Πριν, καν, συμπληρωθούν δύο λεπτά αγώνα η Μπάγερν είχε δοκάρι, σε κεφαλιά του Τσούπο-Μότινγκ. Στην εξέλιξη της φάσης, 148 δευτερόλεπτα μετά, ο ντι Μαρία και ο Νεϊμάρ ξεδίπλωσαν μια ταχύτατη αντεπίθεση, με τελικό παραλήπτη της μπάλας τον Κιλιάν Εμπαπέ. Ο γάλλος επιθετικός σούταρε από κοντά, και ο Νόιερ δέχτηκε ένα γκολ από αυτά που φημίζεται οτι, συνήθως, αποτρέπει.
Οι Βαυαροί πίεσαν αφόρητα για την ισοφάριση, όμως στο 28’ ο Νεϊμάρ μοίρασε μια μαγική μπαλιά στον Μαρκίνιος, που σκόραρε το όγδοο τέρμα του στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Το πρώτο 45λεπτο του αγώνα ολοκληρώθηκε με την Μπάγερν να μετρά 16 τελικές προσπάθειες, να έχει χάσει τουλάχιστον τέσσερις κλασικές ευκαιρίες και να βρίσκεται δύο γκολ πίσω στο σκορ (0-2).
Στη χιονισμένη -Απρίλη μήνα!- «Αλιάνζ Αρίνα» του Μονάχου, το ποδόσφαιρο έδινε μια από τις πιο απολαυστικές του παραστάσεις. Ετσι συνέχισε και στο δεύτερο μισό. Με σκόρερ τον Τσούπο-Μότινγκ και τον Τόμας Μίλερ, οι γηπεδούχοι έφεραν το ματς στα ίσα στο 60′. Κλασική περίπτωση αγώνα, που «στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί». Εμοιαζε, αλλά δεν ήταν. Στο 68′ ο Κιλιάν Εμπαπέ, που… δεν πιανόταν ούτε με λάσο, «έγραψε» το 2-3, που έμελλε να είναι το τελικό σκορ χάρη στον Κέιλορ Νάβας. Ο κοσταρικανός τερματοφύλακας της Παρί έκανε τις αποκρούσεις «της ζωής του», σώζοντας αμέτρητες φορές την εστία του από την ασφυκτική πολιορκία της Μπάγερν, που «πυροβολούσε» διαρκώς και από παντού.
«Θέλει και τύχη για να νικήσεις έναν τέτοιο αντίπαλο στο γήπεδό του», παραδέχτηκε μετά το ματς ο προπονητής της γαλλικής ομάδας, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Χρειάζεται, επίσης, να απουσιάζει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι – αυτό δεν το είπε. Χωρίς τον αρχισκόρερ τους (έλειπε και ο Γκνάμπρι) οι Βαυαροί αξιοποίησαν μόνο δύο από τις 31(!) φάσεις που δημιούργησαν. Ενώ η Παρί, πέτυχε τρία γκολ σε τέσσερις ευκαιρίες. Το καλό νέο για τους Παριζιάνους είναι οτι ο πολωνός «στράικερ» δεν θα καταφέρει να αγωνιστεί ούτε στη ρεβάνς του «Παρκ ντε Πρενς».
Οι Βαυαροί, αήττητοι πρωταθλητές Ευρώπης το 2020 (11 νίκες σε 11 ματς), είχαν χάσει για τελευταία φορά στη διοργάνωση τον Μάρτιο του 2019 (1-3 από τη Λίβερπουλ). Με 18 νίκες και μια ισοπαλία σε 19 αγώνες έκτοτε, ήταν πολύ κοντά στο να γίνουν μόλις η δεύτερη ομάδα μετά τη Γιουνάιτεντ (του σερ Αλεξ Φέργκιουσον) που κατάφερε να συμπληρώσει 20+ παιχνίδια χωρίς ήττα. Αλλά η Παρί τους το χάλασε. Επιπλέον, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ημιτελικών. Ο Νο 1 υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Εμπαπέ. Ο οποίος, αφού «σκότωσε» την Μπαρτσελόνα στον προηγούμενο γύρο με τέσσερα δικά του γκολ (ένα στο Παρίσι και τρία στη Βαρκελώνη), τώρα απειλεί την Μπάγερν.
Μόλις στα 22 του χρόνια (τα έκλεισε στις 20 Δεκεμβρίου) ο γάλλος διεθνής έχει εμφανιστεί σε 43 ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, και εμπλέκεται σε 42 γκολ. Είτε ως εκτελεστής (27), είτε ως δημιουργός (15). Παίζοντας σε υψηλό επίπεδο από τα 17 του, έχει προλάβει να κατακτήσει, σχεδόν, τα πάντα. Ακόμη και Παγκόσμιο Κύπελλο (2018). Γι’ αυτό, άλλωστε, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει κερδίσει το προνόμιο να συγκρίνεται ευθέως με τους δύο εν ενεργεία θρύλους των γηπέδων: τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Αυτό που λείπει από τη συλλογή του, είναι το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ.
Πέρυσι το «άγγιξε», αλλά το έχασε στον τελικό (από την Μπάγερν). Εφέτος δείχνει να το έχει πάρει προσωπικά. Σε αυτή τη διοργάνωση κάνει τα καλύτερά του παιχνίδια. Με τον Ρονάλντο και τον Μέσι να παρακολουθούν τη συνέχεια του τουρνουά από τον καναπέ τους, εάν η Παρί αποκλείσει την Μπάγερν, ο δρόμος για τον Εμπαπέ θα ανοίξει διάπλατα. Οχι μόνο για την Κούπα, αλλά και για τη «Χρυσή Μπάλα».
Τα μεγάλα «διπλά» της Παρί στη Βαρκελώνη και το Μόναχο φέρουν την υπογραφή του Εμπαπέ, όμως η αλήθεια είναι οτι, πλέον, ο χαρισματικός Γάλλος δεν παλεύει μόνος. Ο νέος (από τον Ιανουάριο) προπονητής του συλλόγου, Μαουρίσιο Ποτσετίνο, λάτρης του ομαδικού πνεύματος και του καλού κλίματος στα αποδυτήρια, φαίνεται πως έχει πείσει τις «ντίβες» που έχουν συγκεντρώσει στο Παρίσι τα αραβικά κεφάλαια να συνεργαστούν για τον κοινό σκοπό. Ακόμη και ο Νεϊμάρ έχει παρατήσει τις επιδείξεις υψηλής τεχνικής, και προσφέρει ουσιαστικά στην ομάδα.
Ο προκάτοχός του, Τόμας Τούχελ, λίγα 24ωρα πριν απολυθεί, είχε περιγράψει το… δράμα του, λακωνικά αλλά σαφέστατα: «Σε ένα κλαμπ όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, είναι πολύ δύσκολο να τους κάνεις όλους χαρούμενους. Ειλικρινά, στους πρώτους έξι μήνες εδώ ένιωθα οτι ήμουν πολιτικός των σπορ ή υπουργός αθλητισμού, περισσότερο, παρά προπονητής». Ο Γερμανός δεν βρήκε τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όμως ο Αργεντινός, ο οποίος στην Τότεναμ διαχειρίστηκε τους παίκτες του με μαεστρία, έχει καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να προσθέσει στην Παρί αλτρουϊσμό και αποτελεσματικότητα.
Προς μεγάλη ικανοποίηση του Εμπαπέ, που παραμένει προσγειωμένος. Κι αν πριν από κάθε αγώνα του φωνάζει στον εαυτό του οτι είναι ο καλύτερος παίκτης του Κόσμου, το κάνει μόνο για να ανεβάσει την αυτοπεποίθησή του, όπως έχει πει σε συνέντευξή του.