Το πολιτικό ημερολόγιο δεν συμβαδίζει απαραίτητα με το… κανονικό. Μπορεί για τον υπόλοιπο κόσμο η θερινή ραστώνη να μην έχει παρέλθει, όμως, για τα κομματικά στρατηγεία οι προετοιμασίες για ένα δύσκολο φθινόπωρο έχουν ξεκινήσει ήδη. Η κυβέρνηση έχει να διευθετήσει τρέχοντα ζητήματα (ΕΝΦΙΑ, ρύθμιση 100 δόσεων), αλλά και θέματα πολιτικής γραμμής (ΔΕΘ, Συνέδριο κ.α.).
Στη Νέα Δημοκρατία, η καραμανλική πλευρά δείχνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα έργα και τις ημέρες της πρωθυπουργίας Καραμανλή, ενώ σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι οι ζυμώσεις για τη δημιουργία του πόλου της Κεντροαριστεράς μπαίνουν σε γόνιμη φάση.
Ατυπο υπουργικό συμβούλιο
Για την κυβέρνηση η φθινοπωρινή μάχη ξεκινάει επισήμως από σήμερα (Τρίτη 23/8), καθώς υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο.
Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν τα ζητήματα του συντονισμού και του σχεδιασμού του κυβερνητικού έργου ενόψει της ΔΕΘ, των ευρωπαϊκών συναντήσεων και του ανοίγματος της Βουλής, οι τηλεοπτικές άδειες, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την εκταμίευση της υποδόσης και μια σειρά άλλων ζητημάτων οικονομικής και πολιτικής φύσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν οι πρώτοι με τους οποίους έσπευσε να επικοινωνήσει τη Δευτέρα –πρώτη ημέρα επαναφοράς της κυβέρνησης σε κανονικούς ρυθμούς μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα– ο Πρωθυπουργός. Η επιλογή του καταδεικνύει ότι η εικόνα της οικονομίας και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας του ως τα δύο ζητήματα που διαρκώς απασχολούν. Ο κ. Τσακαλώτος έχει τη συνολική εικόνα για τους δείκτες της οικονομίας, τα πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία από το μέτωπο των εσόδων, αλλά και για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που η κυβέρνηση έχει αναλάβει έναντι των εταίρων και θα αξιολογηθεί στο προσεχές Euroworking Group. Ο κ. Κατρούγκαλος έχει την ευθύνη υλοποίησης των μέτρων που αφορούν τις περικοπές σε συντάξεις, ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία, καθώς εκτιμάται ως υψηλού πολιτικού κόστους, ενώ ταυτόχρονα έχει την ευθύνη για τη χάραξη της διαπραγματευτικής στρατηγικής όσον αφορά τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εργασιακά.
Ο κ. Τσίπρας, πέραν των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους υπουργούς, είχε τη Δευτέρα πολύωρες συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες του, στις οποίες συζητήθηκε η κατανομή έργου για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και για τη συνάντηση των ηγετών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου. Ενόψει της ΔΕΘ, μέσα στις επόμενες ημέρες οι υπουργοί θα πρέπει να παραδώσουν σημειώματα που τους έχουν ζητηθεί και τα οποία περιλαμβάνουν δύο σκέλη: στο πρώτο θα αποτυπώνεται αναλυτικά το έργο που έχει παραχθεί στον τομέα ευθύνης τους και ιδιαίτερα οι δράσεις εκείνες που θεωρείται ότι ενισχύουν τη θετική ατζέντα της κυβέρνησης. Στο δεύτερο σκέλος θα καταγράφονται προτάσεις για πάσης φύσεως παροχές, είτε χρηματικές (το πιο δύσκολο) είτε σε υπηρεσίες βελτίωσης της καθημερινότητας είτε ως προοπτική από τη βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας. Με βάση τα υπουργικά σημειώματα, θα διαμορφωθεί το πλαίσιο που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ.
Στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο αναμένεται να γίνει ανασκόπηση της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, να συζητηθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και το θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα. Μάλιστα, η κριτική που ασκείται προς την κυβέρνηση για τα πεπραγμένα ή τις παραλήψεις της από κόμματα και ΜΜΕ αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις εξελίξεις αναφορικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.
