Νέα δεδομένα αλλά και ορισμένα ερωτήματα έχει ο δρόμος, που καλούνται να «τρέξουν» Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης έως τις 10 Ιανουαρίου. Αμφότεροι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το απρόσμενα υψηλό ποσοστό της συμμετοχής, ωστόσο, οι εκτιμήσεις, στις οποίες προβαίνουν τα επιτελεία τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, αποκαλύπτοντας και τις στοχεύσεις του επόμενου 20ημέρου, που θέτουν οι δύο μονομάχοι.
Σε ρυθμιστές της κούρσας εξελίσσονται οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης ή επί το ακριβέστερον οι ψηφοφόροι αυτών, καθώς από έμπειρους κομματικούς παράγοντες τίθεται εν αμφιβόλω κατά πόσον οι «υποδείξεις» τους είναι ικανές να κινητοποιήσουν την πλειοψηφία όλων όσοι τους προτίμησαν στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής εκλογής. Όπως αναμενόταν, ο κύριος Γεωργιάδης γνωστοποίησε σε δήλωση του ότι ο ίδιος θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφεύγοντας, πάντως, να δώσει «γραμμή» στους ψηφοφόρους, που τον εμπιστεύτηκαν επισημαίνοντας πως οι τελευταίοι δεν καθοδηγούνται. Ο κ. Γεωργιάδης αιτιολόγησε την επιλογή στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι ήλθε η ώρα της ανανέωσης, ότι δύο άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες μπορούν να φτιάξουν την Κεντροδεξιά, ενώ υπενθύμισε ότι η διυπουργική τους συνεργασία ήταν άψογη προωθώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Προερχόμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη», απάντησε με ανάρτηση του στο facebook ο κ. Μητσοτάκης.
Η αποτυχία Τζιτζικώστα να περάσει στον δεύτερο γύρο «αποδεσμεύει» τους υποστηρικτές του, ώστε να στηρίξουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους, με την πλειοψηφία αυτών να κλίνουν προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στο στρατόπεδο του κ. Τζιτζικώστα τα πράγματα είναι ουσιωδώς διαφορετικά, καθώς η προχθεσινή δήλωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας δημιούργησε πάρα έλυσε τους γρίφους γύρω από την τελική του στάση εν όψει του δεύτερου γύρου της εσωκομματικής αναμέτρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τζιτζικώστας δέχεται εισηγήσεις από πολιτικούς του φίλους είτε να τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση, είτε να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κόντρα του με τον κ. Μεϊμαράκη μπορεί να χτύπησε κόκκινο σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, το περιβάλλον του επισημαίνει ότι ιδίως στη Βόρειο Ελλάδα, όπου τα ποσοστά του ήταν υψηλότερα από την υπόλοιπη επικράτεια, το καραμανλικό στοιχείο είναι έντονο και πιθανή στήριξη προς τον κ. Μητσοτάκη θα τον έφερνε σε ευθεία σύγκρουση με ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του. Οι ίδιες πηγές «χρεώνουν», εξάλλου το χαμηλό τελικώς ποσοστό που απέσπασε, στην έντονη δραστηριοποίηση του καραμανλικού πυρήνα, ιδίως στην Κεντρική Μακεδονία.
Είναι, πάντως, σαφές ότι η αποτυχία του να περάσει στον δεύτερο γύρο «αποδεσμεύει» τους υποστηρικτές του, ώστε να στηρίξουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους, με την πλειοψηφία αυτών να κλίνουν προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς, όπως σημειώνουν, η ψήφος προς τον κ. Τζιτζικώστα ενείχε το χαρακτήρα της ανανέωσης, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εκφράσει ο κ. Μεϊμαράκης. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι ο ίδιος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κάνει δημόσια δήλωση στήριξης, είναι σαφές και από την λογική της «εναντίον στο κομματικό κατεστημένο» υποψηφιότητάς του ότι δεν θα προτιμούσε στήριξη στον κ. Μεϊμαράκη. Πάντως, σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Μάκης Βορίδης απέφυγε να τοποθετηθεί υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, τονίζοντας ότι επιθυμεί να συζητήσει πρώτα με τον κ. Τζιτζικώστα, χωρίς, πάντως, να συναρτά την τελική του απόφαση από τις διαθέσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Μεϊμαράκης διαμηνύει πως δεν πρόκειται να προσχωρήσει στη λογική της συνδιαλλαγής καθώς και ότι όποιος επιθυμεί να στηρίξει την υποψηφιότητα του μπορεί να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες
Η πλευρά Μεϊμαράκη προετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση με τους συνεργάτες του να δηλώνουν αφενός ικανοποίηση για την πρωτιά και για το ποσοστό, που φαίνεται ότι θα υπερβεί το ψυχολογικό όριο του 40%, αφετέρου την πίστη τους ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δεν είναι αναστρέψιμο. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη υπέρ του κ. Μητσοτάκη, παρατηρούν ότι δεν θα κινητοποιήσει το σύνολο των ψηφοφόρων του, καθώς, όπως επισημαίνουν, μέρος αυτών δεν έχουν μεταρρυθμιστικό προφίλ, αλλά είναι περισσότερο κοντά στη λαϊκή Δεξιά. Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν πρόκειται να προσχωρήσει στη λογική της συνδιαλλαγής και διαμηνύουν πως όποιος επιθυμεί να στηρίξει την υποψηφιότητα του μπορεί να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Το στρατόπεδό του πάντως επιχειρεί πάντως να παρουσιάσει την πλευρά Μητσοτάκη ως κύριο φορέα της νεοφιλελεύθερης πτέρυγας, η οποία, όπως τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης δεν είναι δεσπόζουσα στη ΝΔ. Τέλος, η πλευρά Μεϊμαράκη επαναλαμβάνει πως δεν θα συμφωνήσει στη διεξαγωγή debate εμμένοντας στην πάγια θέση της.
Το στοίχημα στην πλευρά Μητσοτάκη έγκειται εκ νέου στην υψηλή συμμετοχή, καθώς στενοί του συνεργάτες, επισημαίνουν πως εάν κινητοποιηθεί η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων των δύο «χαμένων», τότε ο συσχετισμός του πρώτου γύρου μπορεί να ανατραπεί. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μεγάλος νικητής της προχθεσινής αναμέτρησης, καθώς, όπως λένε, κατόρθωσε να επιτύχει ένα ποσοστό γύρω στο 30%, μη ευθυγραμμιζόμενος με συστήματα και βαρονίες, ενώ το κεντρικό του αίτημα για ανανέωση αγκαλιάστηκε από το 60% των ψηφοφόρων, που γύρισαν την πλάτη τους στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. «Συρρίκνωση και Στασιμότητα ή Διεύρυνση και Ανανέωση» είναι το δίλημμα, που θα προτάσσει τις επόμενες 20 ημέρες ο πρώτος τη τάξει βουλευτής της Β’ Αθηνών ευελπιστώντας να προσελκύσει τις νέες δυνάμεις, που συντάσσονται με τη ΝΔ και επιδιώκουν την όσο το δυνατόν συντομότερη πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα. Η πλευρά Μητσοτάκη έχει ήδη σύμφωνα με πληροφορίες πει «ναι» σε αιτήματα, που έχουν διατυπωθεί για τη διεξαγωγή debate, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν θα προχωρήσει σε υπόγειες συμφωνίες με στελέχη, καθώς θα απευθύνεται πλέον στο σώμα των 400.000 ψηφοφόρων, που προσήλθαν την προηγούμενη Κυριακή στις εσωκομματικές εκλογές.