθεί χάρη στη μεγάλη αύξηση της παραγωγής LNG στη χώρα, με δύο μεγάλα έργα υποδομών να ολοκληρώνονται το 2026 και το 2027.
Η Γερμανία ήταν πρώτη στη σειρά των πελατών του, καθώς το 55% του αερίου της προερχόταν από τη Ρωσία πριν τον πόλεμο.
Τον προηγούμενο μήνα, γερμανικές εταιρείες υπέγραψαν 15ετή σύμβαση προμήθειας αερίου με την κρατική εταιρεία QatarEnergy και την αμερικανική ConocoPhillips, με στόχο την προμήθεια δύο εκατ. τόνων LNG ετησίως από το 2026. Τότε θα ξεκινήσει η πρώτη φάση της επέκτασης των παραγωγικών δυνατοτήτων του Κατάρ.
«Αρκετές χώρες της ΕΕ -όπως η Ιταλία- έχουν ενδιαφερθεί περισσότερο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ, αλλά οι περισσότερες από αυτές συζητούν για άμεση αγορά» και όχι για μακροπρόθεσμη συνεργασία, όπως η Γερμανία.
Η συμφωνία αυτή, μπορεί να είναι καλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, μπορεί όμως, να αποτελέσει ηθικό εφιάλτη για το Βερολίνο.
Σε ερώτηση την Τρίτη, μετά από συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αν ήταν σωστό για το Βερολίνο «να αγοράσει αέριο από το Κατάρ αν το Κατάρ εξαγόρασε ευρωπαίους βουλευτές», ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι πρόκειται για «δύο διαφορετικά ζητήματα».
«Η δωροδοκία είναι ποινικό αδίκημα. Το εμπόριο με άλλες χώρες πρέπει πάντα να ζυγίζεται με τις ηθικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται και ταυτόχρονα πρέπει να δεις ότι μπορείς να διασφαλίσεις τη συνεχή ροή (του προϊόντος). Και σε αυτήν την περίπτωση, όταν πρόκειται για αγορά φυσικού αερίου, η Ευρώπη ή η Γερμανία θέλουν να αναπληρώσουν την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου. Για αυτό νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ των δύο», δικαιολόγησε την απόφαση των Γερμανών ο Χάμπεκ.
Ομως, το σκάνδαλο διαφθοράς περιπλέκει την κατάσταση. Το Κατάρ απείλησε να διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει και «υπενθύμισε» σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Ιταλία, ότι το εμιράτο είναι μια σημαντική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού για την Ευρώπη.
Την Παρασκευή, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναστολής των νομοθετικών εργασιών για τη συμφωνία απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας με το Κατάρ και απαγόρευσαν την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλους τους αξιωματούχους του Κατάρ, όπως και σε εκπροσώπους επιχειρήσεων της χώρας.
Οπως ήταν φυσικό, η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Ντόχα, που προειδοποίησε την Κυριακή ότι τα μέτρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του Κατάρ θα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο» στις σχέσεις με το πλούσιο σε φυσικό αέριο εμιράτο και στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.
«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός που εισάγει διακρίσεις, θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενεργειακή φτώχεια και ασφάλεια», δήλωσε διπλωμάτης της αραβικής χώρας.
Πρόσθεσε δε, ότι η απόφαση «καταδεικνύει ότι οι ευρωβουλευτές έχουν παραπλανηθεί σημαντικά».
Ο διπλωμάτης διευκρίνισε ότι το Κατάρ δεν απειλεί να σταματήσει την προμήθεια αερίου, αλλά επισήμανε ότι θα περιοριστεί η συνεργασία των δύο πλευρών.
Το Κατάρ, το οποίο «απορρίπτει σθεναρά» τις κατηγορίες εναντίον του, εξέφρασε τη λύπη του για «κρίσεις που βασίζονται σε ανακριβείς πληροφορίες οι οποίες αποκαλύφθηκαν από διαρροές χωρίς να περιμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας», τόνισε ο διπλωμάτης. Επίσης, είπε ότι αν και δεν είναι «η μόνη χώρα» η οποία αναφέρεται στην έρευνα που ξεκίνησε το Βέλγιο, οι επικρίσεις και οι επιθέσεις στοχεύουν «αποκλειστικά» το Κατάρ.
Το σκάνδαλο φαίνεται ότι πιέζει ακόμα περισσότερο τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας και περισσότερο τους Πράσινους που έχουν κάνει σημαντικές υποχωρήσεις από τις πάγιες θέσεις τους, τόσο στα πυρηνικά εργοστάσια, όσο και σε ενεργειακές πηγές από ορυκτά καύσιμα.
Βουλευτές των Πρασίνων είπαν ότι το Κατάρ δεν μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμη λύση για τη Γερμανία, αλλά παραδέχθηκαν ότι είναι «λιγότερο κακό» σε σύγκριση με τη Ρωσία.
Εκτός από τη Γερμανία, η γαλλική TotalEnergies έχει μεγάλο μερίδιο στα νέα έργα του Κατάρ για το LNG, όπως και η ιταλική Eni.