Ο Μουρίνιο αποχωρεί από το γήπεδο της Ντιναμό ηττημένος αλλά με τον εγωϊσμό του απείραχτο | REUTERS/Antonio Bronic
Επικαιρότητα

Το πιο οδυνηρό «φιάσκο» του Μουρίνιο

Με τρία γκολ «κάποιου» Ορσιτς η Τότεναμ... κατάφερε να αποκλειστεί από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ παρά το 2-0 του αγώνα στο Λονδίνο. Ο Ζοσέ Μουρίνιο, που δεν φταίει ποτέ και για τίποτα, έριξε δημοσίως τις ευθύνες στους παίκτες του. Αλλά οι οπαδοί τον «στόλισαν» στα social media, και το hashtag #JoseOut έγινε trend
Sportscaster

Στο πρώτο ματς, στο Λονδίνο, η Τότεναμ είχε νικήσει με 2-0. Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, μια ομάδα που εδώ και χρόνια «υιοθετεί» κάθε ταλαντούχο πιτσιρικά που παράγει το κροατικό ποδόσφαιρο, προκειμένου να τον μεταπωλήσει και να κερδίσει από την υπεραξία του, έμοιαζε ακίνδυνη για τα «Σπιρούνια», τα οποία υποδέχτηκε στη χθεσινή (Πέμπτη) ρεβάνς χωρίς τον προπονητή της. Ο Ζόραν Μάμιτς είχε παραιτηθεί δύο 24ωρα νωρίτερα, έπειτα από την τελεσίδικη καταδίκη του για οικονομικά αδικήματα. Στο 62′ του επαναληπτικού αγώνα στο «Μάξιμιρ» το αποτέλεσμα ήταν 0-0. Ούτε ο χειρότερος εχθρός του Μουρίνιο δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό που ακολούθησε.

Δύο γκολ του 29χρονου Μίσλαβ Ορσιτς, που πέρασε τα καλύτερά του χρόνια «εξόριστος» στη Νότια Κορέα, την Κίνα και ξανά τη Νότια Κορέα, έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση. Κι εκεί, ένα τρίτο γκολ από τον ίδιο παίκτη, αλλά και μια σωτήρια επέμβαση του τερματοφύλακα Λιβάκοβιτς μετά το 3-0, έγραψαν την ιστορία της πιο ντροπιαστικής ευρωπαϊκής βραδιάς του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο πορτογάλος προπονητής έβλεπε τη συμφορά να πλησιάζει -ο τηλεσκηνοθέτης τον έδειξε κάμποσες φορές να δυσανασχετεί με τις επιλογές των παικτών του στο γήπεδο-, όμως ούτε οι φωνές του, ούτε οι αλλαγές που πραγματοποίησε, δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό – «σοκ» της Τότεναμ από τους προημιτελικούς του Γιουρόπα Λιγκ.

Κάποιες συγκυρίες έκαναν το «φιάσκο» ακόμη πιο οδυνηρό για τον «Special One». Το ίδιο βράδυ ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ οδηγούσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την προηγούμενη ομάδα του Μουρίνιο, σε μια περήφανη νίκη – πρόκριση επί της Μίλαν στο Μιλάνο. Εικοσιτέσσερις ώρες νωρίτερα ο Τόμας Τούχελ είχε πανηγυρίσει με την Τσέλσι, την προ-προηγούμενη ομάδα του, τη συμμετοχή της στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά το 2014, «τρέχοντας» ένα σερί 13 αγώνων χωρίς ήττα, στην Αγγλία και την Ευρώπη. Κανείς άλλος προπονητής στα χρονικά του συλλόγου (ούτε ο «Mou») δεν έχει να παρουσιάσει τόσο επιτυχημένη εκκίνηση στον σύλλογο του Λονδίνου.

Πανωλεθρία για την Τότεναμ

Και το χειρότερο απ’ όλα; Η νίκη της Μάντσεστερ Σίτι επί της Γκλάντμπαχ (2-0) στη Βουδαπέστη, στον δεύτερο αγώνα των δύο ομάδων για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν η 82η στην Ευρώπη για τον προπονητή της, Πεπ Γκουαρντιόλα, που προσπέρασε τον Μουρίνιο (81) και, πλέον, καταδιώκει τους τρεις συναδέλφους του που προηγούνται στη σχετική λίστα: τον Αρσέν Βενγκέρ (86), τον Κάρλο Αντσελότι (89) και τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον (102).

