| SOOC/ tanea.gr /CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Το πρώτο γκάλοπ μετά τις πυρκαγιές: στο 10,1% η διαφορά υπέρ της ΝΔ

Σημαντικές απώλειες, αλλά και πάλι μια διψήφια δημοσκοπική άνεση, ήταν το πολιτικό αποτύπωμα του δύσκολου αυτού καλοκαιριού για την κυβέρνηση, σύμφωνα με την έρευνα της GPO. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην αποκομίζει σημαντικά ωφέλη, ενώ καταστροφική αποδεικνύεται η στάση του ΚΙΝΑΛ
Protagon Team

Υστερα από ένα πολιτικά εφιαλτικό καλοκαίρι, με τεράστιες καταστροφές από πυρκαγιές, βήμα σημειωτόν στους εμβολιασμούς και άλλες επιμέρους αστοχίες, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται να καταγράφει τις πρώτες σοβαρές απώλειες δημοσκοπικά. Στην πρώτη έρευνα —της GPO που διεξήχθη για λογαριασμό των «Νέων»— μετά τις φωτιές, το κυβερνών κόμμα υποχώρησε κατά 2% στην πρόθεση ψήφου, όμως και πάλι διατηρεί ένα εντυπωσιακό διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο η ΝΔ όσο και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνουν μια εντυπωσιακή δημοσκοπική ισχύ, μολονότι πλέον ο πολιτικός κύκλος έχει περάσει το πρώτο του μισό και οι επόμενες εκλογές είναι πιο κοντά από τις προηγούμενες.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεμονία της ΝΔ είδε τις πρώτες της ρωγμές —απώλειες δύο μονάδων μέσα σε ένα καλοκαίρι δεν είναι μικρό πράγμα—, όμως το στοιχείο που θα πρέπει να προβληματίσει την αντιπολίτευση, είναι ότι προς το παρόν δεν αποκομίζει ωφέλη από αυτήν την φθορά της κυβέρνησης.

Οπως σημειώνει ο Διονύσης Νασόπουλος, στην ανάλυση του για τα «Νέα» σχετικά με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η πρώτη πανελλαδική έρευνα μπροστά στην αφετηρία της νέας πολιτικής σεζόν, εκπέμπει μηνύματα σε όλο το πολιτικό σκηνικό, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται μεν λαβωμένη, αλλά η αντιπολίτευση, πρωτίστως η αξιωματική, δεν κερδίζει από αυτή την υποχώρηση: Η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφεται πλέον στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες, εξακολουθεί να επιβεβαιώνει ένα έλλειμμα αξιοπιστίας που καταλογίζει η ελληνική κοινωνία στο αντιπολιτευτικό τόξο. Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις ευδιάκριτες κυβερνητικές απώλειες (της τάξης του 2%) από τις πυρκαγιές, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε το Κίνημα Αλλαγής ή το ΚΚΕ καταφέρνουν να αποκομίσουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, πολιτικά κέρδη. Αντιθέτως, όσοι αμφισβητούν τις κυβερνητικές επιλογές, μετακινούνται κυρίως στην ουδέτερη ζώνη των αναποφάσιστων.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO:  η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34,5% έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες. Στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου, τα δύο κόμματα συγκέντρωναν 36,5% και 24,1% αντίστοιχα (διαφορά 12,4%). Από τον περασμένο Μάρτιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να βελτιώσει τη δημοσκοπική του θέση μόλις κατά 1,7% σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις της GPO.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι απώλειες (!) του Κινήματος Αλλαγής, γεγονός που δείχνει ότι η αντιπολιτευτική στάση της Φώφης Γεννηματά όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αλλά δημιούργησε περαιτέρω προβλήματα —και όλα αυτά ενώ στον ορίζοντα του φθινοπώρου είναι οι εσωκομματικές εκλογές. Σε σύγκριση με την έρευνα της GPO του Ιουνίου, το ΚΙΝΑΛ κατάφερε να χάσει 0,3% και να πέσει στο 6,4% έναντι 6,7%. Από τον Μάρτιο μάλιστα, το κόμμα της κυρίας Γεννηματά έχει χάσει 0,7%!

Στην πρόθεση ψήφου, ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,1% και ΜέΡΑ25 με 3%.

«Κυριαρχία» Μητσοτάκη

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο κ. Μητσοτάκης που συγκεντρώνει 49,8% θετικές γνώμες έναντι 31,6% του Αλέξη Τσίπρα, 27,8% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 25,7% της Φώφης Γεννηματά, 16,1% του Γιάνη Βαρουφάκη και 11,8% του Κυριάκου Βελόπουλου.

Και στο ερώτημα ποιος θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα 43,1%, ενώ ο κ. Τσίπρας με 26,7% χάνει από τον… «κανέναν από τους δύο».

Είναι πάντως εμφανές ότι οι πολίτες δεν έχουν καμία διάθεση να βρουν ελαφρυντικά για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά τις καταστροφικές πυρκαγιές και την αντιμετώπισή τους —το αφήγημα περί κλιματικής κρίσης και ιστορικού καύσωνα δεν έχει μεγάλο κοινό.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 76,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ελέγξει πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει και ο Πρωθυπουργός, στον οποίο καταλογίζονται ευθύνες από το 58,2% για αστοχίες στο συντονιστικό έργο.

Η διαχείριση των πυρκαγιών επίσης, φαίνεται πως για τους πολίτες δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις αφού συνολικά το 49,4% (ναι και μάλλον ναι) προτρέπει τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης έναντι του 35,9% που δεν διαβλέπει επερχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ταυτόχρονα αποδίδονται ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με το 54,7% να ζητεί την απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το 42,8% του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και το 48,9% του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Θετικό για την κυβέρνηση είναι το γεγονός πως τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων κρίνονται ικανοποιητικά από το 59,4% του συνόλου, ενώ θετικά αντιμετωπίζεται και η τοποθέτηση του κ. Μπένου ως προέδρου της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το εύρημα που είναι άσχετο με τις πυρκαγιές και αφορά το διαχρονικό, όπως αποδεικνύεται δυστυχώς, πρόβλημα της πανδημίας. Στη δημοσκόπηση οι πολίτες εμφανίζουν μία ξεκάθαρη κόπωση από την πανδημία της Covid-19, με το 54,9% των ερωτηθέντων να κρίνουν αρνητικά τη διαχείριση της κατάστασης στην περίοδο που βρισκόμαστε τώρα. Η απαισιοδοξία μάλιστα κυριαρχεί: εννέα στους δέκα (91,4%) πιστεύουν πως αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα μέσα στο φθινόπωρο.