Εκατόν εβδομήντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία. Λιγότεροι από χθες και προχθές. Πολύ λιγότεροι από ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες. Αλλά, και πάλι. Η «πρεμούρα» της χώρας να ξαναπαίξει μπάλα μοιάζει ασύμβατη με την πραγματικότητα.
Την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γκαμπριέλ Γραβίνα, επιτέθηκε στην Κυβέρνηση, προκαλώντας την «να πάρει την απόφαση που φαίνεται πως θέλει (οριστικό λουκέτο στα γήπεδα) και μαζί την ευθύνη, αντί να βάζει, διαρκώς, εμπόδια στην επανεκκίνηση του πρωταθλήματος». Στην ουσία, αντίπαλός του δεν είναι ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, αλλά ο υπουργός των Σπορ, Βιντσέντσο Σπανταφόρα.
Ο Σπανταφόρα είχε κάνει την πρόβλεψη ότι στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής (1/5) θα υπήρχαν εκπλήξεις: οι περισσότερες ομάδες θα τάσσονταν υπέρ της ματαίωσης της εφετινής Serie A. Επεσε έξω. Μόνον η Σαμπντόρια, η Μπρέσια και η Τορίνο εξέφρασαν κάποιους προβληματισμούς, όμως στο τέλος και οι 20 σύλλογοι αποφάσισαν ομόφωνα την ολοκλήρωση της σεζόν. Είχαν έναν πολύ καλό λόγο. Ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα μελέτης, που έδειξε ότι θα χάσουν -όλοι μαζί- 440 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγικά συμβόλαια, πέρα από τα 90 εκατ. ευρώ, που θα είναι η «μαύρη τρύπα» από τα εισιτήρια.
Το απόγευμα του Σαββάτου η Σασουόλο και η Νάπολι εξασφάλισαν ειδικές άδειες για να προπονηθούν στα αθλητικά τους κέντρα, καθώς οι περιοχές τους έχουν εμφανίσει λίγα κρούσματα, ενώ θα ακολουθήσουν η Λάτσιο, η Ρόμα, η Πάρμα, η ΣΠΑΛ και η Μπολόνια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ομάδες της Λομβαρδίας, δηλαδή η Μπρέσια, η Αταλάντα, η Μίλαν και η Ιντερ. Τα ρεπορτάζ των ιταλικών media αναφέρουν πως υπάρχει η σκέψη να «μετακομίσουν» σε άλλες περιοχές, ώστε να μη διεξαχθεί κανένα παιχνίδι στη Λομβαρδία.
Το βασικό σημείο τριβής της ιταλικής κυβέρνησης με τη Λίγκα, στο Πρωτόκολλο Υγείας που έχει εκπονήσει η ομοσπονδία, είναι τι θα συμβεί αν κάποιος, είτε ποδοσφαιριστής είτε οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού του συλλόγου, βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Η ομοσπονδία και η Serie A έχουν προβλέψει ότι θα τίθενται σε καραντίνα μόνον όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό, και όσοι είχαν στενή επαφή μαζί του. Ο Σπανταφόρα θέλει να απομονώνεται ολόκληρη η ομάδα, όμως αυτό μπορεί να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη συνέχιση της διοργάνωσης.
Ετσι, ο υπουργός επιμένει πως «η επιστροφή στις προπονήσεις δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα ολοκληρωθούν οι λίγκες», και ότι «θα ήταν χρήσιμο, η SerieA να ετοιμάσει ένα plan b». Σε όσους του επισημαίνουν ότι οι φόβοι του είναι υπερβολικοί, εκείνος παραθέτει κάποια αθλητικά γεγονότα που, αποδεδειγμένα, επιτάχυναν την εξάπλωση της πανδημίας: τα ματς Αταλάντα -Βαλένθια, Λιόν – Γιουβέντους και Λίβερπουλ – Ατλέτικο Μαδρίτης.
Στην Ισπανία, που επίσης πληρώνει την επιδημία πολύ ακριβά, την επανεκκίνηση τη θέλουν οι σύλλογοι και η Κυβέρνηση, όμως τη φοβάται η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας. Οι ατομικές προπονήσεις των ομάδων της Liga αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου, και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, στις 26 Μαΐου θα επιτραπούν και οι ομαδικές, με στόχο να επιστρέψει το πρωτάθλημα στις 7 ή 14 Ιουνίου με ανώτατο όριο θεατών τους 400.
Ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, εμφανίστηκε θετικός σε αυτήν την προοπτική: «Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να δούμε, ξανά, ποδόσφαιρο. Από ‘βδομάδα (σήμερα) επιτρέπουμε τις ατομικές προπονήσεις. Το πότε θα επαναρχίσουν οι αγώνες, θα το αποφασίσουν η ομοσπονδία και η Λίγκα. Πρώτα θα το δούμε από την τηλεόραση, κι έπειτα από κοντά, στο γήπεδο».
Στην Αγγλία, στην τελευταία της συνεδρίαση (την Πρωτομαγιά) η Πρέμιερ Λιγκ δεν πήρε τελεσίδικη απόφαση, όμως τα σχέδιά της διέρρευσαν στα media: επανεκκίνηση στις 12 Ιουνίου, με τα ματς να φιλοξενούνται σε 8-10 «ουδέτερα» γήπεδα (κι όχι στη φυσική έδρα της εκάστοτε γηπεδούχου ομάδας, φυσικά χωρίς θεατές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το «Ανφιλντ» δεν θα είναι ένα από αυτά.
Οι ομάδες έχουν επανέλθει στις προπονήσεις, με το Πρωτόκολλο Υγείας να είναι πολύ αυστηρό. Οπως αποκάλυψε προ ημερών στην ΕΡΤ ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, οι παίκτες της Αρσεναλ προπονούνται σε γκρουπ των πέντε, βρίσκονται σε απόσταση 15-20 μέτρων ο ένας από τον άλλον, και δεν επιτρέπεται, καν, να ανταλλάξουν πάσες.
Την Παρασκευή (8 Μαΐου) θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη, κι αμέσως μετά αναμένεται να παρουσιαστεί λεπτομερώς το πλάνο για την επιστροφή στα γήπεδα. Στην περίπτωση της Αγγλίας, την επανέναρξη του πρωταθλήματος επιθυμούν η Κυβέρνηση και η Ομοσπονδία, αλλά όχι όλοι οι σύλλογοι, ούτε το σύνολο των ποδοσφαιριστών. Σύμφωνα με αγγλικά ΜΜΕ, οι έξι τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας (Νόριτς, Αστον Βίλα, Μπόρνμουθ, Γουότφορντ, Γουέστ Χαμ και Μπράιτον) προβάλλουν διάφορα εμπόδια, προκειμένου να αποφύγουν τον υποβιβασμό και την τεράστια απώλεια εσόδων που αυτός συνεπάγεται. Στην πραγματικότητα, παζαρεύουν με τα πιο ισχυρά club, που «καίγονται» να ολοκληρωθεί η σεζόν, μια ευνοϊκότερη μεταχείριση. Για την επανεκκίνηση απαιτούνται τουλάχιστον 14 θετικές ψήφοι και, μέχρι στιγμής, υπάρχουν 13 «ναι», έξι «όχι», ενώ ένας σύλλογος είναι αναποφάσιστος.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του γνωστού τηλεσχολιαστή του SkySports, Γκάρι Νέβιλ, ο οποίος ισχυρίζεται πως πολλοί ποδοσφαιριστές φοβούνται να επιστρέψουν στις προπονήσεις και στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων τους, όμως δεν τολμούν να το παραδεχτούν. «Ας βγει κάποιος να πει πως “έχει ρίσκο αυτό που πάμε να κάνουμε, αλλά δεχόμαστε να το αναλάβουμε”. Ιδιοκτήτης, πρόεδρος, ή εκτελεστικός διευθυντής, επώνυμα. Ενας. Ας βγει να μιλήσει ένας. Φοβούνται την ευθύνη, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά», είπε ο άλλοτε αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Σύμφωνα με τη SUN, για να ολοκληρωθεί η σεζόν θα απαιτηθούν έξι εβδομάδες. Υπάρχει η σκέψη, σε αυτό το χρονικό διάστημα οι παίκτες όλων των ομάδων να διαμένουν σε ξενοδοχεία, από τα οποία θα εξέρχονται μόνο για να πάνε στο προπονητικό τους κέντρο ή το γήπεδο.
Στις προπονήσεις επανέρχονται σήμερα και οι Πορτογάλοι, με την επανέναρξη της Πριμέιρα Λίγκα να τοποθετείται την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Η Τσεχία σχεδιάζει να ξαναπαίξει μπάλα στις 25 Μαΐου. Η Πολωνία, μία εβδομάδα αργότερα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ, παλιά δόξα της Γιουβέντους. Η Ελβετία στις 8 Ιουνίου, η Ουκρανία στις 13 και η Ρωσία στα τέλη του ίδιου μήνα. Το τουρκικό πρωτάθλημα, ένα από τα τελευταία που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας, θα επιστρέψει μετά τα μέσα Ιουνίου, πιθανότατα με περιορισμένο αριθμό θεατών στις εξέδρες.
Η Μπουντεσλίγκα θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το πρώτο πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει, έστω κι αν η αρχική ημερομηνία για το restart (9 Μαΐου) μετατέθηκε για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Οι γερμανικές ομάδες της Α’ και της Β’ Κατηγορίας προπονούνται, ήδη, με ένα πολύ αυστηρό και λεπτομερές Πρωτόκολλο Υγείας. Η τηλεδιάσκεψη που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου.
Στην Ελλάδα, σήμερα (4/5) αρχίζουν οι ατομικές προπονήσεις των κορυφαίων αθλητών μας στα ατομικά αθλήματα (σε ανοικτούς χώρους), και αύριο (5/5) οι προπονήσεις ποδοσφαιρικών ομάδων, επίσης σε ανοιχτούς χώρους και σε μικρά γκρουπ.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού επρόκειτο να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, για να απαντήσει σε ερωτήματα που είναι πολλά και κρίσιμα. Μέσα στο τριήμερο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και οι συνεργάτες του κ. Αυγενάκη βρίσκονταν σε διαρκείς επαφές με έξι συναρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης και Υποδομών, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών) και χθες το μεσημέρι υπεγράφη η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, ως συνέχεια των προηγούμενων που έληγαν.
Στον αθλητισμό, πέρα από το Γενικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο που θα ισχύει, θα υπάρχει Υγειονομικό Πρωτόκολλο και για κάθε άθλημα ξεχωριστά. Επίσης, παρέλαβαν οδηγίες ασφαλούς λειτουργίας όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάγονται στη ΓΓΑ. Οι οδηγίες προβλέπουν μόνο μια είσοδο και έξοδο για κάθε εγκατάσταση, και αναφέρονται στα γάντια, τις μάσκες, τις θερμομετρήσεις, την απολύμανση, στο πώς θα συμπεριφέρεται το προσωπικό των εγκαταστάσεων, και στο πώς θα διασφαλίζεται ότι τα μέτρα θα τηρούνται απ’ όλους. Στο μεταξύ, έχει αποσταλεί υγειονομικό υλικό σε όλα τα αθλητικά κέντρα της χώρας που εποπτεύονται από τη ΓΓΑ, για τις πρώτες τους ανάγκες: 15.000 μάσκες, 15.000 γάντια, 900 λίτρα αντισηπτικό και θερμόμετρα μέτρησης εξ αποστάσεως. Αλλά, όχι διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό.
«Η εισήγησή μου είναι, οι ομάδες να ετοιμάζονται για τους αγώνες της επόμενης σεζόν, και να μην ολοκληρώσουν την εφετινή. Υπάρχει ρίσκο, το οποίο μπορεί να μην έχει μικρές συνέπειες», έχει προειδοποιήσει ο αρχίατρος της FIFA – όχι όποιος κι όποιος. Αλλά ο πειρασμός της μπάλας νίκησε τον φόβο, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Μόνον η Γαλλία και η Ολλανδία αποφάσισαν να ξαναπαίξουν τον Σεπτέμβριο, με τη νέα αγωνιστική περίοδο. Μάλλον θα τις ακολουθήσει και η Σκωτία. Οι Βέλγοι, οι πρώτοι που «κατέβασαν ρολά», τώρα το ξανασκέφτονται.