Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, πραγματοποίησε την τελευταία του επίσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να επιδιώκει την παροχή όπλων στην Ουκρανία στον ελάχιστο χρόνο που της απομένει στην εξουσία.
«Αυτή είναι μια ζωτικής σημασίας στιγμή για τη συμμαχία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα είμαστε σε καλό επίπεδο για το επόμενο έτος», είπε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με τον Guardian. «Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, θα είμαστε εδώ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, κάθε λεπτό, κάθε ημέρα».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που σύντομα θα ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει αμφισβητήσει τη διατήρηση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει υποσχεθεί μια γρήγορη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είπε στον Μπλίνκεν: «Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για μετά τον Ιανουάριο, αλλά σας χρειαζόμαστε μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, κάθε μέρα, και ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε σε εσάς. Ησασταν ένας πιστός σύμμαχος και οι άνθρωποι σας συμπαθούν πολύ».
Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό, αξίας 725 εκατ. δολαρίων, στην Ουκρανία, σε μια ύστατη προσπάθεια να στηρίξει την άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας προτού ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει την προεδρία. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, συστήματα αντι-drone, βλήματα πυροβολικού, πυρομαχικά για πυραύλους Himars μεγάλου βεληνεκούς, ανταλλακτικά και άλλη βοήθεια για την επισκευή κατεστραμμένου εξοπλισμού.
Η Ουκρανία επέμεινε, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η μόνη «πραγματική εγγύηση» για την ασφάλειά της. Επιθυμεί να συμβεί αυτό πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας δεν φαίνονται πρόθυμοι να διαπραγματευτούν αυτήν τη στιγμή την επιθυμία του Κιέβου. Το δείπνο των υπουργών Εξωτερικών των 32 κρατών-μελών της Συμμαχίας, στο οποίο παρευρέθη και ο ουκρανός ομόλογός τους, έληξε χωρίς συγκεκριμένη απόφαση, γράφει ο Guardian. «Δεν υπήρξε καμία πρόοδος», επιβεβαίωσε ο Λιθουανός Γκαμπριέλιους Λανγκσμπέργκις.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, κατηγόρησε την Τρίτη τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι βοηθούν τους αντάρτες που πολεμούν την, υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο, συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, λέγοντας ότι ορισμένοι μαχητές «επιδεικνύουν ανοιχτά» τη σύνδεση. «Ουκρανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές είναι εκεί και εκπαιδεύουν μαχητές της οργάνωσης Hayat Tahrir al Sham», ισχυρίστηκε ο Νεμπάνζια. Είχαν προηγηθεί ισχυρισμοί για ουκρανούς στρατιωτικούς ειδικούς που ταπείνωσαν το Κρεμλίνο στο Μάλι και στο Σουδάν, βοηθώντας τις τοπικές δυνάμεις να καταφέρουν νίκες επί των μισθοφόρων της ομάδας Βάγκνερ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Δευτέρα τη Ρωσία και το Ιράν ότι «φέρουν την κύρια ευθύνη» για την πρόσφατη κλιμάκωση των μαχών στη Συρία. Το Κίεβο βρέθηκε απέναντι στον Ασαντ επειδή εκείνος αναγνώρισε την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014. Επίσης κατηγόρησε το Ιράν ότι προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας.