Το καλύτερο μας το φύλαγαν για το τέλος. Στα 100 μέτρα ύπτιο, ο Απόστολος Χρήστου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και ο Ευάγγελος Μακρυγιάννης, το αργυρό. Στα 50 μέτρα ελεύθερο, που επίσης είναι ολυμπιακό αγώνισμα, η ελληνική κολύμβηση έκανε ξανά το «1-2». Με πρώτο τον Κριστιάν Γκολομέεβ και δεύτερο τον Στέργιο Μπίλα. Επειτα ήρθε το αργυρό μετάλλιο του Δημήτρη Μάρκου στα 400μ ελεύθερο, με πανελλήνιο ρεκόρ, να προστεθεί στον διπλό θρίαμβο.
Πέντε μετάλλια σε μία μέρα – την τελευταία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κολύμβησης, που φιλοξενήθηκε στο Βελιγράδι. Πριν ξημερώσει η Κυριακή, οι έλληνες κολυμβητές είχαν σαρώσει άλλα 12. Σε 26 συμμετοχές στη διοργάνωση η Ελλάδα μετρούσε 26 μετάλλια. Ο στόχος εφέτος ήταν να καταρρίψει το ρεκόρ των έξι μεταλλίων που είχε συγκεντρώσει το 2012 στο Ντέμπρετσεν. Κέρδισε 17. Τα τριπλάσια, παρά ένα.
Πέντε χρυσά, οκτώ αργυρά και τέσσερα χάλκινα. Πέντε χρυσά είχαμε κατακτήσει σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις μαζί. Τα κρέμασαν στο στήθος τους, ο Απόστολος Χρήστου (δυο), ο Κριστιάν Γκολομέεβ, ο Στέργιος Μπίλας και ο Απόστολος Παπαστάμος. Αυτά τα 17 μετάλλια τα κέρδισαν δέκα διαφορετικοί κολυμβητές – δύο προήλθαν από τις σκυταλοδρομίες. Και με αυτή την άνευ προηγουμένου συγκομιδή, η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην τελική κατάταξη των 22 χωρών. Πίσω μόνο από την ευρωπαϊκή υπερδύναμη των υγρών σπορ, Ουγγαρία, η οποία κατέκτησε 10 περισσότερα (10 χρυσά, 9 αργυρά, 8 χάλκινα).
Δεν είναι μόνο τα μετάλλια, που κάνουν αυτό το καλοκαίρι ξεχωριστό για την ελληνική κολύμβηση. Είναι και τα οκτώ πανελλήνια ρεκόρ που καταρρίφθηκαν. Είναι και οι 27 παρουσίες στους τελικούς. Μάλιστα, αρκετοί από τους έλληνες κολυμβητές εμφανίστηκαν στις τελικές «οκτάδες» σε δυο ή και τρία αγωνίσματα. Είναι και οι ολυμπιακές προκρίσεις. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου, που ήταν και η τελευταία ευκαιρία, εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στους Αγώνες του Παρισιού (αρχίζουν στις 26 Ιουλίου) ακόμη τρεις αθλητές μας: η Νόρα Δράκου στα 50μ ελεύθερο, η Γεωργία Δαμασιώτη στα 100μ πεταλούδα και ο Παπαστάμος στα 400μ. μεικτή.
Θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες με τόσους πολλούς αθλητές του υγρού στίβου: δέκα κολυμβητές σε ατομικά αγωνίσματα, τέσσερις στις σκυταλοδρομίες, το «δίδυμο» Ευαγγελία Πλατανιώτη – Σοφία Μαλκογεώργου στο ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης, ο Αλκης Κυνηγάκης στα 10 χλμ. της μαραθώνιας κολύμβησης και οι δυο Εθνικές ομάδες υδατοσφαίρισης.
Στο Παρίσι ο ανταγωνισμός θα είναι τεράστιος. Η συμμετοχή κολυμβητών από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ανεβάζει κατακόρυφα τον βαθμό δυσκολίας. Εκεί, η επιτυχία της Ελλάδας θα κριθεί από τον αριθμό των αθλητών μας που θα κατορθώσουν να φτάσουν σε τελικό. Οποιοδήποτε μετάλλιο θα είναι έκπληξη, εκτός αν προέλθει από τους άνδρες ή τις γυναίκες του πόλο.
Εκτός από τα 17 μετάλλια στην κλασική κολύμβηση, η Ελλάδα κατέκτησε ακόμη τρία (ένα χρυσό και δύο αργυρά) στα ομαδικά αγωνίσματα της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Το χρυσό στο ελεύθερο ομαδικό ήταν το πρώτο της χώρας μας σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.