Ο Φρεντ Τραμπ, πατέρας του Ντόναλντ, πέθανε σε ηλικία 93 ετών, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη επίσημη διάγνωση της άνοιας | REUTERS / WIKIPEDIA COMMONS/ CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Το παρελθόν «στοιχειώνει» τον Τραμπ: η άνοια του πατέρα του

Το πλήρες ιστορικό της ασθένειας του Φρεντ Τραμπ του πρεσβύτερου και η οικογενειακή αναταραχή που πυροδότησε ρίχνουν νέο φως στις απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ για ένα θέμα που έχει γίνει κεντρικό στην προεδρική εκστρατεία. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων ανησυχεί για τη διανοητική κατάσταση τόσο του Τραμπ όσο και του Μπάιντεν
Protagon Team

Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της πνευματικής υγείας του Τζο Μπάιντεν φαίνεται να του γυρίζει μπούμερανγκ. Κυρίως λόγω του οικογενειακού ιστορικού του και συγκεκριμένα το γεγονός ότι ο πατέρας του έπασχε από άνοια. 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την ευρύτερη οικογένειά του στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Σύμφωνα με τη Μέρι Λ. Τραμπ, ανιψιά του Ντόναλντ, ο πατέρας του πρώην προέδρου πάλευε τότε με την άνοια. 

Ο Φρεντ Τραμπ ο πρεσβύτερος, στα 80 του τότε, δεν αναγνώρισε δύο από τα παιδιά του στο πάρτι, θυμάται η Μαίρη Λ. Τραμπ, η οποία ήταν παρούσα στη συγκέντρωση. Το περιστατικό, είπε η Μέρι, είχε αναστατώσει τον Ντόναλντ Τραμπ για τη φανερή πλέον πάλη του πατέρα του με την άνοια, η οποία, σύμφωνα με αρχεία, είχε διαγνωστεί αρκετά χρόνια νωρίτερα. Ο Τραμπ, σε συνέντευξή του στο Playboy, το 1997, είχε πει ότι βλέποντας τον πατέρα του «να παλεύει με την Αλτσχάιμερ» αναρωτιόταν «για την ανοησία της ζωής». 

Σήμερα, καθώς ο 77χρονος Τραμπ επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην άνοια, αλλά με πολύ διαφορετικό τροπο, χρησιμοποιώντας την πάθηση ως πολιτικό όπλο και ισχυριζόμενος –χωρίς ιατρικές αποδείξεις– ότι ο 81 ετών Μπάιντεν είναι «γνωστικά εξασθενημένος». Ο ίδιος ο Τραμπ καυχιέται συχνά ότι «έχει περάσει» τη Γνωσιακή Αξιολόγηση του Μόντρεαλ, ένα βασικό τεστ που επισημαίνει σημάδια πρώιμης άνοιας, υπενθυμίζει η Washington Post.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι πέρασε το τεστ δύο φορές, αλλά το επιτελείο του αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των δοκιμών ή να διευκρινίσει πότε το έκανε πιο πρόσφατα. Τον περασμένο Νοέμβριο, δημοσιοποίησε μια επιστολή στην οποία ο Μπρους Αρονγουόλντ, προσωπικός του γιατρός οστεοπαθητικής, είπε ότι η υγεία του Τραμπ ήταν εξαιρετική και ότι «οι γνωστικές του εξετάσεις ήταν εξαιρετικές», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. 

Ο Ζίαντ Νασρεντίν, ο νευρολόγος που δημιούργησε το τεστ, είπε σε συνέντευξή του ότι εάν ένα άτομο ηλικίας 70 ετών δεν είχε επαναλάβει το τεστ του Μόντρεαλ από το 2018, τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται πλέον έγκυρα.

Συνεργάτες του Τραμπ πιστεύουν ότι η άνοια του πατέρα του ήταν καθοριστικής σημασίας για τον ίδιο, καθώς ανησυχούσε πάντα ότι θα την κληρονομούσε. Ενώ πολλά παραμένουν άγνωστα για την Αλτσχάιμερ, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κληρονομικότητας του γονιδίου που σχετίζεται με τη νόσο.

«Ο Ντόναλντ αναμφίβολα φοβάται την Αλτσχάιμερ», είπε στην Post πρώην ανώτερο στέλεχος στον Οργανισμό Τραμπ, ο οποίος δούλευε επί χρόνια μαζί του και τον είδε να αλληλεπιδρά με τον πατέρα του. «Δεν πρόκειται να μιλήσει και δεν πρόκειται να το παραδεχτεί. Αλλά ο φόβος του αυτός σχετίζεται με την επιλογή του να χτυπά τον Μπάιντεν στο αν είναι ικανός ή μη διανοητικά να κάνει τη δουλειά».

Η κατάσταση του πατέρα του Τραμπ δημιούργησε ρήγμα στην οικογένειά του. Μέλη της, με αγωγές τους, υποστήριξαν ότι ο Ντόναλντ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την άνοια του πατέρα του για να αποσπάσει τον έλεγχο της οικογενειακής περιουσίας. Η σχετική δικαστική διαμάχη έφερε στη δημοσιότητα πολλά ιατρικά αρχεία με λεπτομέρειες για τον Φρεντ Τραμπ.

Το πλήρες ιστορικό της ασθένειας του πατέρα του Τραμπ και η οικογενειακή αναταραχή που πυροδότησε ρίχνουν νέο φως στις απόψεις του για ένα θέμα που έχει γίνει κεντρικό στην προεδρική εκστρατεία. Γεγονός είναι ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων ανησυχεί για τη διανοητική κατάσταση τόσο του Τραμπ όσο και του Μπάιντεν. Αυτές οι ανησυχίες οξύνονται κάθε φορά που κάποιος από τους δύο υποψηφίους εμφανίζει κενά σκέψης ή λόγου. 

Ο Τζέισον Μίλερ, ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ, είπε: «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει υποβληθεί σε αυτό το τεστ δύο φορές και είναι πρόθυμος να κάνει ένα τρίτο τεστ εάν ο Τζο Μπάιντεν κάθεται στο ίδιο δωμάτιο και το κάνει την ίδια στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο Τραμπ λάτρευε τον πατέρα του, ο οποίος δημιουργησε μια τεράστια ακίνητη περιουσία. Ο Ντόναλντ, μέτριος μαθητής, στάλθηκε ως έφηβος σε μια στρατιωτική ακαδημία, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του, Φρεντ Τραμπ Τζούνιορ, αναμενόταν να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση.

Ωστόσο, τα σχέδια διαδοχής ανατράπηκαν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Post, αφού ο Φρεντ Τραμπ Τζούνιορ επέλεξε να ακολουθήσει καριέρα πιλότου και πάλεψε με τον αλκοολισμό, γεγονός που συνέβαλε στον θάνατό του στα 42 του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο Ντόναλντ ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην εταιρεία, ο Φρεντ Τραμπ ο πρεσβύτερος είχε πει στους New York Times ότι «ο Ντόναλντ είναι το πιο έξυπνο άτομο που ξέρω».

Μέχρι το 1990, ωστόσο, η επιχειρηματική ιδιοφυΐα του Τραμπ αμφισβητήθηκε καθώς περιήλθε σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Τελικά κατέθεσε έξι εταιρικές πτωχεύσεις και αντιμετώπισε την προοπτική προσωπικής χρεοκοπίας καθώς η πρώτη του σύζυγος, η Ιβάνα, ζήτησε 1 δισ. δολάρια σε διακανονισμό διαζυγίου. 

Τότε, ο Τραμπ προσπάθησε να αλλάξει τη διαθήκη του πατέρα του. Ενας δικηγόρος συνέταξε τη νέα διαθήκη και δύο από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του πατέρα του την παρέδωσαν στον Φρεντ Τραμπ τον πρεσβύτερο σαν να ήταν τυπικό έγγραφο προς υπογραφή. Αλλά, η μητέρα του Τραμπ, η Μέρι ΜακΛουντ Τραμπ, απαγόρευσε στον πατέρα του Τραμπ να το υπογράψει αμέσως. Η αδελφή του Τραμπ, Μαριάν Τραμπ Μπάρι, είπε αργότερα σε μια κατάθεση ότι στον πατέρα της δεν άρεσε το πώς η προσπάθεια αλλαγής της διαθήκης έγινε «πίσω από την πλάτη του».

Ο Τραμπ παραδέχτηκε αργότερα ότι ήλπιζε η νέα διαθήκη να τον έσωζε από οικονομικά προβλήματα δίνοντάς του σημαντικό έλεγχο στην περιουσία. «Ηταν μια πολύ κακή χρονική περίοδος», είπε. Η προσπάθεια απέτυχε, αλλά οι ενέργειες του Τραμπ αποκάλυψαν την επιδεινούμενη νοητική κατάσταση του πατέρα του.

Τον Οκτώβριο του 1991, όταν ο Φρεντ Τραμπ ο πρεσβύτερος έγινε 86 ετών, επισκέφτηκε τον γιατρό του, ο οποίος έγραψε ότι είχε «σημαντική εξασθένηση της μνήμης» με «πρώιμα σημάδια άνοιας», σύμφωνα με αρχεία που αποκαλύφθηκαν στο δικαστήριο.

Μήνες αργότερα, ένας δεύτερος γιατρός έγραψε σε μια νευροψυχολογική αξιολόγηση ότι ο Φρεντ Τραμπ ο πρεσβύτερος «δεν ήξερε την ημερομηνία γέννησής του, δεν ήταν σίγουρος για την ηλικία του και στράφηκε στον γιο του Ρόμπερτ για βοήθεια προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις». 

Ο ίδιος ο Ντόναλντ, όμως, σύμφωνα με τις πηγές της Post, παρότι τα έζησε όλα αυτά από κοντά, στην πορεία προσπάθησε να τα «ξεχάσει». 

«Θυμάστε ότι ο πατέρας σας υπέφερε από κενά μνήμης το 1991;» ρώτησε ένας δικηγόρος τον Τραμπ σε κατάθεση το 2000.

«Οχι», απάντησε ο Τραμπ.

«Θυμάστε ότι είχε διαγνωστεί με γεροντική άνοια το 1991;».

«Οχι», είπε ο Τραμπ στην κατάθεση. 

Η Μέρι Λ. Τραμπ, η οποία έχει γίνει φανατική αντίπαλος του θείου της και τον έχει αποκαλέσει σε βιβλίο της «ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος του κόσμου», είπε ότι ο Τραμπ ενοχλείτο από την άνοια του πατέρα του και ζητουσε από τα μέλη της οικογένειας να «τον κρατήσουν μακριά του».

Ο Τραμπ αργότερα είπε σε τηλεοπτική εμφάνισή του, μερικά χρόνια αργότερα, ότι ο πατέρας του τα τελευταία χρόνια είχε αναπτύξει κάτι που ήταν «πιθανώς» Αλτσχάιμερ. Ο πατέρας του Τραμπ πέθανε σε ηλικία 93 ετών τον Ιούνιο του 1999, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη επίσημη διάγνωση της άνοιας.

Λίγο αργότερα, η Μέρι Λ. Τραμπ και κάποια άλλα μέλη της οικογένειας μήνυσαν τον Ντόναλντ και δύο από τα αδέλφια του, κατηγορώντας τους ότι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις φθίνουσες διανοητικές ικανότητες του Φρεντ ώστε να αλλοιώσουν τη διαθήκη. Η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά.