Επικαιρότητα

Το όπλο των Ισπανών κατά του καύσωνα; Η σιέστα

Η Ισπανία, όπως όλος ο ευρωπαϊκός Nότος, χτυπιέται αλύπητα από ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες και παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα. Η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, επιστράτευσε μια πολύχρονη συνήθεια των Ισπανών: τον μεσημεριανό ύπνο
Protagon Team

Το Μάιο οι Αρχές εισήγαγαν ένα πακέτο μέτρων προκειμένου η Ισπανία να αντιμετωπίσει τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Απαγόρευσαν συγκεκριμένου τύπου εργασίες σε εξωτερικούς χώρους κατά τις θερμές ώρες, ουσιαστικά θεσμοθετώντας επίσημα τη σιέστα για μερίδα του πληθυσμού. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η καθαριότητα των δρόμων και η γεωργία θα πρέπει να αποσύρουν τους εργαζόμενους από τους εξωτερικούς χώρους κάθε φορά που η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για υψηλές θερμοκρασίες.

Η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίας, είπε, σύμφωνα με τους New York Times: «Θα προσαρμόσουμε κάποιες δουλειές στις καιρικές συνθήκες. Εχουμε ήδη δει αρκετά περιστατικά κατά τα οποία εργαζόμενοι, ειδικά εκείνοι της καθαριότητας, λιποθυμούν ή πεθαίνουν από τη ζέστη».

Πέρυσι το καλοκαίρι ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα της Μαδρίτης κατέρρευσε και πέθανε κατά τη διάρκεια καύσωνα. Οι τοπικές Αρχές ανέστειλαν όλες τις εργασίες καθαριότητας τις ημέρες που η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 39 βαθμούς, από τις 14:30 ως τις 17:00.

Κάποιες περιοχές της χώρας ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι θα υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα: Κλείνουν νωρίς τις σχολές και αυξάνουν τον αριθμό των δρομολογίων στα ΜΜΜ για να αποφύγουν τον συνωστισμό.

Επίσης, όλο και περισσότερες εταιρείες διακόπτουν τις εργασίες τους από τις 14:00, για δυο-τρεις ώρες, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάνε στα σπίτια τους, να ξεκουραστούν και να επανέλθουν.

Η σιέστα, μια σχεδόν ιερή διαδικασία στην Ισπανία, τώρα προβάλλει παγκοσμίως ως μια λύση για πολλά προβλήματα, και πέραν της ζέστης. Το 2015, ο δήμαρχος ενός χωριού κοντά στη Βαλένθια εξέδωσε οδηγία προς κατοίκους και επισκέπτες να κάνουν ησυχία εκείνες τις ώρες, ώστε να μη διαταράσσουν τη μεσημεριανή ξεκούραση των εργαζομένων.

Το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της Ισπανίας, το Γενικό Σωματείο Εργαζομένων, ξεκίνησε πρόσφατα μια καμπάνια με την οποία προτρέπει τους εργαζόμενους να πιέζουν τις επιχειρήσει για να τους παραχωρούν το δικαίωμα στη σιέστα. Η ιδέα δείχνει να αρέσει πολύ και στους Γερμανούς, καθώς αρμόδιοι στον τομέα της Δημόσιας Υγείας έχουν ήδη προτείνει να ακολουθήσουν το κράτος και οι επιχειρήσεις το ισπανικό μοντέλο.

Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, είπε πριν από λίγες ημέρες ότι η σιέστα «δεν είναι καθόλου κακή ιδέα».