Επισήμως, ο μαρξισμός… καλά κρατεί στην Κίνα.
Ανεπισήμως όμως, ας κρατάμε μικρό καλάθι, καθότι οι ιδεολογικοί του οπαδοί δεν διάγουν δα και τις καλύτερες ημέρες τους.
Τρανή απόδειξη για αυτό είναι πως εδώ και μερικές ημέρες αγνοούνται έξι μαρξιστές φοιτητές που ήθελαν να περάσουν την Πρωτομαγιά μαζί με εργάτες σε εργοστάσια – το τελευταίο κρούσμα σε μια εκτεταμένη σειρά εξαφανίσεων και κρατήσεων μαρξιστών σπουδαστών.
Μια ομάδα ακτιβιστών που συνδέεται με τους έξι φοιτητές ανακοίνωσε πριν ό μερικά 24ωρα την εξαφάνισή τους.
Ο πρώην πρόεδρος της «Μαρξιστικής Εταιρείας» του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, Κίου Ζάνγκσουάν, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως σκόπευε να περάσει την Πρωτομαγιά σε μια γνωστή αγορά στα περίχωρα του Πεκίνου, όπου χιλιάδες μετανάστες εργάτες συγκεντρώνονται καθημερινά για να βρουν ένα μεροκάματο και μια δουλειά.
Μάλιστα, θεωρούσε πως η κίνησή του αυτή θα έμπαινε, θέλοντας και μη, στο στόχαστρο των Αρχών.
«Αν ύστερα από αυτή την ημέρα εξαφανιστώ, νομίζω θα γνωρίζετε ποιος το έκανε» έγραψε.
Λίγες ημέρες μετά, ενώ περπατούσε με τέσσερις άλλους φοιτητές, ο Κίου δημοσίευσε φωτογραφίες από έξι άνδρες που είπε ότι ήταν αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν.
Και έτσι ξαφνικά… εξαφανίστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Την επόμενη μέρα, μια ομάδα μαρξιστών ακτιβιστών ανακοίνωσε ότι ο Κίου και άλλα πέντε μέλη της Εταιρείας είχαν εξαφανιστεί από προσώπου Γης.
Το CNN αποπειράθηκε να καλέσει τα τηλέφωνα των φοιτητών, αλλά αυτά είχαν απενεργοποιηθεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εξαφανίστηκε ο Κίου: τον Δεκέμβριο του 2018, εκεί που περπατούσε αμέριμνος, συνελήφθη και φυγαδεύτηκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο από αξιωματικούς της κινεζικής αστυνομίας.
Οπως τονίζει το CNN, από τον Αύγουστο του 2018, πολλοί μαρξιστές φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου έχουν συλληφθεί στην Κίνα λόγω της συμμετοχής τους σε εργατικές διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη της χώρας.
«Ενώ στις περισσότερες χώρες την Πρωτομαγιά διοργανώνονται παρελάσεις και διαδηλώσεις, στην Κίνα θεωρείται ημέρα… καθισιού παρά τις ξεκάθαρες μαρξιστικές ρίζες της χώρας» σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι αστυνομικές αρχές της Κίνας έχουν επιδοθεί σε μια ανελέητη προσπάθεια καταστολής νεαρών μαρξιστών φοιτητών που προσπαθούν να κάνουν πράξη τη μαρξιστική θεωρία υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ηδη 42 άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων 21 φοιτητών και πτυχιούχων, αλλά και συνδικαλιστών και εργατών, παρά την περσινή ομιλία του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Σι Τζινπίνγκ ότι «πρέπει να γίνει κατανοητή η αλήθεια του μαρξισμού και η σημασία του για τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά»…