Δεκέμβριος 2019. Εργάτες στο στάδιο «Λουσαΐλ» για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022 | REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo
Επικαιρότητα

Το πραγματικό σκάνδαλο με το Μουντιάλ του Κατάρ

Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται, αλλά τα... νέα είναι παλιά: το Κατάρ δεν έπαιξε τίμια στον αγώνα για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Ακόμη και όσα στελέχη της FIFA δεν χρηματίστηκαν, το ανέχθηκαν. Οπως και το έγκλημα της απάνθρωπης μεταχείρισης των εργατών στα έργα για τη διοργάνωση
Sportscaster

Τα καινούργια στοιχεία, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με το «σκάνδαλο FIFA», συνοδεύτηκαν από νέες ποινικές διώξεις. Δεν το βάζουν κάτω, οι Αμερικανοί. Ο Μπλάτερ τους είχε υποσχεθεί την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, και τους ξεγέλασε. Δεν τους αρκεί, που τον γκρέμισαν από το θρόνο του. Θα ησυχάσουν μόνον εάν εκδικηθούν όλους όσοι πούλησαν την ψήφο τους στους Καταριανούς. Που, εν πολλοίς, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έστειλαν τη διοργάνωση του 2018 στην αγκαλιά του Πούτιν. Με το αζημίωτο, βεβαίως.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις αφορούν πέντε μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- δωροδοκήθηκαν πριν από την κρίσιμη, διπλή ψηφοφορία του 2010. Τρία από αυτά είναι Λατινοαμερικανοί: ο Αργεντινός Χούλιο Γρονδόνα, που απεβίωσε το 2014, ο Παραγουανός Νικολά Λεόζ, που πέθανε πέρυσι ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, και ο Βραζιλιάνος Ρικάρντο Τεϊσέιρα, άλλοτε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας του. Αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος, καθώς η Βραζιλία δεν έχει υπογράψει συμφωνία έκδοσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τεϊσέιρα, όπως και ο Λεόν, είχαν κατηγορηθεί το 2015 και για δωροληψία από τηλεοπτικούς σταθμούς που επεδίωκαν να εξασφαλίσουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων στη Ρωσία και το Κατάρ.

Ο τέταρτος της «παρέας», για τον οποίο οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες, είναι ο Ραφαέλ Σαλγουέρο, από τη Γουατεμάλα, που το 2016 είχε δηλώσει ένοχος για «ξέπλυμα» χρήματος και απάτες. Φέρεται να έλαβε ένα εκατομμύριο δολάρια για να προτιμήσει την υποψηφιότητα της Ρωσίας. Οσο για τον πρώην αντιπρόεδρο της FIFA, Τζακ Ουόρνερ, από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο, βρέθηκε να έχει διακινήσει πέντε εκατομμύρια ευρώ σε off-shore εταιρείες. Υπήρξε ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Μπλάτερ.

Τέλος, δύο πρώην μεγαλοστελέχη της 21st Century Fox, ο Χέρμαν Λόπες και ο Κάρλος Μαρτίνες, κατηγορούνται πως δωροδόκησαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους της FIFA για να εξασφαλίσουν τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα των Παγκοσμίων Κυπέλλων και του Κόπα Λιμπερταδόρες. Θα παρουσιαστούν σε αμερικανικό δικαστήριο αύριο, 9 Απριλίου, και κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης έως και 20 ετών.

Οι επιλογές της Ρωσίας έναντι των υπόλοιπων υποψηφιοτήτων (Αγγλίας, Ολλανδίας – Βελγίου και Ισπανίας – Πορτογαλίας) για τη διοργάνωση του 2018, και του Κατάρ έναντι των ΗΠΑ για εκείνη του 2022, είχαν φανεί «ύποπτες» από την πρώτη στιγμή. Χάρη στην οργή των Αμερικανών για το «δούλεμα» του Μπλάτερ βρέθηκαν χειροπιαστά στοιχεία για τις παρανομίες συγκεκριμένων προσώπων, όμως είναι κοινό μυστικό πως η ψηφοφορία του 2010 δεν ήταν η πρώτη στην οποία θριάμβευσε η διαφθορά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια επιχείρηση με τζίρο άνω των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τεράστιες προοπτικές κέρδους για τους διοργανωτές. Ο πειρασμός ήταν, ανέκαθεν, μεγάλος. Πολλοί (λέγεται ότι) είχαν αμαρτήσει και στο παρελθόν, όμως εκείνοι στάθηκαν τυχεροί. Δεν τους καταδίωξε το FBI.

Περισσότερο από τις αποκαλύψεις για αξιωματούχους της μπάλας που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι, «σοκάρει» η απάθεια με την οποία τις αντιμετώπισε η FIFA. Είκοσι έξι από τους 42 εμπλεκόμενους -μέχρι στιγμής- στις παράνομες συναλλαγές έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το Κατάρ δεν έπαιξε τίμια στον αγώνα για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, όμως η διεθνής συνομοσπονδία δεν τόλμησε, ούτε να διανοηθεί, να πάρει πίσω τη διοργάνωση από τα χέρια των Σεΐχηδων. Ακόμη κι όσοι δεν χρηματίστηκαν, ανέχθηκαν το σκάνδαλο.

Το… αυτί της FIFA δεν ίδρωσε, ούτε από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες ότι τα έργα για το 2022 «βάφονται» με το αίμα των εργατών. Πρόσφατο ρεπορτάζ του Guardian κατέδειξε ότι οι αυστηρές συστάσεις που (υποτίθεται ότι) έγιναν στους άραβες διοργανωτές, δεν έπιασαν τόπο. Οι συνθήκες ζωής και δουλειάς των ξένων -κυρίως από την Ινδία, το Νεπάλ, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες- που απασχολούνται στις κατασκευές, παραμένουν άθλιες. Σύμφωνα με έρευνες διεθνών οργανισμών, περίπου 4.000 εργάτες θα έχουν χάσει τη ζωή τους, από δυστυχήματα ή ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο διαβίωσης, μέχρι τη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας 60-70 ώρες την εβδομάδα, αμείβονται με 250 ευρώ το μήνα, και δεν έχουν, καν, το δικαίωμα να παραιτηθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού οι εργοδότες τους παρακρατούν τα διαβατήριά τους.

Σύμφωνα με τον Guardian, την περίοδο αυτή που ο κορονοϊός εξαπλώνεται παντού και σκοτώνει, οι σύγχρονοι σκλάβοι διαμένουν σε δωμάτια των οκτώ ή των δέκα ατόμων, συνωστίζονται σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν από και προς τα εργοτάξια, και εργάζονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Αν και για τους Καταριανούς, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο -πραγματικό έγκλημα- με το Μουντιάλ του Κατάρ. Και πάλι, όμως, η FIFA δεν το συζήτησε ούτε στιγμή. Η σέντρα θα γίνει κανονικά στο εμιράτο, στις 21 Νοεμβρίου 2022. Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι, «η απάνθρωπη μεταχείριση των εργατών θα βαραίνει τη συνείδηση του παγκοσμίου ποδοσφαίρου».