Σκοτεινό, σχεδόν ερεβώδες στιγμιότυπο από το debate Τραμπ και Μπάιντεν στο Κλίβελαντ, τόσο ταιριαστό με το επίπεδο του (μη) πολιτικού λόγου τους | Olivier Douliery/Pool via REUTERS/File Photo
Επικαιρότητα

Το πρώτο φιάσκο θα ακυρώσει τα επόμενα δύο debate;

Η αποκρουστικότητα του επιπέδου καταγωγίου «διαλόγου» Τραμπ και Μπάιντεν ίσως τερματίσει μία λαμπρή παράδοση ευπρεπούς πολιτικής συζήτησης η οποία έχει σηματοδοτήσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ από την εποχή των Κένεντι και Νίξον
Protagon Team

Δεν είχε τελειώσει ακόμη το debate των δύο υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, ο κόσμος εξακολουθούσε να κάνει χάζι τη μεταξύ τους ανταλλαγή ύβρεων χαμηλοτάτου επιπέδου, όταν ένας γνωστός στις ΗΠΑ πολιτικός αναλυτής, ο Λάρι Σάμπατο, έγραψε στο Twitter κάτι που πιθανώς εκφράζει πολλούς (και Δημοκρατικούς, σίγουρα): «Ακυρώστε τα υπόλοιπα δύο debate. Αυτό δεν λειτουργεί, είναι αδύνατον να υπάρξει ομαλή και παραγωγική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ας σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά».

Κάποιοι κατηγόρησαν τον δημοσιογράφο-παρουσιαστή του debate, τον Κρις Γουάλας, ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. (Ποιο ύψος, αλήθεια;) Ωστόσο δεν έχουν δίκιο, ο Γουάλας είναι ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος, και μάλλον κανείς στη θέση του δεν θα μπορούσε να καταφέρει κάτι καλύτερο από αυτόν. Τα πράγματα και σε τέτοια υποθετική περίπτωση (άλλου στη θέση του Γουάλας) θα είχαν εξελιχθεί όπως εξελίχθηκαν, με τον ίδιο απωθητικό τρόπο.

Για του στραβού το δίκιο πάντως, να πούμε ότι δεν ήταν μόνο ο Τραμπ που εκχυδάισε τη συζήτηση. Ο Μπάιντεν δεν πήγε πίσω, αφού απευθύνθηκε σε έναν εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ με ανοίκειες και πρωτάκουστες πεζοδρομιακές εκφράσεις, του τύπου «είσαι κλόουν», «είσαι ψεύτης» κ.λπ., συμβάλλοντας έτσι στον ευτελισμό του debate. Και οι δύο ηλικιωμένοι κύριοι έδειξαν -και ασφαλώς δίχως να το επιδιώκουν- τι άσχημη φάση περνάει σήμερα η Αμερική.

Το πρώτο τηλεοπτικό debate έγινε το 1960. Ανταγωνίστηκαν πολιτικά και σε κόσμιο πλαίσιο οι Τζον Κένεντι και Ρίτσαρντ Νίξον

Χειρότερες ήταν οι λέξεις που διάλεξε η Ντάνα Μπας, πολιτική συντάκτρια του δικτύου CNN, για να χαρακτηρίσει το debate. Αδίστακτα το αποκάλεσε «σκατά», και μάλιστα σε «ζωντανή» εκπομπή, δηλαδή χωρίς να το διπλοσκεφτεί.

«Και τώρα τι θα γίνει;» είναι η φράση που εκστομίζεται ή καταπίνεται από τον μέσο Αμερικανό. «Μπορεί να συμμαζευτούν αυτοί οι δυο; Μήπως πρέπει να τους κλείνουν τα μικρόφωνα όταν αρχίζουν τα… Γαλλικά; Μήπως πρέπει να επιβάλλεται κάποιου είδους ποινή (τηλεοπτικής σημασίας) σε όποιον δεν αφήνει τον άλλον να αρθρώσει λέξη;»

Ολοι καταλαβαίνουν ότι οι τελευταίες δύο προγραμματισμένες εμφανίσεις του διδύμου Τραμπ – Μπάιντεν είναι απίθανο να ακυρωθούν, όμως κατά βάθος προσεύχονται να μην αξιωθούν να τους ξαναδούν καθόλου σε debate αν είναι να ξαναζήσουν τέτοιο χάλι στις στις 15 και στις 22 Οκτωβρίου.

Τα debate θα γίνουν, αφού ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να τα ακυρώσουν. Αν λάβουν τέτοια πρωτοβουλία θα είναι πολιτικό λάθος ολκής, καθώς θα εκληφθεί από τους πάντες σαν «πέταγμα λευκής πετσέτας στο ρινγκ», δηλαδή σαν παραδοχή ήττας.

Το πρώτο debate Τραμπ και Μπάιντεν, με όλη του την αποκρουστικότητα, ίσως έβαλε και το πρώτο και ισχυρότερο μασούρι δυναμίτη στο παραδοσιακό προεκλογικό σκηνικό των ΗΠΑ. Μία παράδοση ευπρεπούς πολιτικής συζήτησης η οποία έχει σηματοδοτήσει τις προεδρικές εκλογές από την εποχή των Κένεντι και Νίξον, στη δεκαετία του ’60, τώρα κινδυνεύει να χαθεί για πάντα.

Δείτε σκηνές από το πρώτο τηλεοπτικό debate των ΗΠΑ: