Ο θάνατος του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε ηλικία 91 ετών ξεσήκωσε μία μεγάλη πολιτική και ιδεολογική συζήτηση. Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης, όμως κατά κάποιους υπήρξε και μία προσωπικότητα αμφιλεγόμενη –ήταν ένας σκληρός Σοβιετικός και ένας αμετανόητος κομμουνιστής, που όμως από τους σημερινούς αμετανόητους κομμουνιστές κατηγορείται ως… αντεπαναστάτης, ως ο άνθρωπος που έριξε το σοβιετικό οικοδόμημα από τα μέσα (λες και αυτό το σαθρό δημιούργημα χρειαζόταν κάποιον να το ρίξει και δεν θα έπεφτε μόνος του).
Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα και η πασίγνωστη διαφήμιση της Pizza Hut στην οποία πρωταγωνίστησε –εξαργυρώνοντας αλλά και ευτελίζοντας την αίγλη του– δεν θα μπορούσε παρά να λάβει πολιτικό χαρακτήρα και να αναλύεται σε επίπεδο συμβολισμών.
Ηταν το 1998 όταν ο Γκορμπατσόφ συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει σε μια διαφήμιση της αμερικανικής αλυσίδας πίτσας που γυρίστηκε στη χιονισμένη Μόσχα. Το τηλεοπτικό σποτ τον έδειχνε να εισέρχεται σε ένα εστιατόριο με τη νεαρή εγγονή του, Αναστασία Βιργκάνσκαγια. Γρήγορα έγινε αντιληπτός από μια οικογένεια που καθόταν σε ένα κοντινό τραπέζι και ακολούθησε μια έντονη συζήτηση.
Ο πατέρας κατηγορούσε τον Γκορμπατσόφ για την «οικονομική σύγχυση» και την «πολιτική αστάθεια» της Ρωσίας, ενώ ο γιος τον επαινούσε γιατί έφερε «προοπτική» και «ελευθερία». Τελικά, η γιαγιά της οικογένειας έβαλε τέλος στη διαμάχη λέγοντας: «Χάρη σε αυτόν έχουμε πολλά πράγματα… όπως η Pizza Hut.»
Στη συνέχεια ολόκληρο το εστιατόριο σηκώθηκε όρθιο για να χαιρετίσει τον Γκορμπατσόφ. «Μερικές φορές, τίποτα δεν φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους από μια ωραία ζεστή πίτσα από την Pizza Hut» κατέληγε η διαφήμιση.
Σύμφωνα με τους Times, το σποτ θεωρήθηκε από ορισμένους ως ένας συμβολισμός της νίκης του καπιταλισμού έναντι του κομμουνισμού. Ωστόσο, δεν προβλήθηκε ποτέ στη Μόσχα, όπου ο Γκορμπατσόφ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.
Με βάση το δημοσίευμα ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης πληρώθηκε σχεδόν ένα εκατ. δολάρια για τη διαφήμιση, πόσο που χρησιμοποίησε για να χρηματοδοτήσει το του ίδρυμά του. Οι διαπραγματεύσεις με την Pizza Hut κράτησαν μήνες και ο Γκορμπατσόφ αρνήθηκε να φάει πίτσα μπροστά στην κάμερα.
Ο ίδιος ανησυχούσε ότι η εμφάνιση σε διαφημίσεις θα έβλαπτε τη φήμη του. Ωστόσο, αργότερα εμφανίστηκε σε μια καμπάνια του 2007 για τη Louis Vuitton, όπου κάθισε σε μια λιμουζίνα δίπλα στα ερείπια του Τείχους του Βερολίνου.
Το 1998, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τα γυρίσματα της διαφήμισης της Pizza Hut, το εστιατόριο που χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα έκλεισε, όταν η Ρωσία χτυπήθηκε από οικονομική κρίση. Δύο χρόνια αργότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέλαβε την εξουσία.
Η Pizza Hut ήταν μία από τις δεκάδες δυτικές εταιρείες, όπως η McDonald’s και η Ikea, που εγκατέλειψαν τη Ρωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού ο Πούτιν διέταξε τα τανκς να εισβάλουν στη γειτονική Ουκρανία τον Φεβρουάριο.