Το Προσφυγικό αναμένεται, τέλος, να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις όσον αφορά την ανησυχία για αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών παρακολουθούνται στενά, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι μοναδική απάντηση για τον έλεγχο των ροών είναι η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Επισήμως, τα δημοσιεύματα για Plan B από τη Γερμανία, όσον αφορά το Προσφυγικό, δεν σχολιάζονται από την κυβέρνηση, που, ωστόσο, έχει θορυβηθεί από τις σχετικές πληροφορίες.
Τις επόμενες ημέρες θα ορισθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ δεν αποκλείεται στο τέλος της εβδομάδας να συνεδριάσει η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΝΦΙΑ και 100 δόσεις
Πάντως, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει να αντιπαλέψει δύο ζητήματα που έχουν άμεση κοινωνική επίπτωση. Πρόκειται για τον ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.
Συγκεκριμένα, «φρένο» στις προθέσεις της κυβέρνησης για επέκταση της ρύθμισης των 100 δόσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έβαλαν οι Θεσμοί, αρνούμενοι να συναινέσουν σε νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις, που επί της ουσίας διογκώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη όπως υποστηρίζουν.
Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο και κάλεσε τους οφειλέτες είτε να εξυπηρετούν τις οφειλές τους είτε να ενταχθούν σε κάποια από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις (των 12 ή 24 δόσεων).
Σημειώνεται ότι οι δανειστές είχαν πιέσει το προηγούμενο διάστημα και κατάφεραν να γίνει αυστηρότερη η διαδικασία για όσους έχουν οφειλές ή δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.
Οσο για τον ΕΝΦΙΑ, στο τέλος του μήνα θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα gsis.gr. Αυτό δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.
Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι ο φόρος θα καταβληθεί κανονικά σε πέντε δόσεις, με την τελευταία τον Ιανουάριο του 2017, υποστηρίζοντας πως η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων θα πληρώσει τα ίδια ή και λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι μία κατηγορία φορολογουμένων θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ γιατί κάποιοι, όπως είπε, πρέπει να πληρώνουν περισσότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έως τώρα εκκαθάρισης του φόρου, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν από το 1 λεπτό και να ξεπερνούν τα 50 ευρώ σε αρκετές περιπτώσεις.
Οι καραμανλικοί βγαίνουν μπροστά
Ξαφνικά η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκτησαν έναν… βραχνά, ο οποίος ακούει στο όνομα «καραμανλική πτέρυγα». Η δημόσια αντιπαράθεση για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή στη δημιουργία της χρεοκοπίας που οδήγησε τη χώρα στα Μνημόνια με τα γνωστά αποτελέσματα, έχει οδηγήσει σε θέση «μάχης» το καραμανλικό μπλοκ.
Δεν είναι τυχαίο ότι το δευτεριάτικο πρωτοσέλιδο της -προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ- «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «Οι Καραμανλικοί στα κάγκελα», ισχυρίζεται ότι «το καραμανλικό στρατόπεδο βρίσκεται στα όριά του καθώς διαπιστώνει συντονισμένη επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού από διαπλεκόμενα ΜΜΕ, στα οποία πρωταγωνιστούν και συντονίζουν κορυφαίοι παράγοντες του κόμματός του».
Η Εφημερίδα των Συντακτών επικαλείται μάλιστα στενούς συνεργάτες του Καραμανλή οι οποίοι «προειδοποιούν ότι η υπομονή έχει και τα όριά της».
Ορισμένα ΜΜΕ φωτογραφίζουν ως αρχιτέκτονες του «εκτός ορίων καραμανλισμού» τους Βαγγέλη Αντώναρο, Νικήτα Κακλαμάνη και τον πρώην Σαμαρικό και εσχάτως ανακυκλωμένο Καραμανλικό Γιάννη Μιχελάκη, πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά που απέτυχε να εκλεγεί στη Β’ Αθηνών.
Η ΝΔ χωρίς να εμπλέκεται για ευνόητους λόγους σε ονοματολογίες κάνει λόγο για «πρόθυμους αχθοφόρους σκοπιμοτήτων» οι οποίοι συμπλέουν με το ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας στη νεκρανάσταση του Καραμανλισμού προκειμένου να αποκτήσουν ρόλο.
Στο ερώτημα αν ο ίδιος ο Καραμανλής συμμετέχει σε αυτό το γαϊτανάκι εντυπώσεων, η απάντηση είναι μάλλον (ή σχεδόν) όχι. Και αυτό γιατί όπως υπονοούν στελέχη της ΝΔ που γνωρίζουν τις σκέψεις του Μητσοτάκη «ο Καραμανλής δεν έχει κανένα συμφέρον να τροφοδοτεί μια δημόσια αντιπαράθεση που ξύνει παλιές πληγές».
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η κρίση έφερε τα Μνημόνια και όχι τα Μνημόνια την κρίση, απαντώντας έτσι εμμέσως στο ερώτημα γιατί η επίσημη ΝΔ δεν κατασπαράζει τον Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, που διώκεται ανηλεώς εσχάτως από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Καραμανλικούς για να ενισχυθεί το σενάριο της συνωμοσίας που θέλει ως υπαίτιο της είσοδο της χώρας στα Μνημόνια τους κακούς ξένους και τους «Ελληνες Κουΐσλινγκ», φουσκώνοντας τα δημοσιονομικά ελλείμματα για να μπει η Ελλάδα στην επιτροπεία των ξένων.
Σε αυτή την αντιπαράθεση, για προφανείς λόγους, όπως λέγεται, δεν θέλει να εμπλακεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος ότι αν εμπλακεί θα αναγκαστεί να απολογηθεί για τα λάθη και τις παραλείψεις άλλων. Προφανώς γιατί θέλει να βγει από αυτή την αδιέξοδη κουβέντα προετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα για το κόμμα του και τη διακυβέρνηση, όταν θα έρθει ο χρόνος.
Θετικές προοπτικές για συνάντηση Γεννηματά-Θεοδωράκη
Οι θετικές προοπτικές υπάρχουν και το μόνο που μένει είναι το προσεχές διάστημα να επιβεβαιωθούν. Η προσέγγιση ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού που φιλοδοξεί να εκφράσει το χώρο της Κεντροαριστεράς βρίσκεται σε φάση γόνιμης αναζήτησης. Αυτό τουλάχιστον σημειώνουν παράγοντες και των δύο κομμάτων που μετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, επί του παρόντος υπάρχουν μόνο «τεχνικές δυσκολίες» σε διάφορα ζητήματα, όπως η αναβολή τη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη (κάποια στιγμή μεταξύ 22-26 Αυγούστου) και τούτο διότι ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε κάποιες προσωπικές και κομματικές υποχρεώσεις που δεν γινόταν να αναβάλει. Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη θα πάρει μέρος στο Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τις επόμενες κινήσεις του κόμματος.
Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι πιο ευκρινής. Πολλά στελέχη του τονίζεται θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει το εγχείρημα. Αναλόγως έχει απαντήσει και η ΔΗΜΑΡ μέσω του προέδρου της Θανάση Θεοχαρόπουλου.
Επί του πρακτέου, οι συναντήσεις μεταξύ των μελών των δύο ομάδων επαφής (ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού) θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, ενώ αναμένεται να ξεδιπλωθούν και νέες πρωτοβουλίες ώστε να επιτευχθεί η προσπάθεια.
Οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία (ο τρίτος εταίρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) τονίζουν ότι απαιτούνται άμεσες πρακτικές εξελίξεις προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, τόνισε πως η τρέχουσα συγκυρία είναι ιδανική για να αναληφθούν πρωτοβουλίες προγραμματικής ενοποίησης του χώρου. Πάντως, αρνήθηκε να μιλήσει επί προσωπικού και να διευκρινίσει αν θα είναι υποψήφιος λέγοντας πως η ονοματολογία υπονομεύει την προσπάθεια και αποτελεί λάθος στρατηγική. «Δυστυχώς έχει γίνει και στο παρελθόν. Εάν γίνει και τώρα δεν θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω τελούν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο. Ακόμη και αν τα πράγματα οδεύσουν θετικά στις συζητήσεις ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, το νέο σχήμα δεν θα μπορέσει να… πλεύσει νωρίτερα από την άνοιξη του 2017. Κάτι που σημαίνει ότι αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές τότε οι συζητήσεις αναγκαστικά θα παγώσουν για το μέλλον.