Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μοιράζονται τα δύο υψηλότερα πολιτικά αξιώματα της χώρας | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

To παρασκήνιο της επιλογής Σακελλαροπούλου – ο άνθρωπος κλειδί και το οριστικό τηλεφώνημα

Ποιος από το περιβάλλον του Μητσοτάκη εισηγήθηκε το όνομα της προέδρου του ΣτΕ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πότε έγινε η συνάντηση, πότε το κρίσιμο τηλεφώνημα και πότε το έμαθε ο Παυλόπουλος
Protagon Team

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου χαιρετίστηκε ως «θεσμική» –λες και θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, όταν μιλάμε για το ύπατο αξίωμα. Σίγουρα πάντως φέρει το «αποτύπωμα Μητσοτάκη για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής», όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Και σε κάθε περίπτωση κλείνει ένα πολιτικό σίριαλ που –με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που εκβίαζε με τον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και του Πρωθυπουργού που δεν είχε περιορίσει τη σχετική παραφιλολογία– είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Η κυρία Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί αναγνωρίζουν στο πρόσωπό της μια προοδευτική ανώτατη δικαστικό. Πολλοί από τη ΝΔ προβλέπουν ότι η κυρία Σακελλαροπούλου μπορεί να εκλεγεί ακόμα και με ψήφους-ρεκόρ παρόμοιες της εκλογής του Κώστα Τασούλα στην Προεδρία της Βουλής (εδώ).

Πώς όμως κατέληξε σε αυτήν την επιλογή ο κ. Μητσοτάκης;

Ο ίδιος στο διάγγελμά του (εδώ) το βράδυ της Τετάρτης εξήγησε ότι διεκδικεί τη συναίνεση στο πρόσωπο του πρώτου πολίτη, σε μια εποχή που η Ελλάδα, όπως ο ίδιος είπε, «αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη την εθνική της αναγέννηση». Με την επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να σηματοδοτήσει προσήλωση τόσο στη νομιμότητα, στην ασφάλεια και στη δικαιοσύνη «ως κεντρικό αρμό της δημοκρατίας», όσο και στις ειρηνικές λύσεις «πάντα με γνώμονα το Δίκαιο» στα εθνικά θέματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοπούλου για «Τα Νέα», η «βολιδοσκόπηση» για την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου έγινε από τον κ. Μητσοτάκη τον Δεκέμβριο και ρόλο-κλειδί έπαιξε –με τη σχετική εισήγησή του– ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Θεωρείται βέβαιο, ότι ρωτήθηκε σχετικά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΣτΕ την περίοδο 2009-2012.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είχε επισκεφτεί και το Μέγαρο Μαξίμου για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Η οριστική απόφαση ελήφθη σε ένα τηλεφώνημα χθες το μεσημέρι, λίγο προτού ο κ. Μητσοτάκης συναντηθεί με τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την ορκωμοσία του Νότη Μηταράκη και του Γιώργου Κουμουτσάκου στην πολιτική ηγεσία του νέου υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (εδώ).

Στο τηλεφώνημα προς την κυρία Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός γνωστοποιούσε την πρόθεσή του. Η πρόεδρος του ΣτΕ αποδέχτηκε.

Στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Μηταράκη και του κ. Κουμουτσάκου (υπουργός και αν. υπουργός στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου) φαίνεται ότι η πλευρά του κ. Μητσοτάκη διεμήνυσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα ακολουθούσε άμεσα επικοινωνία τους. Η κλήση από το Μαξίμου έγινε το απόγευμα, οπότε ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του. Ο απερχόμενος Πρόεδρος πάντως, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία, επέλεξε το βράδυ της Τετάρτης τη σιωπή και απέφυγε κάθε σχόλιο, όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο της απονομής των δημοσιογραφικών Βραβείων Μπότση.