Tα αποτελέσματα –και το παρασκήνιο– της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα περιέγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Το σημαντικότερο; Η Ελλάδα δεσμεύτηκε, δια του Πρωθυπουργού, ότι θα εκπαιδεύσει ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά F-16 και ετοιμάζει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, η οποία μάχεται εδώ και 545 ημέρες κατά της Ρωσίας.
Ο Ζελένσκι, όπως συνηθίζει, συνόψισε τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Αθήνα με ανάρτηση στο Twitter
Το tweet Ζελένσκι:
Πέντε αποτελέσματα των συνομιλιών μας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
1. Η Ελλάδα εντάχθηκε στον αεροπορικό συνασπισμό: θα εκπαιδεύσει τους πιλότους μας στα F-16. Η Ελλάδα ετοιμάζει επίσης νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.
2. Πρότεινα τρόπους ώστε η Ελλάδα να μας βοηθήσει στη διασφάλιση του νέου διαδρόμου της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, διασφαλίζοντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τις απρόσκοπτες εξαγωγές σιτηρών.
3. Συζητήσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ανάκαμψη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας η Ελλάδα να αναλάβει υπό την αιγίδα της την ανοικοδόμηση της Οδησσού.
4. Μετά την υπογραφή από την Ελλάδα της Διακήρυξης της G7 για την υποστήριξη της Ουκρανίας, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε διμερείς συνομιλίες για εγγυήσεις ασφαλείας.
5. Η Ουκρανία προετοιμάζεται να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ φέτος και ευχαριστώ την Ελλάδα που μας υποστήριξε στην πορεία μας προς την ένταξη στην ΕΕ. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τη σημερινή υπογραφή της δήλωσης για την υποστήριξη της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας.
Ευχαριστώ επίσης ειλικρινά την Ελλάδα για τη σύγκληση της συνόδου κορυφής Ουκρανίας-Βαλκανίων, μια ευρεία μορφή του κοινού μας έργου για τη διασφάλιση της ελευθερίας και της ασφάλειας για όλα τα έθνη μας και ολόκληρη την Ευρώπη.
«Η αλληλεγγύη μας υπήρξε έμπρακτη εξ αρχής, θα συνεχιστεί»
Δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με τον ουκρανό πρόεδρο, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. «Και η δική μας χώρα γνώρισε στο παρελθόν αναθεωρητισμό άλλων χωρών», υπενθύμισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ουκρανία, αναφερόμενος στους πολίτες ελληνικής καταγωγής – «κανείς δεν ξεχνά τα εγκλήματα της μαρτυρικής Μαριούπολης, το ίδιο ισχύει και για την Οδησσό, όπως και το Κίεβο και άλλες περιοχές της χώρας σας». Και πρόσθεσε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα πολέμου, που πρέπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή δικαιοσύνη».