Προπαγανδιστική φωτογραφία με Βορειοκορεάτες να σπεύδουν να υπογράψουν τα χαρτιά κατάταξης - οι ανάγκες του καθεστώτος είναι αυξημένες καθώς στέλνει και φαντάρους στην Ουκρανία | KCNA via REUTERS
Επικαιρότητα

Το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την παρουσία βορειοκορεατών στρατιωτών στην Ουκρανία

«Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας αποτελεί απειλή τόσο για την ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού όσο και για την ευρωατλαντική ασφάλεια», δήλωσε ο Ρούτε
Protagon Team

Έκδηλη είναι η ανησυχία του ΝΑΤΟ για την διευρυμένη πλέον συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα, στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το Reuters, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν σταλεί στη Ρωσία και ότι βορειοκορεατικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του Κουρσκ.

«Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας αποτελεί απειλή τόσο για την ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού όσο και για την ευρωατλαντική ασφάλεια», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση αξιωματούχων και διπλωματών του ΝΑΤΟ από αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας.

Ο Ρούτε είπε ακόμη ότι η βορειοκορεατική ανάπτυξη αντιπροσωπεύει «σημαντική κλιμάκωση» της εμπλοκής της Πιονγκγιάνγκ στον «παράνομο πόλεμο της Ρωσίας» στην Ουκρανία, παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και «επικίνδυνη επέκταση» του πολέμου.

Πρόσθεσε δε ότι η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων αποτελεί ένδειξη της «αυξανόμενης απελπισίας» εκ μέρους του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πάνω από 600.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο του Πούτιν ο οποίος δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει χωρίς ξένη υποστήριξη», τόνισε ο ολλανδός επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Τόσο το Κρεμλίνο όσο και η Πιονγκγιάνγκ είχαν απορρίψει τις αναφορές για ανάπτυξη στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα ως «ψεύτικες ειδήσεις». Αλλά ο Πούτιν την Πέμπτη δεν διέψευσε ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία και δήλωσε ότι είναι δουλειά της Μόσχας το πώς θα εφαρμόσει τη συνθήκη εταιρικής σχέσης με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.