Επικαιρότητα

Το «Οπενχάιμερ» θα παιχτεί τελικά στην Ιαπωνία, μετά το σκάνδαλο Barbenheimer

Το ιαπωνικό κοινό θα δει επιτέλους τη βιογραφική ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν για τον δημιουργό της ατομικής βόμβας. Η προβολή της είχε αναβληθεί επ' αόριστον στη χώρα μετά τη σφοδρή κριτική ότι ο τρόπος που διαφημίστηκε ευτέλισε τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945
Protagon Team

Ο διανομέας της στην Ιαπωνία, η εταιρεία Bitters End, δήλωσε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου ότι η ταινία «Οπενχάιμερ», που εξετάζει το ηθικό δίλημμα του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ σχετικά με τον ρόλο του στην πρώτη επίθεση με ατομική βόμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στις 6 Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2024,

Οπως ανέφερε και ο Guardian , σε δήλωση που μεταδόθηκε στα ιαπωνικά ΜΜΕ, η εταιρεία διανομής υπογράμμισε ότι πήρε την απόφαση μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις. Η ταινία και ο τρόπος που συνδυάστηκε στο διαδίκτυο με την ταινία «Barbie» τον περασμένο Ιούλιο προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις στην Ιαπωνία, μια χώρα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα των πυρηνικών βομβαρδισμών.

«Το θέμα της έχει μεγάλη σημασία και ιδιαίτερο νόημα για τους Ιάπωνες, γι’ αυτό αποφασίσαμε να την κυκλοφορήσουμε στη χώρα μετά από πολλές συζητήσεις και προβληματισμούς» σημείωσε η Bitters End.

Ολα άρχισαν όταν χρήστες του διαδικτύου αποφάσισαν να συνδυάσουν τα ροζ σύννεφα της «Barbie» με τα σύννεφα μανιταριών από τις πυρηνικές εκρήξεις του «Οπενχάιμερ». Ο επίσημος λογαριασμός της ταινίας «Barbie» στο X/Twitter απάντησε σε μια από τις εικόνες αυτές: «Θα είναι ένα καλοκαίρι που θα το θυμάσαι». Ο τοπικός διανομέας της «Barbie», η Warner Bros Japan, ζήτησε αργότερα συγγνώμη για την ανάρτηση. «Ζητούμε συγγνώμη από όσους προσβλήθηκαν από αυτές τις αντιδράσεις» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το «Οπενχάιμερ» άνοιξε στη Νότια Κορέα τον Αύγουστο και αποδείχθηκε επιτυχία στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές αγορές, αλλά δεν ορίστηκε ημερομηνία για την κυκλοφορία του στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα κάποιοι να αναρωτηθούν εάν οι κινηματογράφοι της χώρας θα το έδειχναν ποτέ.

Η ταινία, με πρωταγωνιστή τον Κίλιαν Μέρφι στον ρόλο του «πατέρα» της πυρηνικής βόμβας, επικρίθηκε επίσης από ομάδες κατά των πυρηνικών για την αποτυχία της να απεικονίσει την πραγματική φρίκη της καταστροφής που προκάλεσαν οι βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Η εμπορική επιτυχία του «Οπενχάιμερ» υπήρξε πιθανώς ένας βασικός λόγος για την απόφαση του ιάπωνα διανομέα να υποχωρήσει. Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα ταινία έχει κάνει τζίρο περισσότερα από 950 εκατ. δολάρια παγκοσμίως.