Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1 εισήλθε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην ατμόσφαιρα και κάηκε σχεδόν ολοσχερώς πάνω από το κεντρικό τμήμα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, ανακοίνωσε η υπηρεσία διαστήματος της Κίνας.
Το σκάφος μπήκε ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης περί τις 08:15 ώρα Πεκίνου (03:15 ώρα Ελλάδας).
Λίγο νωρίτερα, η κινεζική κυβέρνηση είχε γνωστοποιήσει ότι ο σταθμός επρόκειτο να κάνει την επανείσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, ανάμεσα στο Σάο Πάουλο και στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ήταν ότι θα πέσει στη Γη σε μια ζώνη που κάλυπτε σημαντικό μέρος του πλανήτη και ότι κάποια κομμάτια ίσως επιβιώσουν της εισόδου στην ατμόσφαιρα. Η Ελλάδα ήταν και αυτή μέσα στην ζώνη πτώσης.
Το Πεκίνο είχε διαβεβαιώσει την Παρασκευή ότι ήταν απίθανο να φθάσουν στο έδαφος μεγάλα κομμάτια του σκάφους και άρα να κινδυνέψουν άνθρωποι.
Ο διαστημικός σταθμός μήκους 10,4 μέτρων και βάρους περίπου οκτώ τόνων, το όνομα του οποίου σημαίνει «Ουράνιο Παλάτι 1», είχε εκτοξευθεί το 2011 για να αποτελέσει πλατφόρμα πειραμάτων πρόσδεσης και άλλων δοκιμών, στο πλαίσιο του φιλόδοξου κινεζικού διαστημικού προγράμματος.
Αρχικά η αποστολή του αναμενόταν πως θα ολοκληρωνόταν το 2013 και θα παροπλιζόταν, αλλά η αποστολή του παρατάθηκε επανειλημμένα.
Η Κίνα αρχικά διαβεβαίωνε ότι η επανείσοδός του θα γινόταν στα τέλη του 2017, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε, ωθώντας αρκετούς ειδικούς να υποθέσουν ότι οι κινεζικές αρχές είχαν χάσει τον έλεγχό του.
Η πιθανότητα για κάθε άνθρωπο να πληγεί από συντρίμμια του διαστημικού σταθμού βάρους μεγαλύτερου των 200 γραμμαρίων ήταν μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σχεδιασμού επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων.
Το Πεκίνο σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά μόνιμο διαστημικό σταθμό μέχρι το 2023.