Η Μπουντεσλίγκα είναι «μια χαρά» πρωτάθλημα. Με αρκετά γκολ, πολλά σουτ, επιθετικό πνεύμα, περίσσιο πάθος και απόλυτο σεβασμό στον θεατή. Εχει να επιδείξει έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους καθαρού χρόνου παιχνιδιού στην Ευρώπη. Μάλλον, δεν την έχουμε εκτιμήσει όσο της αξίζει. Τα Σάββατα του παλιού, καλού (προ κορονοϊού) καιρού, οι περισσότεροι φίλαθλοι στην Ελλάδα παρακολουθούσαν (στην Cosmote TV) κάποιον αγώνα της για μισή ωρίτσα: από τις 16:30 έως τις 17:00, που άρχιζε η δράση στην Αγγλία. Σήμερα, όμως…
Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που περιμένουμε να δούμε γερμανικό πρωτάθλημα με τόση αδημονία. Δύο μήνες -και βάλε- μετά την τελευταία μας ευκαιρία να απολαύσουμε μπάλα υψηλού επιπέδου, επανέρχεται, πρώτο από τα πιο δημοφιλή, για να μας βγάλει από την ποδοσφαιρική μας καραντίνα. Σημαιοφόρος της παγκόσμιας προσπάθειας για επιστροφή στη (νέα) κανονικότητα των σπορ.
Την Πέμπτη (15/5) στον τραγικό κατάλογο των θυμάτων της Covid-19 στη Γερμανία προστέθηκαν 101 νεκροί. Εφτασαν τους 7.824. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου αυξήθηκαν κατά 913, σε 173.152, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Αλλά, «the show must go on», όπως λένε οι Αγγλοσάξονες. Οι 18 σύλλογοι της Μπουντεσλίγκα θα καταγράψουν απώλειες εσόδων της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω της διεξαγωγής των αγώνων χωρίς θεατές. Δεν αντέχουν να χάσουν άλλα 300 εκατ. ευρώ (από την TV), εάν τα παιχνίδια δεν γίνουν καθόλου. Το Kicker είχε αποκαλύψει -τον Απρίλιο- ότι το 1/3 των ομάδων της Α’ και της Β’ Κατηγορίας αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, εξαιτίας της δίμηνης αναστολής της αγωνιστικής δραστηριότητας.
Η Μπουντεσλίγκα επιστρέφει, λοιπόν, έπειτα από διακοπή 66 ημερών – από τις μεγαλύτερες στα χρονικά της. Πώς τα κατάφερε; Με τον δικό της, γερμανικό τρόπο. Με μεθοδικότητα, οργάνωση και πειθαρχία. Με την αξιοζήλευτη συνεννόηση ομοσπονδίας – λίγκας – συλλόγων και παικτών, αλλά και της κοινωνίας του ποδοσφαίρου με την επιστήμη και το κράτος. Ναι, οι Γερμανοί έχουν και τα οικονομικά μέσα, που άλλες χώρες δεν διαθέτουν. Την «πολυτέλεια» να δαπανήσουν 2-3 εκατομμύρια ευρώ για διαγνωστικά τεστ, ώστε να ελέγχονται δύο φορές την εβδομάδα (και οπωσδήποτε την παραμονή του αγώνα) όλοι οι εμπλεκόμενοι. Εχουν, όμως, και την κουλτούρα της συνεργασίας για τον κοινό σκοπό, πέρα από μικροσυλλογικά συμφέροντα και στείρες αντιπαλότητες. Δύο παραδείγματα:
– Οι τέσσερις γερμανικοί σύλλογοι που συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, συμφώνησαν να συνεισφέρουν 20 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης υπέρ των (αντίπαλων) ομάδων Α’ και Β’ Κατηγορίας, που είχαν μεγάλη και επείγουσα ανάγκη χρημάτων.
– Το (συνδρομητικό) κανάλι που μεταδίδει τους αγώνες στη χώρα, δεν είχε αντίρρηση να «ξεκλειδώσει» σε ελεύθερη συχνότητα ένα μέρος της εικόνας από την αγωνιστική δράση, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός φιλάθλων στα pay-tv spots (καφετέριες, μπαρ, λέσχες, πρακτορεία στοιχηματισμού, κ.λπ.).
Τα ματς που θα δούμε αυτό το Σαββατοκυριακοδεύτερο από τη Γερμανία, θα μας ξεναγήσουν στο μέλλον του ποδοσφαίρου, το οποίο κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει. Αδεια γήπεδα, προπονητές (ή και παίκτες) με μάσκες, αναπληρωματικοί μοιρασμένοι στους πάγκους και τις εξέδρες, πανηγυρισμοί εξ’ αποστάσεως, απολυμάνσεις με ατμό, και πέντε αλλαγές στα 90 λεπτά για κάθε ομάδα. Κοντά στους κανονισμούς παιδιάς θα πρέπει, πλέον, να τηρείται ευλαβικά και το υγειονομικό πρωτόκολλο. Το οποίο, στην περίπτωση της Μπουντεσλίγκα, είναι εξαντλητικό.
Οι σύλλογοι έχουν παραλάβει από τις ποδοσφαιρικές Αρχές ένα βιβλιαράκι 40 σελίδων με αναλυτικές οδηγίες για τα πάντα. Για παράδειγμα, για τον τρόπο με τον οποίο θα δίνονται οι εντολές προς τους ποδοσφαιριστές την ώρα του αγώνα, αναφέρει: Ο προπονητής επιτρέπεται να αφαιρεί την προστατευτική του μάσκα για να φωνάξει στους παίκτες του, εφόσον διατηρεί τη μίνιμουμ απόσταση του ενάμισι μέτρου απ’ όλους. Μέχρι και τον ακριβή αριθμό (322) των ανθρώπων που μπορούν να βρίσκονται στο γήπεδο (και σε συγκεκριμένες ζώνες του) προβλέπει. Εάν ο υπουργός Αθλητισμού της Γερμανίας θελήσει να παρακολουθήσει από κοντά κάποιο ματς, μάλλον δεν θα του επιτραπεί η είσοδος!
Οι εννέα αγωνιστικές που απομένουν (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και Βέρντερ Βρέμης χρωστούν ένα παιχνίδι ακόμη), αναμένονται συναρπαστικές. Διότι τίποτα, ακόμη, δεν έχει κριθεί. Στην κορυφή, Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Λειψία και Γκλάντμπαχ συνωστίζονται σε ένα βαθμολογικό εύρος μόλις έξι πόντων. Ολες τους μπορούν να διεκδικήσουν τον δίσκο του πρωταθλητή. Τη «σαλατιέρα», που λέμε. Τρεις ομάδες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την έκτη θέση, την τελευταία που δίνει εισιτήριο για τα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν. Και στην «ουρά», η Βέρντερ Βρέμης κινδυνεύει με τον πρώτο της υποβιβασμό εδώ και 40 χρόνια.
Οι Γερμανοί θα πλεύσουν πρώτοι σε αχαρτογράφητα νερά, στα οποία σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σύντομα σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό, το πείραμα της Μπουντεσλίγκα αφορά τους πάντες. Τα κρούσματα κορονοϊού που έβαλαν σε καραντίνα την Ντινάμο Δρέσδης και ανέβαλαν δύο αναμετρήσεις της Β’ Κατηγορίας του γερμανικού πρωταθλήματος, ήρθαν να υπογραμμίσουν πως το εγχείρημα θα βαδίσει σε τεντωμένο σχοινί.
Οι αγώνες του Σαββάτου, που θα μεταδοθούν στην Ελλάδα «ζωντανά» και αποκλειστικά από τα κανάλια COSMOTE SPORT HD:
Ντόρτμουντ – Σάλκε (16:30)
Λειψία – Φράιμπουργκ (16:30)
Χοφενχάιμ – Χέρτα (16:30)
Φορτούνα – Πάντερμπορν (16:30)
Αουγκσμπουργκ – Βόλφσμπουργκ (16:30)
Αϊντραχτ – Γκλάντμπαχ (19:30)