Ο μικρούλης Μαξ γεννήθηκε με μεγάλη κώφωση. Ηταν τόσο πολύ κωφός, που κοιμόταν ατάραχος όση ώρα οι εργάτες δούλευαν με τρυπάνια στον τοίχο δίπλα στο κρεβατάκι του. Ομως τώρα, έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση που του έγινε και από την τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων στο αυτί του, ξυπνάει κάθε ημέρα σε έναν κόσμο συναρπαστικών ήχων. Ο Μαξ πλέον απολαμβάνει τον ήχο του δικού του ονόματος!
Το ρεπορτάζ είναι των λονδρέζικων Times.
Οι γονείς του, η Ρεβέκκα και ο Ιαν Μπρετ, αντελήφθησαν ότι τα εμφυτεύματα ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους τον περασμένο Μάιο, λίγο μετά τα πρώτα γενέθλια του Μαξ. Το παιδάκι μόλις άκουσε τον πρώτο ήχο κατεπλάγη!
Το παρακάτω βίντεο δείχνει ότι ο Mαξ παίζει με μια μπάλα και με τουβλάκια σε μια νοσοκομειακή αίθουσα προτού οι γιατροί αρχίσουν να παράγουν δυνατούς ήχους. Ο Μαξ παγώνει και κοιτάζει απορημένος τα τουβλάκια του νομίζοντας ότι ο θόρυβος προέρχεται από αυτά. Μετά κοιτάζει τη μητέρα του. Και τότε η απίστευτη αίσθηση ότι δύναται να ακούσει πρώτη φορά τον κυριεύει και ο μικρούλης ξεσπά σε λυγμούς.
Η λειτουργία των εμφυτευμάτων
Τα δύο κοχλιακά εμφυτεύματα, ένα για κάθε αυτί, κοστίζουν 8.000 στερλίνες έκαστο και είναι ηλεκτρονικές συσκευές που εκτελούν την ίδια δράση με το ανθρώπινο αυτί. (Σημειωτέον ότι χρηματοδοτήθηκαν από το βρετανικό ΕΣΥ (NHS).
Ενας επεξεργαστής ήχου που φοριέται έξω από το αυτί συλλαμβάνει τους ήχους και τους μετατρέπει σε ψηφιακά σήματα που συλλαμβάνονται από το εμφύτευμα. Εκείνο μετατρέπει τα σήματα σε ηλεκτρικούς παλμούς τονώνοντας το νεύρο της ακοής. Αυτό στέλνει τα σήματα στον εγκέφαλο που γίνονται αντιληπτά ως ήχοι.
Τα εμφυτεύματα του Mαξ περιλαμβάνουν εξαρτήματα που κατασκευάζονται από την Apple με την τεχνολογία Bluetooth, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς του μικρούλη μπορούν να ελέγχουν τα επίπεδα έντασης και ακόμη και να χρησιμοποιούν μικρόφωνο για να μιλήσουν απευθείας στο αυτί του.
Οι γιατροί βαθμιαία αυξάνουν την ένταση στα εμφυτεύματά του για να εξασκήσουν τον εγκέφαλό του στη λήψη ηχητικών σημάτων.
Εχουν περάσει τρεις μήνες αφότου το παιδί άκουσε πρώτη φορά στη ζωή του, και πλέον αναγνωρίζει το όνομά του όταν τον καλούν οι γονείς του.
Περίπου 25.000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννιούνται με απώλεια ακοής κάθε χρόνο, ενώ άλλα 25.000 χάνουν την ακοή τους κατά την παιδική ηλικία. Συχνά δεν είναι σαφές γιατί τα παιδιά γεννιούνται κωφά αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι γενετικό το θέμα, ενώ σε άλλες αποτέλεσμα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ιώσεως, ακόμη και καταναλώσεως φαρμάκων