Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να διαβιβαστεί στη Βουλή ο φάκελος με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, αφού ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας δεν έχει απλώς κατονομάσει τον Νίκο Παππά, υπουργό την επίμαχη περίοδο και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, αλλά του αποδίδει και ρόλο «εγκεφάλου» ενός σχεδίου που είχε στόχο «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».
Θα είναι η δεύτερη υπόθεση των διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδηγείται στη Βουλή, καθώς είχε προηγηθεί αυτή της κατάρρευσης της Folli Follie, στην οποία αναφέρθηκαν τα ονόματα των Αλέκου Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση (εδώ).
Το ενδιαφέρον βέβαια με την περίπτωση του κ. Παππά είναι ευρύτερο, καθώς η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είχε μονοπωλήσει το πολιτικό ενδιαφέρον το 2016 και εξακολουθεί να περιγράφεται ως μια απόπειρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ελέγξει και να χειραγωγήσει την ενημέρωση, με τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, ενός φιλικού καναλιού για το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου αναζητούσε χρηματοδότη.
Μάλιστα, ο κ. Καλογρίτσας, επιχειρηματίας με προνομιακή πρόσβαση στο Μαξίμου την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσε την Τρίτη νέο πολυσέλιδο υπόμνημα στον εισαγγελέα, που σύμφωνα με «Τα Νέα» και το ρεπορτάζ της Μίνας Μουστάκα, γράφει για τον κ. Παππά: «Ο τότε υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, είχε σημαντική και καθοριστική ανάμειξη στο εν λόγω εγκληματικό σχέδιο των εγκαλουμένων, καθώς ήταν αυτός που έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις. Κατά συνέπεια, δέον όπως ερευνηθεί η ευθύνη του ανωτέρου προσώπου αναφορικά με τα εκτιθέμενα αδικήματα, προκειμένου να αναδειχθεί η πλήρης αλήθεια και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη».
Ως γνωστόν από τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Καλογρίτσας έχει στραφεί κατά των νόμιμων εκπροσώπων λιβανέζικης εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι η μεταξύ τους σύμβαση ήταν εικονική και επί της ουσίας αφορούσε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, με διαμεσολαβητή το Μαξίμου –όροι όπως «White Porscha» και «Λευκός Οίκος» κυριάρχησαν το περασμένο καλοκαίρι. Τώρα η υπόθεση επιστρέφει.
Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι στο μικροσκόπιο των αρμόδιων οργάνων, σε περίπτωση που ο φάκελος φτάσει στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει να τεθούν έξι πράξεις: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Γράφουν, μεταξύ άλλων, «Τα Νέα»:
Το «σχέδιο που οργάνωσε ο Νίκος Παππάς», κατά τον Χρήστο Καλογρίτσα, είχε ως στόχο «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού». Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου τού αποδίδει ότι «επιχείρησε να κατοχυρώσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε πρόσωπα της επιρροής του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε». Και επικαλούμενος τη νομοθεσία προσθέτει ότι ο Νίκος Παππάς «με τις ενέργειές του αυτές έθεσε εμπόδια στον ελεύθερο ανταγωνισμό και έπληξε βαθύτατα τη διαφάνεια και την ακεραιότητα του δημόσιου διαγωνισμού, μολονότι η θέση που κατείχε τη δεδομένη χρονική στιγμή καθιστούσε επιτακτική την προάσπιση των συμφερόντων των διαγωνιζομένων και τη διαφύλαξη των αρχών που διέπουν τέτοιου είδους διαγωνισμούς».
Σύμφωνα με τον Καλογρίτσα, το ίδιο πολιτικό πρόσωπο ήταν εκείνο που «οργάνωσε μαζί με την εταιρεία CCC τη σύσταση αφανούς εταιρείας, βάζοντας άλλη εταιρεία ως “μπροστάρη” ενώ στην πραγματικότητα άλλοι θα ήταν οι πραγματικοί δικαιούχοι της άδειας του καναλιού. Οταν θα ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός και θα αποκτούσαν την πολυπόθητη άδεια, αυτός (σ.σ.: εννοείται ο υπουργός) θα είχε δικούς του ανθρώπους στο τιμόνι ενός καναλιού, με όλες τις εξ αυτού του λόγου συνέπειες».
Κανάλι «του χεριού τους». Στο διά ταύτα του υπομνήματός του ο επιχειρηματίας προσθέτει πως ο τότε υπουργός «κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, δεδομένου ότι αυτός ήταν ο ανώτερος υπεύθυνος της διενέργειας της διαδικασίας του διαγωνισμού, παραβίασε ο ίδιος πρώτα από όλους τους όρους που τέθηκαν στην προκήρυξη. Απώτερος σκοπός του ήταν να αποκτήσει μία τηλεοπτική άδεια, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κανάλι “του χεριού τους” το οποίο θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο μέρος του υπομνήματός του ο Καλογρίτσας αναφέρεται στην επίμαχη συναλλαγή μεταξύ της εταιρείας του και του λιβανέζικου Ομίλου CCC, για να καταδείξει ότι ανάθεση υπεργολαβίας την εταιρεία «Τοξότης» για έργο της CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν εικονική και πως η χρηματοδότηση στην πραγματικότητα αφορούσε τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να εξυπηρετήσει την επιθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να έχει «δικό της κανάλι».
Υπό αυτό το πρίσμα, και καθώς πλέον είναι θέμα χρόνου η διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή για να εξετάσει η Εθνική Αντιπροσωπεία τα πεπραγμένα του κ. Παππά, έχει ενδιαφέρον και κάτι άλλο που αφορά το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, καθώς ενδεχομένως να δίνει μια απάντηση στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών: αν αυτές προκηρυχθούν, θα προκύψει ζήτημα παραγραφής…
ΣΥΡΙΖΑ: Ξαναζεσταμένο φαγητό…
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πάλι σε δύσκολη θέση να σχολιάζει την υπόθεση και να καταγγέλλει τον γνωστό «φταίχτη» τα ΜΜΕ.
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η ΝΔ και το νέο της κομματικό έντυπο έχουν χάσει πια κάθε φαντασία. Για άλλη μια φορά επαναφέρουν το ξαναζεσταμένο φαγητό του σίριαλ Καλογρίτσα. Κατανοούμε απολύτως γιατί δεν υπάρχει στο πρωτοσέλιδο των “ΝΕΩΝ” η είδηση ότι 6 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έχουν δει μείωση στο εισόδημά τους.
Κάτι τέτοιο ίσως οδηγούσε σε νέες “απομακρύνσεις” δημοσιογράφων. Ωστόσο, θα άξιζε να σκεφτούν κάποιο νέο σενάριο επιστημονικής φαντασίας για το επόμενο διάστημα.
Το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς.
ΥΓ: Όχι ο Νίκος Παππάς…».