Επικαιρότητα

Το παιχνίδι με τον μουτζούρη από τον Μηταράκη: Κάποιοι πήγαν τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας

Προβάλλοντας τη σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επέρριψε αλλού τις ευθύνες για τις εικόνες που επαναλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Βικτωρίας
Protagon Team

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, βγήκε την Τρίτη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Μega για να μιλήσει για τον περιορισμό –χάρη στα αυξημένα μέτρα του Λιμενικού– των αφίξεων προσφύγων-μεταναστών, και τη γενικότερη κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και για την τύχη των αιτούντων άσυλο και ειδικά όσων έλαβαν τελικά το καθεστώς.

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις εικόνες που επανήλθαν ύστερα από καιρό στην πλατεία Βικτωρίας, με δεκάδες πρόσφυγες –στους οποίους έχει αναγνωριστεί δικαίωμα ασύλου– να κατασκηνώνουν στα πεζοδρόμια (εδώ).

«Αυτοί που έχουν πάει στην πλατεία Βικτωρίας είναι περίπου 60 άτομα τα οποία έχουν πάρει άσυλο. Προέρχονται από τη Μόρια», επιβεβαίωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επισημαίνοντας πως αντί να κάθονται με τα παιδιά τους στα πεζοδρόμια, έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία.

Μόνοι τους, είπε, επέλεξαν να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην πλατεία Βικτωρίας, γιατί, όπως υποστήριξε, κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας. «Χθες το βράδυ, λοιπόν, πήγαν εκεί και ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Προσφέραμε προσωρινά καταλύματα σε όλους», έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Μηταράκης, κάνοντας ότι δεν γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη πλατεία (αλλά και άλλα σημεία της πρωτεύουσας), λειτουργεί ως διαμετακομιστικός κόμβος (σημείο transit) για την προώθησαν των προσφύγων στον προορισμό της επιλογής τους.

«Χθες είχαν πάει πάρα πολλές συλλογικότητες, αλληλέγγυοι, στην πλατεία και τους πίεζαν να μη φύγουν. Είχε μπει ακόμα και μικροφωνική εγκατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας. Κάποιοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τον πόνο 20 ανθρώπων για να κάνουν ένα πολιτικό θέμα, ενώ έχουμε προσφέρει από χθες τη δυνατότητα να μεταφερθούν στη δομή στον Ελαιώνα», επέμεινε ο υπουργός, ενώ ερωτηθείς για το αν και πότε χορηγούνται στους συγκεκριμένους ανθρώπους ταξιδιωτικά έγγραφα, ενημέρωσε ότι καθημερινά διεκπεραιώνονται από την αρμόδια υπηρεσία περίπου 200 με 250 αιτήματα.

«Πλέον, έχει ανοίξει γραφείο ταξιδιωτικών εγγράφων στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου. Δίνουμε περίπου 200 με 250 ταξιδιωτικά έγγραφα την ημέρα. Δικαιούνται να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπάρχουν περιορισμοί στη μετεγκατάσταση, όμως, από τη Συμφωνία του Δουβλίνου, και νομίζω ότι το θέμα της ευρωπαϊκής συζήτησης θα είναι από τα μεγάλα θέματα», διευκρίνισε σχετικά.

«Η Ελλάδα έχει πρόγραμμα ενσωμάτωσης και στήριξης, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε σε όλους σπίτι και δουλειά», συμπλήρωσε, για να επαναλάβει ότι η στρατηγική επιλογή είναι η παροχή στέγασης και σίτισης στους αιτούντες άσυλο, βοήθεια στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ώστε να ενταχθούν, και απελάσεις αυτών που δεν δικαιούνται εθνικής προστασίας.

Οσο για την αποσυμφόρηση των νησιών, επανέλαβε ότι «έχουμε πάρει 16.000 άτομα από την 1η Ιανουαρίου από τα νησιά. Τα νησιά αυτή τη στιγμή έχουν 20% λιγότερους μετανάστες από ό,τι είχαν την 1η Ιανουαρίου, παρά τις πολύ αυξημένες ροές» του πρόσφατου παρελθόντος (χωρίς φυσικά να προσθέσει ότι παρά τα μέτρα αποσυμφόρησης η κατάσταση είναι κατά πολύ χειρότερη σε νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος).

Πρώτη στρατηγική της κυβέρνησης είναι η φύλαξη των συνόρων. «Το τελευταίο τρίμηνο έχουμε 90% μείωση των ροών», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης. «Η έκθεση της FRONTEX, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αποδεικνύει ότι πλέον οι ροές έρχονται στην κεντρική Ευρώπη. Είχαμε μία αύξηση ροών το Μάιο, αλλά πλέον διέρχονται της διαδρομής της Μεσογείου και όχι της διαδρομής της Ελλάδας, όπως συνέβαινε πριν το 2015. Εχουμε αντιστροφή της τάσης», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Δεύτερη στρατηγική είναι η ασφάλεια στις δομές, η μετάβαση, δηλαδή, από τις ανοιχτές στις κλειστές και ελεγχόμενες δομές.

Η τρίτη στρατηγική αφορά την επιτάχυνση του διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών και η τέταρτη στη λειτουργία όσο το δυνατόν λιγότερων δομών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τις δομές φιλοξενίας «έχουν ήδη εξέλθει 2.000 άτομα την πρώτη εβδομάδα» και «μέχρι το τέλος του Ιουλίου, εκτιμούμε ότι θα έχουν φύγει όλοι».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η υποχρεωτική έξοδος από τις δομές χιλιάδων προσφύγων που δεν δικαιούνται παραμονή, σημείωσε ότι στόχος ήταν η αποσυμφόρηση της Μόριας, χωρίς όμως να γεμίσει η χώρα δομές.

«Το μεγάλο στοίχημα στο δεύτερο εξάμηνο του ’20», τόνισε, «είναι να επιταχύνουμε το πρόγραμμα επιστροφών στις χώρες προέλευσης».

«Οταν ανοίξουν τα σύνορα, είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να απελαθούν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο», επανέλαβε ο κ.Μηταράκης και υποστήριξε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν απομακρυνθεί περίπου 50.000 άτομα.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η χώρα έχει συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.