Ο ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης από τη Βουδαπέστη στη Βιέννη.
Αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα, που ίδρυσε και χρηματοδοτεί ο ίδιος, κυνηγήθηκε άγρια από τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και στο εξής θα λειτουργεί στην Αυστρία.
Μάλιστα εντός του Δεκεμβρίου θα κλείσουν οι παλιές εγκαταστάσεις του στη Βουδαπέστη, ενώ η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς θα γίνει το 2019 στο νέο campus που δημιούργησε στην αυστριακή πρωτεύουσα.
H εφημερίδα Standard της Βιέννης γράφει ότι το σχετικό μνημόνιο για τη μετακόμιση στην αυστριακή πρωτεύουσα υπεγράφη προ μηνών, αλλά τώρα έγινε και η επίσημη ανακοίνωση από τον υπουργό Παιδείας Χάιντς Φάσμαν.
Το νέο πανεπιστήμιο θα υποστηρίζεται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια. «Θα σας συνοδεύσουμε, αλλά δεν θα σας χρηματοδοτήσουμε» δήλωσε ο αυστριακός υπουργός.
Στο αποκορύφωμα της πολεμικής του, ο Ορμπαν ανακήρυξε τον Σόρος «ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ουγγαρία» σημειώνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι το πανεπιστήμιο αντιμετώπισε ένα βουνό από εμπόδια με γραφειοκρατικό μανδύα.
Η «Ανοιχτή Κοινωνία»
Ενα άλλο ίδρυμα συνδεδεμένο με το όνομα του Τζορτζ Σόρος, η «Ανοιχτή Κοινωνία», έχει εγκαταλείψει την Ουγγαρία – και πάλι λόγω των κατασταλτικών μέτρων που εφήρμοσε εις βάρος της η κυβέρνηση Ορμπαν. Ο φανατικός ούγγρος πολιτικός έχει στοχοποιήσει τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο σαν «εχθρό του έθνους» και «υποστηρικτή του αποχριστιανισμού της Ευρώπης»…
Tο περασμένο έτος η ουγγρική κυβέρνηση θέσπισε έναν νόμο που υποχρεώνει τα ξένα πανεπιστήμια να έχουν αναγνωρισμένο γραφείο στη χώρα προελεύσεώς τους, αν θέλουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης έχει μεν εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη, αλλά η άδεια δεν ανανεώθηκε εξαιτίας της αναβλητικότητας που επέδειξαν οι ουγγρικές υπηρεσίες όσον αφορά την επικύρωση της συμφωνίας με τις αρμόδιες αρχές της Νέας Υόρκης.
Σχετικά με την ύψωση των γραφειοκρατικών εμποδίων, οι αρχές του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης έχουν καταγγείλει ότι η ουγγρική κυβέρνηση νομοθετεί «όλο και πιο επιζήμια για την ακαδημαϊκή ελευθερία».
Με έτος ιδρύσεως το 1991, το «πανεπιστήμιο του Σόρος» έχει 13 τμήματα και 1.500 φοιτητές. Απονέμει κυρίως μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι στις ΗΠΑ.