Η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμποκ, μιλά σε εκδήλωση του κόμματος | REUTERS/Axel Schmidt/Pool
Επικαιρότητα

Το όραμα της Μπέρμποκ: μια Γερμανία με «κοινωνιο-οικολογική οικονομία»

Τρεις μήνες πριν από τις κάλπες, το κόμμα των Πρασίνων άνοιξε στο κυριακάτικο συνέδριό του τα πολιτικά χαρτιά του ενόψει της αναμέτρησης. Επικρίσεις για τις προτάσεις του από το CDU και το SPD
Protagon Team

Με τις δημοσκοπήσεις να τους φέρνουν στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των γερμανών εκλογέων και άρα πιθανούς εταίρους στην επόμενη κυβέρνηση, οι Πράσινοι στη Γερμανία άρχισαν να ξεδιπλώνουν το πρόγραμμά τους ενόψει της αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου.

Την Κυριακή το κόμμα υιοθέτησε (με ποσοστό 98%!) ένα εκλογικό μανιφέστο στο επίκεντρο του οποίου είναι η δέσμευση να μεταμορφωθεί η οικονομία της χώρας και να επιταχυνθεί η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Το κόμμα θέλει να αποτινάξει την εικόνα του Verbotspartei, του κόμματος δηλαδή που είναι όλο απαγορεύσεις, και να εμφανιστεί σαν κόμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της καινοτομίας.

Η Γερμανία θα γίνει μια «κοινωνιο-οικολογική αγορά», τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψήφια του κόμματος για την καγκελαρία. Οι Πράσινοι πρότειναν ακόμα μία συμφωνία με τη γερμανική βιομηχανία, στο πλαίσιο της οποίας οι εταιρείες που θα γίνουν κλιματικά ουδέτερες και θα αυξήσουν την παραγωγή τους στο εσωτερικό, θα αποζημιωθούν από το κράτος.

Η Μπέρμποκ, όπως σημειώνουν οι Financial Times, είπε ακόμη ότι «οι αγορές του μέλλοντος θα είναι κλιματικά ουδέτερες. Το θέμα δεν είναι πότε θα συμβεί αυτό, αλλά ποιος θα το κάνει καλύτερα και όλοι μας θέλουμε να είμαστε στην πρωτοπορία».

Η υποψήφια των Πρασίνων επέκρινε την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική για το ότι εμφανίστηκε ανεκτική σε ό,τι αφορά την αγορά ευρωπαϊκών υποδομών από τους Κινέζους, αλλά και τη γερμανική εξωτερική πολιτική, εκφράζοντας εκ νέου την αντίθεσή της για τον αγωγό Nord Stream 2. Αν η Ευρώπη δεν γίνει περισσότερο κυρίαρχη σε θέματα οικονομίας, «θα το κάνουν άλλοι για εμάς», είπε. Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι θα διαπραγματευτεί εκ νέου τη δέσμευση της Γερμανίας απέναντι στο ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες που ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ.

Ενόψει της αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους Πράσινους, όπως και στο ότι οι εκλογές, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά τους, θα σημάνουν το τέλος της 16χρονης παρουσίας της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Η ανάδειξη της Μπέρμποκ αύξησε τα ποσοστά του κόμματος και το έφερε, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, ακόμα και στην πρώτη θέση πάνω από το CDU της Μέρκελ.

Προοιωνίζεται αυτό μιας μείζονος σημασίας ανατροπή στη γερμανική πολιτική σκηνή; Ο πολιτικός χρόνος ως τις εκλογές είναι μακρύς. Πριν από μία εβδομάδα στις εκλογές στη Σαξονία-Ανχαλτ, οι Πράσινοι τερμάτισαν εξάλλου έκτοι, ενώ το κύμα δημοφιλίας που παρατηρήθηκε με την επιλογή της  Μπέρμποκ μοιάζει να έχει ξεφουσκώσει.

Σε κάθε περίπτωση, τα εύκολα, όπως είπε η υποψήφια, που ήταν η ψήφιση της πλατφόρμας, τέλειωσαν. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, δηλαδή η προεκλογική εκστρατεία.

Από την άλλη πλευρά, οι επικρίσεις για το κόμμα των Πρασίνων δεν λείπουν και μάλιστα έρχονται και από το CDU και τους Σοσιαλδημοκράτες. Τα σχέδια για το κλίμα ήδη έχουν επικριθεί ότι θα κοστίσουν στους πολίτες. Ένα από αυτά προβλέπει ότι ο «φόρος άνθρακα» θα φτάσει τα 60 ευρώ ανά τόνο καυσίμων, κόστος, που όπως λένε τα δύο κόμματα, επιβαρύνει σημαντικά τους πολίτες χαμηλότερου εισοδήματος.

Η Μπέρμποκ είχε και ένα είδος εσωτερικής αντιπολίτευσης από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, με τα αριστερά στελέχη να θεωρούν τα σχέδια της ηγεσίας υπερβολικά μετριοπαθή. Η ίδια πτέρυγα υπέβαλε πρόταση για την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στα καύσιμα, αλλά και για ένα φιλόδοξο σχέδιο κρατικών δαπανών που θα φτάσουν τα 500 δισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια, μαζί με μία πρόταση να χαλαρώσει ο αυστηρός κανόνας για το χρέος που υπάρχει και στο γερμανικό Σύνταγμα. Αυτό πάντως θα χρειαστεί αναθεώρηση από τα δύο τρίτα της Ομοσπονδιακής Βουλής, η οποία υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολη.