Είναι μια πόλη από τις πιο φιλικές για τους ποδηλάτες και από τις πιο συνειδητοποιημένα «πράσινες».
Ωστόσο, όταν το Οσλο, αποφάσισε να επεκτείνει το δίκτυο των διαδρομών για ποδηλάτες σε βάρος των θέσεων στάθμευσης για αυτοκίνητα, πήρε ένα σημαντικό μάθημα: οι επαναστατικές αλλαγές δεν βγάζουν πουθενά, ειδικά όταν είναι υπερβολικά επαναστατικές.
Η αρχή έγινε πέρυσι, γράφει ο Guardian, όταν οι κάτοικοι της περιοχής Φρόγκνερ, στο κέντρο του Οσλο, έλαβαν όλοι σημειώματα που τους ενημέρωναν ότι θα καταργούνταν οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων τους γιατί θα τους αντικαθιστούσαν λωρίδες κυκλοφορίας ποδηλάτων.
Αν και δηλώνουν ότι δεν είναι αντίθετοι με την ιδέα της ποδηλασίας, οι κάτοικοι υποπτεύονται ότι στόχος των αρχών που εμπνευστήκαν αυτήν την κάπως επιθετική κίνηση ήταν να «εξορίσουν» τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αυτοκινήτων.
Πράγματι, ήταν μια ιδέα της δημοτικής αρχής που ανέλαβε τα ηνία μετά το 2015 και αμέσως έλαβε σειρά μέτρων για την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του Οσλο: μείωση των εκπομπών ως το 2030 στο 95% των εκπομπών του 1990, έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές.
Πέρα από αυτά, με δεδομένο ότι τα αυτοκίνητα είναι από τους μεγαλύτερους ενόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η λύση ήταν απλή και αυτονόητη: να απαγορευτούν. Στόχος, δηλαδή, ήταν να απαγορευτεί παντελώς η χρήση τους -ακόμα και για ηλεκτρικά- σε μια ζώνη στο κέντρο της πόλης.
Οι αντιδράσεις δεν έλειψαν. Ξεκίνησαν από παράπονα ότι η πόλη ασκεί μπούλινγκ στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και έφτασαν σε μια περισσότερο τεκμηριωμένη κριτική από τον εμπορικό σύλλογο που παραπονέθηκε ότι η απόφαση θα δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη. Πολύ δραστικό και πολύ νωρίς, έλεγε ο εμπορικός σύλλογος.
Το δημοτικό συμβούλιο μετά από ένα χρόνο άλλαξε απόφαση και από την μηδενική ανοχή για τα αυτοκίνητα πέρασε στα «όσο το δυνατόν λιγότερα» αυτοκίνητα. Απλά θα προσπαθήσει να κάνει λίγο πιο δύσκολη τη ζωή των οδηγών. Πώς; Απαγορεύοντας δια ροπάλου τη στάθμευσή τους. «Πρέπει να αισθάνονται φιλοξενούμενοι και όχι ιδιοκτήτες των δρόμων», λένε.
Τελικά η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει σταδιακά, σε τρεις φάσεις ως το 2019, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση.