Ο Γιασίν Τσουέκο είναι, εδώ και μερικούς μήνες, η «σκιά» του Λιονέλ Μέσι. Ο πιο κοντινός του άνθρωπος τις ώρες που δεν βρίσκεται στο σπίτι του. Αυτός ο μεγαλόσωμος άνδρας τον ακολουθεί παντού. Ακόμη και στους αγώνες της Ιντερ Μαϊάμι βαδίζει πάνω – κάτω δίπλα από την πλάγια γραμμή του αγωνιστικού χώρου (εκεί που δεν επιτρέπεται να πλησιάσει ούτε ο προπονητής του αργεντινού σούπερ-σταρ, Τάτα Μαρτίνο), έτοιμος να επέμβει για να τον προφυλάξει από κάθε απειλή. Είναι ο σωματοφύλακάς του. Αλλά και ένα αίνιγμα, το οποίο πολλοί προσπαθούν να λύσουν.
Αρνείται να μιλήσει για τον εαυτό του, το club που τον πληρώνει είναι απρόθυμο να δώσει κάποια στοιχεία του -δεν αποκαλύπτει ούτε την ηλικία του-, κανείς δεν γνωρίζει για το παρελθόν του. Τον ψάχνουν στο Ιντερνετ, και δεν βρίσκουν τίποτα περισσότερο από μερικά βιντεάκια, προσεκτικά μονταρισμένα, που ο ίδιος έχει ανεβάσει στο Instagram από τις προπονήσεις του. Λες και δεν υπήρχε, προτού αναλάβει την προστασία του Μέσι.
Προ ημερών, ένας ρεπόρτερ του Athletic τον εντόπισε την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό του -ένα μικρό SUV- στο πάρκινγκ του γηπέδου, και κατάφερε να ανοίξει διάλογο μαζί του. Του μίλησε στα Αγγλικά, όμως εκείνος δεν έδειξε να καταλαβαίνει τη γλώσσα. Αφού συνεννοείται με τον Μέσι, σκέφτηκε, δεν μπορεί να μην ξέρει Ισπανικά: «Todo el mundo te quiere conocer, Yassine» (όλος ο κόσμος θέλει να σε γνωρίσει, Γιασίν), του είπε. «Οχι, όχι», απάντησε με ένα χαμόγελο γεμάτο ταπεινοφροσύνη. Αμέσως μετά κατέρριψε έναν από τους πολλούς μύθους που έχουν κυκλοφορήσει γύρω από το όνομά του.
Αποκάλυψε στον δημοσιογράφο ότι ακολούθησε τον Μέσι στις ΗΠΑ από το Παρίσι, όπου, επίσης, εργαζόταν ως σωματοφύλακάς του. Πηγές της Παρί Σεν-Ζερμέν το επιβεβαιώνουν. Ο Τσουέκο δούλευε στον γαλλικό σύλλογο ως σεκιουριτάς επί μια πενταετία. Ο Μέσι τον γνώρισε εκεί, όταν πήρε μεταγραφή από την Μπαρτσελόνα. Επομένως, είναι ψέμα πως τον προσέλαβε ο συνιδιοκτήτης της Ιντερ Μαϊάμι, Ντέιβιντ Μπέκαμ, και ότι ήταν προσωπική του επιλογή.
Ωραία. Αλλά τι έκανε στη ζωή του, πριν γίνει σεκιουριτάς στην Παρί; Ηταν -λέει ένας άλλος μύθος, που προέρχεται από την Αργεντινή- στέλεχος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Επίλεκτος, μάλιστα. Βατραχάνθρωπος. Που υπηρέτησε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο Ντον Σίπλεϊ, ο οποίος θήτευσε στις ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού ναυτικού (σήμερα διαχειρίζεται ένα κανάλι για βετεράνους στο YouTube), αναζήτησε τα ίχνη του Τσουέκο επί εβδομάδες. Δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν υπήρξε, ποτέ, SEAL – μπορεί κα να μην έζησε, ποτέ, στις ΗΠΑ».
«Το κάρμα έχει έναν παράξενο τρόπο να σε βρίσκει όταν προβάλλεσαι δημόσια ως πρώην πεζοναύτης, αλλά ποτέ δεν αποφοίτησες από το BUD/S, ή δεν κέρδισες το Trident. Πρόκειται, είτε για λανθασμένη πληροφόρηση από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, είτε για απάτη», δημοσίευσε οργισμένος στο LinkedIn ο Κριστόφ Φράισενμπρουχ, παλιός πεζοναύτης και διευθυντής της εταιρείας στρατιωτικής ιατρικής τεχνολογίας, Rip Shears, με έδρα τη Βιρτζίνια. «Το όνομα Γιασίν Τσουέκο δεν εμφανίζεται σε καμία βάση δεδομένων μας», διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.
Μύθος Νο 3: Ο Τσουέκο υπήρξε επαγγελματίας των ΜΜΑ (μεικτές πολεμικές τέχνες). Κάποια βιντεάκια στο YouTube και το Facebook τον δείχνουν να συμμετέχει σε έναν τέτοιο αγώνα. Ωστόσο, τίποτα δεν αποδεικνύει ότι έλαβε μέρος και σε άλλες αναμετρήσεις, ή ότι πληρωνόταν για να αγωνίζεται. Ούτε στους ιστότοπους που αφορούν τα μαχητικά σπορ, εμφανίζεται το όνομά του.
Και τι δεν έχει ακουστεί για τον Τσουέκο… Οτι οι ετήσιες αποδοχές του, ως σωματοφύλακας του Μέσι, ανέρχονται στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Οτι ο Μέσι έχει βαπτίσει την κόρη του (χωρίς να προκύπτει από πουθενά πως έχει παιδιά, ή ότι είναι παντρεμένος). Ενα είναι βέβαιο: το μυστήριο που τον περιβάλλει, έχει κάνει διάσημο έναν άνθρωπο, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε, σχεδόν, τίποτα. Στους αγώνες της Ιντερ Μαϊάμι, οι θεατές τον αποθεώνουν. Στις αρχές του μήνα ένα website που απευθύνεται σε ενήλικες, του πρόσφερε 23.000 ευρώ για να φωτογραφηθεί γυμνός. Δέχτηκε, άραγε; Ποιος ξέρει;
Βέβαιο είναι, επίσης, ότι κάνει καλά τη δουλειά του. Αν, πραγματικά, θέλεις να τον γνωρίσεις από κοντά, προσπάθησε να πλησιάσεις τον Μέσι. Στον αγώνα εναντίον της Λος Αντζελες FC, το επιχείρησε ένας πιτσιρικάς που φορούσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα με το όνομα και τον αριθμό του στην πλάτη. Εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο, και άρχισε να τρέχει προς το μέρος του 36χρονου άσου. Με ένα απίθανο σπριντ ο Τσουέκο τον πρόλαβε, τον έπιασε από το λαιμό και τον έσερνε στο τερέν, μέχρι να φτάσει η ασφάλεια του γηπέδου και να τον απομακρύνει.
Εχει και τις ευαισθησίες του. Σε μια παρόμοια περίπτωση, στον προ ημερών αγώνα εναντίον του Σινσινάτι, συνέλαβε τον εισβολέα, όμως, πριν τον βγάλει από τον αγωνιστικό χώρο, τον πήγε ο ίδιος στον Μέσι, για να του υπογράψει τη φανέλα που φορούσε.
Είναι και πολύ ευγενικός, για τη δουλειά που κάνει. Αν απλώσεις χέρι στον αργεντινό σούπερ-σταρ, θα σου το κατεβάσει με το χαμόγελο στα χείλη.
«Πολλοί άνθρωποι εφευρίσκουν ιστορίες, οι οποίες καταλήγουν να προκαλούν προβλήματα στους πρωταγωνιστές τους», τόνισε ο Μαρτίνο, προπονητής του Μέσι στο Μαϊάμι (και παλαιότερα στην Μπαρτσελόνα και την εθνική Αργεντινής), σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Athletic. «Ο Τσουέκο ήρθε στις ΗΠΑ τώρα, για πρώτη φορά. Ολες οι πληροφορίες που τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούν γι’ αυτόν, είναι ψευδείς».
Εντάξει. Αλλά ποιος είναι, επιτέλους, αυτός ο άνθρωπος; Τα media δεν θα ησυχάσουν, αν δεν μάθουν τι έκανε πριν γίνει ο «φύλακας άγγελος» του Μέσι.