Παρά τον θυμό και την απογοήτευσή του, ο Μουρίνιο βρήκε τη δύναμη για μια κίνηση που τον τιμά: πήγε στα αποδυτήρια των νικητών, στάθηκε στην πόρτα και τους χειροκρότησε για τον θρίαμβό τους. Κι εκείνοι, μόλις συνήλθαν από την έκπληξη, ανταπέδωσαν το χειροκρότημα. Το παραδέχτηκε και στη συνέντευξη Τύπου, ότι η Ντινάμο Ζάγκρεμπ προκρίθηκε δίκαια. Αλλά ο «καλύτερος τεχνικός ποδοσφαίρου στον Κόσμο», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, ποτέ δεν μπορεί να φταίει για την αποτυχία.

Μετά την ήττα (2-1) της Τότεναμ από την Αρσεναλ, την περασμένη Κυριακή στο ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου, ο Μουρίνιο κατηγόρησε τον διαιτητή της αναμέτρησης, Μάικλ Ολιβερ, για το πέναλτι που είχε καταλογίσει σε μαρκάρισμα του Σάντσες στον Λακαζέτ. Χθες, πιστός σε μια συνήθεια που ποτέ δεν του βγήκε σε καλό, ούτε στη δεύτερη θητεία του στην Τσέλσι, ούτε στο Μάντσεστερ, έδειξε ως υπεύθυνους τους ποδοσφαιριστές του. Στάθηκε μπροστά στην κάμερα για το flash interview, και είπε: «Η άλλη ομάδα άφησε τα πάντα στο γήπεδο. Ιδρώτα, αίμα και, στο τέλος, δάκρυα χαράς. Υπήρχε τεράστια διαφορά νοοτροπίας. Είχα προειδοποιήσει τους παίκτες μου ότι αυτό θα έπαιζε ρόλο, όμως εκείνοι δεν θεώρησαν το ματς σημαντικό. Δεν έκαναν, όχι μόνο τα βασικά του ποδοσφαίρου, αλλά και τα βασικά της ζωής. Δεν σεβάστηκαν τη δουλειά μας. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να απολογηθώ στους οπαδούς μας».

Μία σπουδαία πρόκριση για τους παίκτες της Ντιναμό

Στην αίθουσα Τύπου ήταν ακόμη πιο προσβλητικός για τους ποδοσφαιριστές της Τότεναμ: «Οι παίκτες της Ντινάμο είχαν θέληση και κίνητρο, να δείξουν στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ότι διαθέτουν ποιότητα. Μπορώ να το ονομάσω και επαγγελματισμό. Για μένα, ο επαγγελματισμός αρχίζει από τη νοοτροπία, που ο κάθε ένας θα πρέπει να επιδεικνύει κάθε ημέρα και σε κάθε λεπτό του αγώνα. Το λιγότερο ή περισσότερο ταλέντο κάνει τη διαφορά, όμως η σωστή νοοτροπία είναι αδιαπραγμάτευτη, και σε αυτόν τον τομέα μας νίκησαν…».

Φαίνεται, πάντως, πως οι φίλοι της Τότεναμ δεν συμφωνούν μαζί του, ότι «για όλα φταίνε οι παίκτες». Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα στο Ζάγκρεμπ τα social media πλημμύρισαν από τα επικριτικά -έως υβριστικά- σχόλια εκατοντάδων οπαδών για τον Μουρίνιο, ενώ το hashtag #JoseOut έγινε trend. «Είναι ξεπερασμένος», «μας έχει αρρωστήσει», «είναι απατεώνας», «πόσο πιο αλαζόνας μπορεί να γίνει;», «το μόνο τρόπαιο που του αξίζει είναι ένα Οσκαρ υποκριτικής», ήταν μερικά από τα πιο… ευγενικά που γράφτηκαν για τον Πορτογάλο.

Τον περασμένο Νοέμβριο είχε ψηφιστεί «Προπονητής του Μήνα», η Τότεναμ κάλπαζε στη βαθμολογία, και πολλοί της έδιναν τύχη ακόμη και για την κατάκτηση του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Μουρίνιο έδειχνε να έχει αλλάξει, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές του. Αλλά, μετά τα πρώτα άσχημα αποτελέσματα, έγινε πάλι ο αμετανόητος εγωϊστής που αγαπήσαμε. Σήμερα, η ομάδα του βρίσκεται στην 8η θέση της κατάταξης, 26 βαθμούς μακριά από την κορυφή, και -από χθες- εκτός Ευρώπης.

Ο Ορσιτς, ένας ταλαντούχος αλλά σχεδόν άγνωστος φορ, που μέχρι το 2018 βολόδερνε στην Ασία, της έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. «Είχα μιλήσει στους παίκτες μου γι’ αυτόν, τους είχα δείξει και βίντεο», αρκέστηκε να πει ο Μουρίνιο.