Δυο ημέρες έπειτα από βομβαρδισμό του Ιράν στη δική του επικράτεια, το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα πως διεξήγαγε κατά τη διάρκεια της νύχτας «πλήγματα εναντίον κρησφύγετων τρομοκρατών» στο Ιράν, όπου η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για τουλάχιστον εννέα νεκρούς, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά.
Η Τεχεράνη απαίτησε να της δοθούν εξηγήσεις από το Ισλαμαμπάντ, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim και κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας στο ΥΠΕΞ.
Ο πακιστανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ανουάρ ουλ-χακ Κακάρ, διέκοψε το ταξίδι του στο Νταβός, όπου συμμετείχε στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, και επιστρέφει εσπευσμένα στη χώρα, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ.
Νωρίτερα, το πακιστανικό ΥΠΕΞ σημείωσε πως «αυτό το πρωί, το Πακιστάν διεξήγαγε σειρά πληγμάτων ακριβείας, υψηλού συντονισμού, στοχευμένων συγκεκριμένα, εναντίον κρησφύγετων τρομοκρατών στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν» του νοτιοανατολικού Ιράν.
«Ορισμένος αριθμός τρομοκρατών σκοτώθηκε», πρόσθεσε.
Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι «ακούστηκαν πολλές εκρήξεις σε διάφορους τομείς γύρω από την κοινότητα Σαραβάν», επικαλούμενο πηγή του στην αυτοδιοίκηση της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, όπου οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με αυτονομιστική εξέγερση εδώ και δεκαετίες.
«Η σημερινή επιχείρηση διεξήχθη υπό το φως αξιόπιστων πληροφοριών για άμεσα επικείμενες τρομοκρατικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας», αναφέρεται στη σημερινή ενημέρωση για τα πακιστανικά πλήγματα.
Σύμφωνα με πακιστανικά ΜΜΕ, η ιρανική επίθεση έγινε κοντά στην Παντζγκούρ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν (δυτικά), όπου οι δυο χώρες μοιράζονται σύνορα κάπου χιλίων χιλιομέτρων.
Αντιδρώντας, το Ισλαμαμπάντ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη και αποφάσισε να εμποδίσει την επιστροφή του ιρανού πρεσβευτή, ο οποίος βρίσκεται στην πατρίδα του αυτό το διάστημα.
Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι έγιναν πλήγματα «ανταπόδοσης» με «πυραύλους και drones», εναντίον του κατ’ αυτό αρχηγείου στο Πακιστάν της τζιχαντιστικής οργάνωσης Τζάις αλ Αντλ («Στρατός της Δικαιοσύνης» στα αραβικά), έπειτα από «επίθεση κατά της ασφάλειας» του Ιράν.
Η Τζάις αλ Αντλ («Στρατός της Δικαιοσύνης»), που ιδρύθηκε το 2012, έχει διαπράξει σειρά επιθέσεων στο ιρανικό έδαφος τα τελευταία χρόνια. Μια εξ αυτών στοίχισε τη ζωή σε 11 αστυνομικούς τον Δεκέμβριο.
Αυτή την εβδομάδα, το Ιράν προχώρησε επίσης σε πυραυλικά πλήγματα εναντίον αυτών που υποστήριξε ότι ήταν το αρχηγείο «κατασκόπων» και θέσεις «τρομοκρατών» αντίστοιχα στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν και στη Συρία.
Τεχεράνη και Ισλαμαμπάντ αλληλοκατηγορούνται συχνά για ανοχή έναντι ένοπλων οργανώσεων που εξαπολύουν επιθέσεις από το έδαφος της μιας χώρας εναντίον της άλλης. Είναι ωστόσο πολύ σπάνιες οι εμπλοκές των στρατών των δυο χωρών σε επιχειρήσεις στο έδαφος της άλλης πλευράς.
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τα ιρανικά πλήγματα, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, να τονίζει ότι η Τεχεράνη παραβίασε τα «σύνορα γειτόνων του κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών».
Το Πεκίνο, που διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Ισλαμαμπάντ και την Τεχεράνη, δηλώνει διατεθειμένο «να διαδραματίσει έναν ρόλο» για την άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στο Πακιστάν και το Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική διπλωματία.
«Στην περίπτωση που το χρειαστούν οι δύο πλευρές, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο για να ηρεμήσει η κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.
Η Κίνα «ελπίζει ειλικρινά ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί κλιμάκωση των εντάσεων», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.