Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου όσον αφορά θέματα στρατηγικής, δήλωσε προ ημερών στο δίκτυο CNN ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανακοινώσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Το ζητούμενο είναι τι είδους όπλα θα έστελναν οι Αμερικανοί στον Ζελένσκι, καθώς οι Ρώσοι προειδοποίησαν ότι αν αποσταλούν πύραυλοι που χτυπούν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, δηλαδή και εντός του ρωσικού εδάφους, κινδυνεύουν οι υποδομές της Ρωσίας, αστικές, διοικητικές και βιομηχανικές.
Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ.
Ως γνωστόν, ο ουκρανός πρόεδρος επιμόνως ζητούσε –και συνεχίζει να ζητάει– από τους Δυτικούς συμμάχους του τεθωρακισμένα και (κυρίως) βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τους εδάφους-εδάφους ATACMS (Army Tactical Missile System), οι οποίοι είναι ικανοί να πλήξουν τα μετόπισθεν του ρωσικού στρατού και να διαλύσουν την επιμελητεία του.
«Φυσικά», έγραψε ο Τζουζέπε Σαρκίνα, ανταποκριτής της Corriere della Sera στην Ουάσινγκτον, «μπορούμε να αντιτάξουμε στον πρεσβευτή το επιχείρημα ότι επί επτά μήνες ο ρωσικός στρατός χτυπά τις μεγάλες πόλεις και τις υποδομές της Ουκρανίας, ωστόσο το θέμα είναι τι είδους όπλα θα δώσει το Πεντάγωνο στον Ζελένσκι».
Με αυτό το σκεπτικό, ο ανταποκριτής σημείωσε ότι ο Μπάιντεν κλήθηκε να αποφασίσει «αν θα συνεχίσει την κλιμάκωση που ξεκίνησε τον Απρίλιο, μετά την ανακάλυψη των σφαγών στην Μπούτσα». Διότι ακριβώς τότε «ο Λευκός Οίκος εγκατέλειψε την τεχνητή διάκριση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων, προμηθεύοντας το Κίεβο με βαριά πυροβόλα, ελικόπτερα και drones».
Για την Corriere della Serra ωστόσο, άλλο είναι πια το δίλημμα του Τζο Μπάιντεν: «Δεδομένης της επιτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκέφτεται τους όρους συνέχισης του πολέμου. Να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον Πούτιν ή να περιορίσει την ουκρανική ευφορία; Η επιλογή των πυραύλων θα μπορούσε να είναι μία απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα».
Ετσι και έγινε. Ο Μπάιντεν άκουσε τελικά τους στρατηγούς του και δεν έστειλε στο Κίεβο τα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.
Ο κίνδυνος ήταν ότι με αυτά τα πυραυλικά συστήματα οι Ουκρανοί θα χτυπούσαν στόχους εντός Ρωσίας, η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει με τακτικά πυρηνικά και οι ΗΠΑ τότε θα έπρεπε να απαντήσουν αναλόγως, σε μια εφιαλτική κλιμάκωση του πολέμου. Ετσι ο Μπάιντεν είπε ένα μισό «όχι» στον Ζελένσκι, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά.