Πρέπει να είναι από τις ελάχιστες φορές που σχεδόν όλες οι κυριακάτικες εφημερίδες δεν ασχολούνται τόσο με την εγχώρια πολιτική σκηνή, αλλά με ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής επικαιρότητας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο γίνεται ξεκάθαρα γιατί τα όσα συμβαίνουν στα εδάφη της Γηραιάς Ηπείρου είτε προέρχονται από την Ελλάδα, είτε σχετίζονται άμεσα με αυτή.
Βασικό θέμα; Τι άλλο; Το Προσφυγικό.
Οπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, υπάρχει έκτακτο σχέδιο των Βρυξελλών, στο οποίο προβλέπονται τρόποι για να μπορέσουν να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, από και προς την Ελλάδα. Μάλιστα, γίνεται λόγος για καταυλισμούς του Ερυθρού Σταυρού που είναι πιθανόν να στηθούν στη χώρα μας και στους οποίους θα μπορούν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη δεν κρύβει τους φόβους τους για το πώς θα εξελιχθεί το όλο ζήτημα, αφού είναι αρκετά πιθανόν οι αριθμοί να ξεπεράσουν τις προβλέψεις. Το ενδεχόμενο για 200.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ οι ίδιοι θέλουν να φύγουν για την Ευρώπη, δεν είναι καθόλου απίθανο, όπως τονίζουν στην εφημερίδα ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στέλνει το δικό του μήνυμα και είναι απόλυτα ξεκάθαρο. «Εχουμε επτά ημέρες περιθώριο. Ολοι θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί», τονίζει ο έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Οσον αφορά τους σχεδιασμούς των Βρυξελλών, η Κομισιόν και τα αντίστοιχα όργανά της επεξεργάζονται πλάνα στα οποία συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως αυτά της διανομής χρημάτων, με τη μορφή κουπονιών, για σίτιση και στέγαση προσφύγων. Ολα αυτά, την ώρα που η Αθήνα έχει κάνει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για έκτακτη χρηματοδότηση που αγγίζει τα 228 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία προορίζονται για την στήριξη των δομών φιλοξενίας.
Στο Προσφυγικό στέκεται και η Real News, η οποία αποκαλύπτει το σχέδιο του Βερολίνου για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μόρφωμα το οποίο θα αποτελείται από τρία μικρότερα μέρη. Στην πρώτη κατηγορία θα βρίσκονται χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Φινλανδία, ενώ στη δεύτερη κατηγορία –εκτός από την Ελλάδα- θα είναι τα κράτη του Νότου και η Ιρλανδία. Την τρίτη κατηγορία αποτελούν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Τα ΜΜΕ στο επίκεντρο της εσωτερικής αντιπαράθεσης
Την ώρα που η Καθημερινή της Καθημερινής δίνει βάση στα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, το Βήμα της Κυριακής ασχολείται με τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας. Ο «πόλεμος» που άνοιξε μεταξύ του ΔΟΛ και της κυβέρνησης έχει στο επίκεντρό του τον Σταύρο Ψυχάρη και τον Αλέξη Τσίπρα, με τον έναν να κατονομάζει τον άλλον ονομαστικά και δεικτικά και το ζήτημα να παίρνει διαστάσεις. Εκτός του αποκαλυπτικού θέματος για τις συναντήσεις τους (διαβάστε εδώ αναλυτικά), το «Βήμα της Κυριακής» ασχολείται με τα ΜΜΕ και τα δάνειά τους, δίνοντας πληροφορίες για τα ποσά που έχει καταβάλλει ο ΔΟΛ σε φόρους και τόκους δανείων. Μάλιστα, υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ για τα όσα έχουν γίνει στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια με το ζήτημα των εκβιασμών και του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε πρόσφατα.
Στον ίδιο ρυθμό κινείται και το Πρώτο Θέμα, το οποίο σε 14 σελίδες δημοσιεύει διαλόγους μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων στο κύκλωμα των εκβιαστών. Το κύκλωμα φέρεται να έψαχνε άκρη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ υπάρχει ένα πρόσωπο-κλειδί, αυτό της καταγγέλλουσας Αμαλίας Κάτζου.
Στα υπόλοιπα μέτωπα της πολιτικής ατζέντας στο εσωτερικό της χώρας, ο Γιάννης Δραγασάκης μιλά στη Real News και ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία περικοπή στις συντάξεις, αλλά ούτε και νέα μέτρα. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στέλνει μήνυμα και προς το εξωτερικό τονίζοντας πως «η λογική της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων θα οδηγούσε στην επιστροφή των τυφλών εθνικισμών». Την ίδια ώρα -και μέσα από την ίδια εφημερίδα-, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ξεκαθαρίζει πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα υπηρετήσει τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του.